Propunere legislativă. Acces la servicii medicale pentru românii ”inexistenți”

Conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, în România, la nivelul anului 2016, erau peste 160.000 de persoane fără acte de identitate, iar dintre acestea, aproximativ 10.000 nu au avut niciodată nici măcar certificat de naștere.

Printre legile importante adoptate în Plenul Camerei Deputaților, se află și propunerea legislativă prin care acestor persoane fără coduri numerice personale (CNP-uri) să le fie asigurat accestul gratuit la servicii de sănătate.

Potrivit deputatului Oana Vlăducă, „propunerea garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii și persoanele aflate în condiții de vulnerabilitate, chiar dacă nu au CNP. Sunt clarificate o serie de situații des întâlnite, în care persoanele din categoriile menționate primeau îngrijirile medicale, dar acestea nu puteau fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistență”.

Dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.

 

leave a reply