Cel mai mare proiect al municipiului Târgoviște, care privește modernizarea transportului public local, a ajuns la final! Astăzi, administrația târgovișteană a marcat, printr-un eveniment special la care au luat parte invitați din administrația județeană, parlamentari, primari, consilieri, directori de deconcentrate, finalul lucrărilor la autogara de pe Calea Ialomiței și la depoul de acolo. Este prima autogară construită în municipiul Târgoviște în ultimii 30 de ani, iar proiectul este unul dintre cele mai importante proiecte din istoria municipiului Târgoviște. În afara componentei de infrastructură, străzi, trei autogări, stații de transport, în cadrul proiectului au fost achiziționate și 40 de autobuze Mercedes Benz Citaro-Hybrid, iar transportul public din municipiu a trecut la alt nivel de confort și astăzi nu este cu nimic mai prejos față de transportul local din mari capitale și orașe europene.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost reabilitate străzi în lungime de 5,4 km (bulevardele Mircea cel Bătrân și Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării, precum și pasajul peste calea ferată pe DN 72, lângă Pavcom), au fost modernizate 28 de stații de călători și a fost construită și această autobază ultramodernă pe Calea Ialomiței.
Fiecare autogară este monitorizată video, dispune de sistem de informare pe bază de panouri în tehnologie LED, este dotată cu sală de așteptare, info point, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, o cameră mama și copilul.
Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Noi, cei din administrația publică locală, trăim un moment important și un moment de satisfacție profesională, pentru că discutăm despre cel mai mare proiect din istoria municipiului Târgoviște, proiectul care vizează modernizarea transportului public local din Târgoviște, o investiție în valoare de 128 de milioane de lei. Acum, iată, am reușit să îl finalizăm. Vorbim despre o finanțare europeană în proporție de 98%, discutăm despre construirea a trei autogări, aceasta fiind una dintre ele. Proiectul mai cuprinde o autobază pentru cele 40 de autobuze Mercedes Benz-Citaro Hibrid, care au fost cumpărate tot pe acest proiect. De asemenea, au fost modernizate 28 de stații de călători, au fost reabilitate două bulevarde și două străzi, și a fost reabilitat un pasaj rutier. Toate acestea sunt în cadrul unui proiect, așa cum am spus, în valoare de 128 de milioane de lei. O să vedem mai mult din ceea ce înseamnă această investiție din municipiul Târgoviște. Este vorba despre cel mai mare proiect implementat vreodată, aici, la Târgoviște. Am reușit să schimbăm total fața transportului public local târgoviștean și în zona Civitas, adică în acele comune în care operatorul municipiului Târgoviște asigură serviciul de transport public. Nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc domnului președinte, Corneliu Ștefan, pentru sprijinul deosebit acordat comunității târgoviștene, de cel puțin trei ani.”
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Este un moment deosebit de important pentru municipiul Târgoviște, dar și pentru județul Dâmbovița. Astăzi, nu finalizăm lucrările la cea mai importantă investiție din municipiul Târgoviște, ci astăzi intrăm într-o nouă etapă pentru dezvoltarea municipiul Târgoviște și pentru județul Dâmbovița. Când vorbim de transport public local, când vorbim despre infrastructură rutieră, vorbim despre o civilizație modernă. Mă bucur că, alături de Primăria Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița a putut să fie parte la cele mai importante investiții de pe raza municipiului Târgoviște. Astăzi vom scrie prima etapă în dezvoltarea tuturor proiectelor pe care Consiliul Județean Dâmbovița le are în parteneriat cu Primăria Târgoviște. Mă bucur că am putut să fim parte la finalizarea centurii ocolitoare a municipiului Târgoviște, știți foarte bine, Consiliul Județean Dâmbovița a avut o cotă de 32%, mă bucur că avem astăzi în desfășurare între Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria municipiului Târgoviște, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, cel mai mare proiect pe care îl avem pe trei ani în acest program unic din România și este cel mai mare proiect ca valoare dintre Primăria municipiului Târgoviște și CJD. De asemenea, împreună cu domnul primar, am gândit locuri de parcare pentru municipiul Târgoviște, și, nu în ultimul rând, cea mai mare investiție de pe raza județului Dâmbovița, Inelul doi de centură al municipiului Târgoviște. Vorbim despre o investiție de peste 147 de milioane de euro, o investiție care va schimba nu doar fața municipiului Târgoviște, ci fața județului Dâmbovița.
Liviu Mușat, director general ADR Sud Muntenia: „Este o mare plăcere, ca de fiecare dată, să fiu prezent în municipiul Târgoviște, unde nu doar locurile sunt minunate, dar și oamenii care le sfințesc, iar dumneavoastră sunteți o parte importantă a acestora. (…) Agenda mea pentru ziua de astăzi era ocupată cu o activitate undeva la 300 de kilometri de Târgoviște, așa că mi-am reconfigurat traseul, ca semn de mulțumire, de considerație, față de modul în care ați ales ca în Târgoviște și Dâmbovița să rezolvați atâtea probleme ale comunității, cu sprijinul fondurilor europene. Proiectul pe care astăzi municipalitatea Târgovișteană îl oficializează, este un proiect etalon pentru ceea ce ar trebui să se întâmple și în alte reședințe de județ și vreau să vă felicit pe toți cei care ați contribuit pentru realizarea acestei investiții.”
Investițiile în transportul local nu se opresc însă aici…
Prin proiectul intitulat „Modernizarea transportului public la nivelul zonei urbane funcționale Târgoviște prin achiziția de autobuze ecologice – etapa I”, se va realiza extinderea transportului public cu autobuze noi, moderne, la întreaga zonă funcțională a municipiului Târgoviște (25 de unități administrativ teritoriale).
Investiția, depusă în cadrul parteneriatului Primăria Târgoviște – Primăria Șotânga, constă în achiziția a:
– 21 autobuze electrice de capacitate mare (12 m) dotate;
– 21 stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice – la autobază;
– 7 stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice – pe traseu;
– lucrări de construcţii pentru branşarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice;
– activități de proiectare (pentru stațiile de încărcare vehicule electrice) – cheltuieli pentru documentaţii suport şi obținere avize, acorduri, autorizații.
Valoarea investiției este de 68,075,969.07 lei, TVA inclus, este realizată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – Fondul Local și a fost deja aprobată în vederea finanțării.