Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, despre lucrările de decolmatare a barajului care au creat probleme localităților din aval. „Verificările și expertizele făcute de cei de la Apele Române ne-au arătat că există și un risc de a se sparge o anumită parte din digul din partea dreaptă, în sensul de curs al râului Ialomița. Necesitatea realizării acestei investiții nu poate fi contestată de nimeni. Poate că momentul a fost foarte prost ales.”

Decolmatarea barajului de la Pucioasa și deversarea mâlului în râul Ialomița au creat mari probleme localităților din aval, mai ales municipiului Târgoviște, unde mâlul nu numai că a blocat canalele de aducțiune pentru lacurile din Parcul Chindia și din parcul de la Complexul Turistic de Natație, dar a blocat și canalale de irigații din Cartierul Matei Voievod, lucru care a distrus culturile sârbilor.

Zilele trecute primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, trăgea un semnal de alarmă cu privire la această situație tragică pentru sârbii târgovișteni și cerea celor vinovați să răspundă pentru dezastrul de pe Ialomița. Astăzi, primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PSD Dâmbovița, a vorbit deschis despre ceea ce se întâmplă la baraj, despre nevoia disperată de realizare a acestor lucrări de decolmatare în lipsa cărora chiar exista riscul spargerii unei anumite părți din digul din partea dreaptă a lacului de acumulare.

Edilul le dă dreptate tuturor celor afectați de aceste lucrări la baraj, recunoaște că poate momentul ales pentru începerea decolmatării nu a fost cel mai fericit, însă „necesitatea realizării acestei investiții nu poate fi contestată de nimeni”, iar ea va continua.

„Astăzi am venit, în primul rând, cu un subiect pe care l-ați tot discutat sau l-ați auzit discutat de alți colegi de-ai mei, dar niciodată nu ați aflat și părerea noastră despre acest subiect. E vorba de decolmatarea lacului de la Pucioasa. Nu știu dacă știți exact stadiul în care acest lac se află.

El a fost dat în folosință în 1974. Are un volum util de 1o,5 milioane de metri cubi de apă. Iar astăzi la fix la 50 de ani de la inaugurare, lacul de acumulare este în proporție de aproximativ 85% colmatat. Rolul lui era unul foarte simplu, de apărare împotriva inundațiilor, dar și de sursă de apă potabilizabilă pentru orașul Pucioasa.

Aceste două roluri, normal, au fost diminuate proporțional cu gradul de colmatare. Mai mult decât atât, ceea ce nu s-a spus și vreau să știți de la noi, toate verificările și expertizele făcute de cei de la Apele Române ne-au arătat că există și un risc de a se sparge o anumită parte din digul din partea dreaptă, în sensul de curs al râului Ialomița. Poate credeți sau nu, le dau dreptate tuturor colegilor mei care și-au exprimat punctul de vedere pe acest subiect, pentru că, într-adevăr, un disconfort imens a fost creat tuturor celor din sudul județului, începând de la prima localitate, Brănești, până la ultima localitate afectată, spre București. Însă, necesitatea realizării acestei investiții nu poate fi contestată de nimeni.

Poate că momentul a fost foarte prost ales. Și nu mă refer din punct de vedere electoral, ci din punct de vedere al celor care folosesc apa din râul Ialomița în agricultură și în alte scopuri. Acolo, da, recunosc că timingul nu a fost extraordinar. Însă, cei de la Apele Române ne-au spus un lucru pe care îl știam, că, în decembrie acest proiect trebuie finalizat, altfel se pierd banii. Și e vorba de peste 80 de milioane de lei, pentru că acest proiect nu înseamnă doar decolmatarea parțială a lacului de acumulare, ci și punerea în siguranță a investiției prin realizarea unor praguri de fund în amonte, în zona Fieni, plus niște investiții de regularizare a râului Bizdidel și o investiție complexă în jurul orașului Pucioasa, nu doar în Pucioasa, care pune în siguranță această investiție și ne creează premisele de a avea, în continuare, sursa de apă potabilizabilă a orașului, în siguranță. Pentru că, astăzi, această sursă a fost înlocuită, așa cum bine știți, cu aducțiunea de apă potabilizabilă din centrala celor de la Water Power, dar, cu toate astea, noi aveam sorbul activ în lacul de acumulare, el era deja aproape înfipt în mâlul din zona respectivă, și ceea ce se întâmplă astăzi la Pucioasa, repet, creează un disconfort pentru toți cei din aval de noi, dar este o investiție absolut necesară.

Că lucrurile s-au precipitat și s-a întâmplat ce s-a întâmplat, îmi pare foarte rău pentru toți cei care au suferit, dar vreau să înțelegeți că investiția nici măcar nu a început. La Pucioasa, abia pe 5 mai a avut prima întâlnire, ca să stabilim foarte clar traseele de evacuare, să vedem ce se întâmplă cu vegetația din zonă, pentru că toată această decolmatare și șenalizarea presupun, în primul rând, o defrișare masivă în zona de nord a lacului de acumulare, iar aceste lucruri înseamnă un efort foarte mare și apoi vor începe lucrările. Noi îi asiguram pe toți cei care au fost afectați că vom urmări cu atenție tot ceea ce se întâmplă la șantier, astfel încât să nu apară probleme asupra utilităților din acest punct de vedere.

La momentul de față, știm că există o cantitate de aproximativ 600.000 metri cubi care va fi evacuată. Să vă dați seama că nu înseamnă mare lucru, ținând cont că avem un volum de 5.000.000 de metri cubi de mâl, dar deja a început să fie evacuată o parte din mâl, ceea ce s-a și văzut în Târgoviște și mai jos, în restul localităților. Însă, trebuie să fim conștienți de faptul că este o investiție de importanță majoră, atât pentru Pucioasa, cât și pentru localitățile din jur, și care trebuie realizată. Repet. Singurul lucru pe care îl am de reproșat este timingul. Trebuia să ne consultăm și să stabilim exact dacă poate trebuia golirea bazinului făcută mai demult. Atunci când agricultorii nu aveau nevoie de apă. Mai târziu probabil că nu se putea, pentru că nu mai exista timp pentru a fi finalizate aceste lucrări”, a transmis Constantin Ana, primarul orașului Pucioasa.

leave a reply