„Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dâmbovița avansează fără sincope!”, a anunțat astăzi conducerea Consiliului Județean Dâmbovița în cadrul unei conferințe de prezentare a evoluției investițiilor și stadiul implementării acestui proiect extrem de important pentru județ care în ultimii ani a întâmpinat tot felul de situații care i-au întârziat finalizarea.
Este vorba de sute de kilometri de rețele de apă și apă uzată, de stații de tratare și rezervoare de înmagazinare a apei potabile, investiții care se ridică la aproximativ 2.600.000.000 de lei. Un proiect colosal derulat de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița, la finalizarea căruia peste 300.000 de dâmbovițeni, din 52 de localități ale județului, vor avea acces la rețele de apă și canalizare noi sau modernizate.
Astăzi, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, alături de primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, de Andrei Chivu, Director al Autorității de Management pentru Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027, de Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița, de Angelica Murgilă, liderul de echipă EPMC Consulting SRL- Clean Aqua Project SRL, de primarii localităților cuprinse în acest proiect, a făcut o analiză la zi a investițiilor deja realizate pentru a avea o imagine clară asupra progresului lucrărilor și a impactului investițiilor.
„Istoria” proiectului este următoarea… Odată cu accesarea fondurilor oferite de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, COMPANIA DE APĂ TÂRGOVIŞTE – DÂMBOVIŢA S.A. a obținut finanțare pentru reabilitarea, extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă şi sistemele de colectare şi epurare a apelor uzate din aria sa de operare, din județul Dâmbovita.
Contractul de finanțare pentru etapa la Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în județul Dâmboviţa, în perioada 2014-2020 a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în 30.09.2021 şi s-a derulat în perioada 10.05.2018-31.12.2023 (perioada include scrierea efectivă a aplicației de finanțare și pregătirea studiului de fezabilitate, în vederea obținerii finanţării şi semnării contractului de finanțare nr.625/30.09.2021). Valoarea totală a proiectului a fost de 180.534.114,59 lei, din care valoarea cofinanţării Uniunii Europene, prin Fondul de Coeziune, din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, a fost de 122.082.036,52 lei. Contribuția din bugetul național a fost de 229.045.558,15 lei, iar cofinanțarea beneficiarului COMPANIA DE APĂ TARGOVISTE-DÂMBOVIŢA S.A. a fost de 35.237.780,00 lei.
Contractul de finanțare pentru etapa a II- a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în județul Dâmboviţa, în perioada 2014-2020 are o valoarea totală de 2.492.585.153,28 lei, din care 1.676.647.280,04 lei reprezintă valoarea cofinanţării Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Contribuția de la bugetul național are o valoare de 256.428.407,54 lei, iar valoarea cofinanţării beneficiarului este de 39.450.524,23 lei.
Luna trecută a fost semnat contractul de fazare prin care finanțarea va fi asigurată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
La acest moment se lucrează în 40 din cele 52 de localități incluse în acest proiect uriaș, atât din punct de vedere financiar, cât și tehnic, iar până în momentul de față s-au realizat 111 km de rețele de apă; 160 km de rețele de canalizare; 17 km de conducte de aducțiune și 43 km de conducte de refulare.
Corneliu Ștefan, președintele CJD și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Dâmbovița: „Ideea de bază a acestui proiect este esențială: asigurăm finanțarea pentru cel mai mare proiect al județului. Este un proiect deosebit de important, desfășurat prin Compania de Apă din Târgoviște. Cred că acesta este subiectul principal pe care trebuie să-l subliniem astăzi: finanțarea acestui proiect, desfășurat în 53 de localități din județul Dâmbovița, care are un impact deosebit asupra dezvoltării comunităților locale. După cum bine știți, inițial, contractul de finanțare a fost semnat până în septembrie 2021, cu implementare până în decembrie 2023. Astăzi, continuăm cu finanțarea în totalitate, bineînțeles, cu aportul UAT-urilor, fondurile proprii ale Companiei de Apă și creditul BERD pe care îl vom accesa. Menționez că atât Consiliul Județean Dâmbovița, cât și Primăria Municipiului Târgoviște, au semnat ca garanți pentru acest credit, deosebit de important pentru cofinanțarea proiectului la nivelul județului Dâmbovița. Nu în ultimul rând, contribuim și cu fonduri guvernamentale. Acestea sunt sursele de finanțare prin care vom implementa acest proiect important. Astăzi, din cele 19 loturi, au fost semnate 15 contracte, iar în momentul de față se lucrează în 40 dintre cele 52 de localități din județul Dâmbovița. Până astăzi, am atras peste 214 milioane de lei din valoarea totală a contractului. Sunt bani atrași și plătiți constructorilor, iar începând de mâine, vom accesa fonduri europene și vom beneficia de cererea de prefinanțare din partea Guvernului României, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.”
Sergiu-Ionuț Neculaescu, director general al Companiei de Apă Târgoviște – Dâmbovița S.A.: „Este un proiect ambițios și țin să cred că numai împreună vom putea depăși provocările acestui proiect. Este un proiect început de foarte mulți ani, iar pentru sumele acestea, soluțiile tehnice și financiare necesită timp. Din acest punct de vedere, am simțit întotdeauna că AM POIM a fost alături de noi și ne-a acordat tot sprijinul.”
Andrei Chivu, director general al Autorității de Management pentru Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027 – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Mă bucur că se organizează acest eveniment și că se prezintă public un proiect de anvergură la nivel județean și național, dacă vreți, pentru că avem anumite obligații ca stat membru. După cum bine cunoașteți, există directive de mediu care trebuie respectate, dar nu doar atât. Vorbim și despre creșterea nivelului și a calității vieții populației, odată cu implementarea acestui proiect. Profit de ocazie pentru că sunt prezenți toți membrii ADI. Știți foarte bine că proiectele de acest tip sunt sub umbrela unei asociații de dezvoltare intercomunitară. Trebuie să conștientizăm, atât dumneavoastră, cât și noi, cei din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, că este necesar să accelerăm implementarea în următorii ani. Este o șansă istorică pentru România și pentru județ că există astfel de finanțări, iar țara noastră poate încheia cu succes nu doar ce avem de îndeplinit vis-a-vis de directive, ci și pentru a oferi o viață mai bună în România și în județele noastre.”
Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Discutăm despre un proiect esențial pentru județul Dâmbovița. Valoarea acestuia este de 2,6 miliarde de lei. Ca principali indicatori ai proiectului, menționez sistemele de alimentare cu apă, ce acoperă peste 346 de kilometri, și rețelele de canalizare, care depășesc 730 de kilometri. Nu cred că a existat un proiect cu un impact mai mare decât acesta, referindu-ne la un serviciu esențial pentru oameni, cum este cel de care discutăm acum și care se desfășoară pe o arie atât de mare. Este foarte important ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit, iar responsabilitatea revine tuturor, astfel încât să putem vorbi despre un proiect de succes. Compania de Apă, prin echipa de implementare, are o responsabilitate deosebită, pentru că gestionează direct acest proiect. Desigur, UAT-urile trebuie să-și respecte obligațiile de cofinanțare, însă cred că principala responsabilitate o are Compania de Apă. Sunt convins că, la final, vom putea vorbi despre o investiție de succes, fără precedent în județul Dâmbovița, poate cea mai mare din istoria acestui județ.”