„Proclamația de la Târgoviște”, document simbolic semnat în An Centenar

Sub semnul Centenarului Marii Uniri și al Primului Război Mondial, astăzi în cadrul Zilelor Cetății, s-a semnat „Proclamația de la Târgoviște”, un act simbolic care pune România, Târgoviște și municipiile care au avut o contribuție importantă la înfăptuirea României Mari, în deplin acord cu principiile solide, patriotice, după care s-au ghidat cei care au înfăptuit Marea Unire acum un secol.

Documentul a fost semnat de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, ÎPS Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei, dar și de reprezentanți ai unor orașe care au avut un cuvânt important de spus în scrierea istoriei Primului Război Mondial, respectiv primarii municipiilor Câmpulung-Argeș, Blaj, Suceava , Iași și Constanța.

 

 

Proclamația de la Târgoviște

Acum 100 de ani, societatea românească a reușit să ducă la bun sfârsit un amplu program de politic și național conturat pe baza ideilor generație care s făcut revoluția de la 1848 în cele trei țări române. Unirea românilor, văzută de Mihail Kogălniceanu drept cheia de boltă a edificiului nostru național, nu s-a realizat în cancelarii, ci s-a înfăptuit prin jertfa sutelor de mii de soldați căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial și prin asumarea de către milioane de români din Basarabia, Bucovina și Transilvania a actului de voință de a se uni cu Regatul României. Proiectul de țară al celor care au înfăotuit Marea Unire se baza pe valori, pe dragostea de țară și de neam, pe dorința fermă de a clădi o societate mai bună și mai dreaptă, un stat care să fie un factor de progres economic-social și care să fie o voce respectată în concertul mondial al națiunilor.

Celebrarea Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri se constituie drept un eveniment excepțional și totodată o datorie de credință, atît în raport cu înaintașii, cît și în raport cu cetățenii pe care îi reprezentăm. A fi contemporan cu acest eveniment și a acționa în spiritul moștenirii transmise de acea admirabilă generație a Marii Uniri reprezintă în opinia noastră o profundă datorie de conștiință. Suntem chemați spre a duce mai departe această uriașă moștenire istorică, de a-i adăuga semnificații și valori suplimentare care, la rîndul lor, vor forma moștenirea generațiilor viitoare. De aceea, noi, semnatarii acestei Proclamații, ne declarăm adeziunea la următoarele principii pe care le considerăm absolut necesare pentru o evoluție firească a societății noastre spre un viitor demn de un popor modern și profund ancorat în valorile democratice și europene:

  • Cultivarea memoriei istorice a Marii Uniri de la 1918 este neîndoielnic fundamentul statului nașional și al evoluțiilor pozitive din secolul care s-a scurs până în zilele noastre,
  • Cinstirea amintirii tuturor celor care au contribuit la crearea României Mari, restaurarea, conservarea și îmbogățirea monumentelor de for public care au legături cu Primul Război Mondial și cu Marea Unire,
  • Educarea tinerei generații în spiritul patriotismului civic, al valorilor care au dat acestei națiuni soliditatea și capacitatea de a rezista și de a-și manifesta cu plenitudine forța creatoare.

Având în vedere aceste principii, dar și solemnitatea momentului de celebrare a Centenarului Marii Uniri, în calitate de reprezentanți ai unor orașe cu contribuții semnificative la făurirea României Mari, ne angajăm să acționăm consecvent a duce mai departe idealurile generației de la 1918, spre un viitor prosper, demn și democratic al României secolului XXI.

(semnează: Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Primarul Municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, Primarul Municipiului Câmpulung-Argeș, Ioan Liviu Țâroiu, Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirică, Primraul Muncicipiului Blaj,Gheorghe Valentin Rotar, Primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău)

 

leave a reply