Președintele PSD Dâmbovița, deputat Corneliu Ștefan, trage un semnal de alarmă: De la 1 iulie se liberalizează piața gazelor naturale, iar Guvernul Orban nu a stabilit consumatorii vulnerabili, care să fie protejați de o eventuală modificare a prețurilor.

Președintele PSD Dâmbovița, deputat Corneliu Ștefan, atrage atenția asupra faptului că o liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie, care ar trebui să conducă la prețuri mai mici, găsește foarte mulți consumatori vulnerabili de energie și gaze. Potrivit deputatului Corneliu Ștefan până acum Guvernul Orban nu a definit acești „consumatori vulnerabili” care în mod normal se stabilesc înainte de liberalizare tocmai pentru a se putea acționa în interesul celor care, din cauza vârstei, a stării de sănătate sau a veniturilor reduse, se află în risc de marginalizarea socială.

Președintele PSD Dâmbovița susține că măsurile de protecție socială trebuie luate înainte de 1 iulie, mai ales că pandemia de COVID-19 a afectat economic milioane de român, iar aceștia au nevoie de protecție din partea statului, care, din păcate, în momentul de față „doarme-n bocanci” și nu pare prea interesat să rezolve la timp aceste probleme care afectează grav mare parte a populației.

Teoretic, de la 1 iulie, prețul gazelor naturale ar trebui să scadă, iar acest lucru să se regăsească la plata facturii, numai că nimeni nu garantează că lucrurile vor sta așa și tocmai de aceea trebuie să se ia măsuri din vreme.

„De la 1 iulie 2020 piața gazelor se liberalizează. Același lucru o să se întâmple și cu piața energiei electrice de la 1 ianuarie 2021.
Am atras atenția Guvernului Orban, împreună cu colegii PSD din Parlamentul României, că se comite o mare greșeală prin faptul că, până la această dată, nu au fost definiți consumatorii vulnerabili. După data de 1 iulie, statul nu se mai poate implica în stabilirea prețurilor la gaze sau la energie electrică, dar poate interveni, acum și doar dacă se dorește, în identificarea consumatorilor care pot fi afectați de liberalizarea prețurilor.
Consumatorii vulnerabili se stabilesc înainte de liberalizare tocmai pentru a se putea acționa în interesul românilor care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse, se află în risc de marginalizare socială și care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecție socială, inclusiv de natură financiară.
Protejarea clienților și luarea unor măsuri de protecție socială trebuie luate înainte de 1 iulie, mai ales în contextul generat de COVID-19 când milioane de români sunt afectați de criza economică provocată de această pandemie.
Teoretic vorbind, prețul resimțit de români la plata facturii de gaze ar trebui să scadă, însă nimeni nu garantează acest lucru. Lipsa de informare a consumatorului, precum și nedefinirea consumatorului vulnerabil ar putea duce la situații în care românii să nu își mai poată achite facturile la gaze sau energie electrică.
România trebuie să aplice politicile europene care protejează cetățenii împotriva sărăciei energetice, sociale sau să prevadă un mixt de măsuri care trebuie să cuprindă criterii de eligibilitate, ajutoare de încălzire, vouchere, alocație temporară, astfel încât liberalizarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică să nu fie suportată de cei mai vulnerabili dintre noi”, a declarat președintele PSD Dâmbovița, deputat Corneliu Ștefan.

leave a reply