Primăria Târgoviște vrea să-i învețe pe rromii din cartierul Romlux… să se spele!

Focarul de hepatită virală de tip A, din cartierul Romlux, a pus serios pe gânduri autoritățile locale, care nu reușesc să stăpânească fenomenul. Nu doar condițiile precare de viață, din cartierul locuit de rromi, creează probleme, ci și refuzul acestora de a se vaccina împotriva virusului care a afectat, deja, zeci de persoane.

Și cum situația nu pare să se rezolve de la sine, municipalitatea a creionat un plan care, spun inițiatorii, se poate dovedi nu doar eficient în eradicarea epidemiei, ci și în sensibilizarea populației din zonă în legătură cu importanța igienei corporale și nu numai, în combaterea bolilor.

Astfel, primăria Târgoviște, prin intermediul Direcției de Asistență Socială,  va distribui celor aproape 100 de familii din cartier, pachete cu produse de igienă personală și pentru locuințe, în valoare de aproximativ 470 de lei fiecare.

Pentru a-i determina pe rromi să accepte vaccinarea – singura soluție viabilă pentru a eradica focarul de hepatită – municipalitatea ar urma să distribuie pachetele prin intermediul centrelor medicale școlare. Practic, singura cerință a municipalității, în schimbul pachetelor oferite, este… vaccinarea!

”Am întocmit un plan de măsuri și am reușit să stopăm acest focar, însă nu este suficient să stopezi, ci să iei toate măsurile să nu mai existe alte posibile focare. Putem, cu acordul Consiliului local Municipal, să facem viața acestor oameni mai bună, putem să facem educație, putem să le acordăm o mână de ajutor. Este doar un prim pas. Trebuia să plecăm de undeva. Sper ca în următoarele luni să găsim și alte proiecte să-i ajutăm. Sunt sigur că vor vedea că le va fi mai bine și că vor fi mai sănătoși”, a declarant Gabriel Boriga.

Deși initiative executivului este una absolut lăudabilă, rămâne de văzut dacă va primi votul consilierilor municipali, în ședința de astăzi.

leave a reply