Programul Județean de Dezvoltare Locală, de patru ani, „gură de oxigen” pentru administrațiile locale din județ. Consiliul județean Dâmbovița a semnat astăzi contracte de asociere cu 29 de primării din județ pentru 43 de proiecte

În cea de-a patra sesiune a Programului Județean de Dezvoltare Locală, Consiliul Județean Dâmbovița finanțează, în asociere cu administrațiile publice locale, 43 de proiecte depuse de 29 de primării. Din valoarea totală a acestor investiții, respectiv 119.000.000 de lei, Consiliul Județean Dâmbovița contribuie cu aproximativ 43.000.000 de lei.

Astăzi, la Muzeul de Istorie, au fost semnate contractele de finanțare pentru 19 proiecte de reabilitare și modernizare drumuri locale, amenajarea a 16 baze sportive, construirea a 4 centre medicale, modernizarea a 2 centre culturale, extinderea unei rețele de canalizare și construirea unui pod nou, proiecte ce se vor implementa în localitățile Aninoasa, Brezoaele, Butimanu, Cobia, Corbii Mari, Costești din Vale, Crânguri, Dragodana, Dragomirești, Gura Foii, Gura Șuții, I.L. Caragiale, Moțăieni, Perșinari, Petrești, Poiana, Potlogi, Produlești, Raciu, Sălcioara, Șelaru, Șotânga, Ulmi, Valea Lungă, Vișina, Vlădeni, Voinești și Vulcana Băi.

De la debutul programului, în 2021, și până acum, Consiliul Județean Dâmbovița finanțează 230 de proiecte depuse de 80 de primării dâmbovițene, obiective de investiții în valoare totală de 484.000.000 de lei.

În primele trei sesiuni ale Programului Județean de Dezvoltare Locală, 2021, 2022 și 2023, au fost finanțate 187 de proiecte depuse de 77 de primării, în valoare totală de 365.000.000 de lei. Din această sumă, Consiliul Județean Dâmbovița asigură peste 145.000.000 de lei.

Programul Județean de Dezvoltare Locală, un program unic în țară, a fost lansat pentru a ajuta comunitățile locale, indiferent de culoarea politică a primarilor, să își finanțeze proiectele de investiții, pentru a nu mai exista diferențe între rural și urban, pentru a nu mai fi discrepanțe între modul de viață la țară și cel de la oraș, dar mai ales s-a urmărit ca primăriile să poată investi banii proprii în alte proiecte benefice comunității locale.

Programul și-a atins scopul, iar primarii susțin că a reprezentat o „adevărată gură de oxigen” pentru administrațiile locale, pentru că s-au realizat investiții extrem de importante pentru comunitățile locale, proiecte care nu puteau fi susținute niciodată integral de la bugetul local.

„În anul 2021, alături de colegii mei din Consiliul Județean Dâmbovița, am inițiat un proiect unic în România: Programul Județean de Dezvoltare Locală. Un proiect care ajută toate comunitățile locale din județul Dâmbovița. Am făcut acest lucru mai întâi de toate pentru că nu dorim să mai existe diferențe între mediul rural și mediul urban și, bineînțeles, pentru a dezvolta toate comunitățile locale din județul nostru.

Dâmbovițenii aveau nevoie de proiecte concrete în fiecare unitate administrativ teritorială, proiecte care vor schimba cu adevărat viața satului românesc, viața orașelor și a municipiilor din județul Dâmbovița.

În al doilea rând, datorită sprijinului financiar acordat, am dorit ca primăriile din județul nostru să poată investi banii proprii în alte proiecte pe care le au pe raza localităților.

Am sprijinit fiecare localitate cu tot ce a fost nevoie, fără a ține cont de culoarea politică a primarului din unitățile administrativ teritoriale. Pot spune astăzi că acest Program Județean de Dezvoltare Locală, după 4 ani, este o reușită, iar dâmbovițenii sunt cei care au câștigat pentru că au beneficiat de proiectele pe care și le-au dorit în fiecare localitate.

În primii 3 ani, în primele 3 sesiuni, prin PJDL am finanțat 187 de proiecte depuse de 77 de primării din județul Dâmbovița, cu o valoare totală de peste 365 milioane lei. Din această sumă, Consiliul Județean Dâmbovița asigură peste 145 de milioane lei.

În primii 3 ani am finanțat 77 de proiecte de drumuri locale, cu o valoare totală de peste 211 milioane lei, 58 de baze sportive, cu o valoare totală de peste 42 milioane lei. Am reabilitat și am construit 9 centre medicale, cu o valoare totală de peste 21 milioane lei. Am finanțat proiecte în asociere cu unitățile administrativ teritoriale din județul nostru, 11 proiecte de amenajare centre civice, cu o valoare totală de peste 21 milioane lei. Avem 4 proiecte în asociere privind amenajarea și reabilitarea centrelor culturale, cu o valoare totală de peste 17 milioane lei.

Implementăm în acest moment în județul nostru, în asociere cu 5 localități, proiecte de amenajare de șanțuri și podețe, cu o valoare totală de peste 15 milioane lei. Avem 8 proiecte de extindere rețele de canalizare, cu o valoare de peste 13 milioane lei. Avem reabilitarea a 7 poduri cu o valoare de peste 10 milioane lei și avem o bază o bază operațională pentru situații de urgență, într-o localitate din județul nostru, de 4 milioane lei.

Până în prezent au fost finalizate 86 proiecte pentru care Consiliul Județean Dâmbovița a decontat cheltuieli de peste 64 milioane lei.

Anul acesta, în al patrulea an de la deschiderea programului, avem 43 de proiecte depuse în 29 de unități administrativ teritoriale, după cum urmează: Aninoasa, Brezoaele, Butimanu, Cobia, Corbii Mari, Costești din Vale, Crânguri, Dragodana, Dragomirești, Gura Foii, Gura Șuții, I.L. Caragiale, Moțăieni, Perșinari, Petrești, Poiana, Potlogi, Produlești, Raciu, Sălcioara, Șelaru, Șotânga, Ulmi, Valea Lungă, Vișina, Vlădeni, Voinești și Vulcana Băi.

Din valoarea totală a acestor obiective, de peste 120 milioane lei, Consiliul Județean Dâmbovița va susține aproximativ 43 milioane lei.

Astăzi vom semna contracte pentru 19 proiecte de drumuri locale, amenajarea a 16 baze sportive, construirea a 4 centre medicale, modernizarea a 2 centre culturale, extinderea unei rețele de canalizare și construirea unui pod nou.

După 4 ani, CJD susține financiar 230 de proiecte depuse de 80 de primării, obiective care au o valoare totală de peste 485 milioane lei”, a declarat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

leave a reply