Președintele Curții de Conturi, prezent alături de conducerea județului și primari la Adunarea Generală a ACoR Dâmbovița.

Consiliul Județean Dâmbovița a fost astăzi, 12 mai, gazda Adunării Generale a Filialei Județene ACoR Dâmbovița, eveniment care l-a avut ca invitat special pe președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, acesta acceptând să participe la întâlnirea cu primarii de comune din județul nostru din dorința de a deschide mai mult comunicarea dintre instituția pe care o conduce și edili, de a-i ajuta pe aleși să găsească cele mai bune practici pentru o mai bună funcționare a administrațiilor locale.

Ședința Adunării Generale a început cu adoptarea proiectelor aflate pe Ordinea de zi a întâlnirii, iar mai apoi preșdintele ACoR Dâmbovița, Dorinel Soare, a lăsat invitații și primarii să-și expună ideile, nemulțumirile, sfaturile, problemele administrative…

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, s-a declarat încă de la început nemulțumit de numărul mic de primari, 45 din 82, care au înțeles importanța întâlnirii de astăzi și au luat parte la discuții, dar și de faptul că parlamentarii județului, cu excepția deputatului PSD Radu Popa, nu au răspuns invitației de a participa la ședința ACoR Dâmbovița, aceasta fiind o bună oportunitate de a „culege” problemele edililor, de a merge cu ele în Parlament și a face demersuri chiar de schimbare a legislației care creează probleme administrațiilor locale.

„Mă așteptam astăzi să văd toți primarii de comune din Dâmbovița. Din 82, sunt prezenți doar 45. Este un punct negativ. Normal era să fim toți în sală astăzi. De asemenea, mă așteptam să fie toți parlamentarii în sală. Cu excepția domnului parlamentar, Radu Popa, ceilalți parlamentari… nici nu știu dacă au confirmat că vin azi sau nu, dar nu sunt în sală. Această Adunare este o dată pe an, iar parlamentarii de Dâmbovița ar fi trebuit să fie în această sală și să plece cu câteva mesaje foarte clare pentru că avem câteva măsuri de luat, chiar și la nivel legislativ. Sunt anumite lucruri pe care noi nu le avem bine puse la punct… Cred că trebuie să se închidă acest cerc și cu parlamentarii pentru că aceste proiecte, nu le putem duce la bun sfârșit munca noastră, proiectele, doar unii, cred că trebuie să ne aflăm toți în aceeași barcă, în aceeași mașină Această mașină se numește Dâmbovița și nu putem să mergem nici cu trei roți și nici cu jumătate de volan” , a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.

Prefectul Claudia Gilia i-a felicitat pe reprezentanții ACoR pentru modul tranșant în care își expun opiniile, problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale.

„Sunteți la un moment de bilanț a unei activități pe care o desfășurați într-un organism care vă reprezintă interesele. Chiar mă gândeam că în calitate de reprezentant al Guvernului am o misiune dificilă, fiind în fața dumneavoastră. Într-adevăr, problemele cu care vă confruntați sunt multiple, aveți provocări în fiecare zi, viața este într-o plină metamorfoză și trebuie să răspundeți multor provocări. Mesajele pe care le aveți aici exprimă de fapt realitatea cu care vă confruntați”, a transmis prefectul județului, Claudia Gilia.

Aflat pentru prima dată la o asemenea întâlnire cu primarii din județul Dâmbovița, președintele Curții de Conturi a venit cu un mesaj clar, acela că îi dorește ca instituția pe care o conduce să nu mai fie un „bau-bau” pentru administrațiile locale, dar a atras atenția că nu va fi nici o „dădacă” a UAT-urilor, doar că se dorește ca aceasta să nu mai aibă un rol punitiv excesiv, ci să ajute, atât cât se poate și permite legea, ca administrațiile să greșească mai puțin și să intre pe drumul corect al funcționării.

„Sunt deosebit de onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră și să încercăm împreună să schimbăm câteva idei despre relația dintre Curtea de Conturi și entitățile pe care le auditează și să ascultăm și să identificăm bunele practici și nevoile dumneavoastră în ceea ce privește buna funcționare a administrației publice locale. Cred că ați observat că am trecut de la o Curte de Conturi cu rol punitiv excesiv, care avea indicatori de performanțe numărul de dosare penale și prejudicii cu 5% mai mari de la an la an ca o fractură de logică, totuși, nu pot să cred că am fost într-un an la dumneavoastră și am identificat un prejudiciu de 100 de lei, iar anul viitor trebuia să găsim unul de 105 lei. Aici nu am înțeles care a fost viziunea, dar lucrurile s-au schimbat, ne îndreptăm cu toții spre o Curte modernă”, a transmis președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc.

Discuțiile au fost, de această dată, destinse, relaxate, presărate chiar cu glume și zâmbete, total ieșite din tiparele de până acum ale reprezentanților Curții de Conturi, chiar dacă s-au dat și vești mai puțin așteptate, precum aceea că nu va mai dura mult până când Curtea de Conturi va da publicității rapoartele de control întocmite la primării, cu tot ceea ce conțin ele, bune și rele, după 30 de zile de la data finalizării controalelor, pentru ca cetățenii să poată să vadă negru pe alb cum au fost cheltuiți banii publici.

Concluzia întâlnirii a fost trasă de președintele Consiliului Județean: „Au fost discutate lucruri deosebit de importante pentru bunul mers al administrațiilor publice locale. Sunt aspecte care pot fi îmbunătățite, concluzia zilei fiind că eventualele sincope se pot rezolva doar printr-o strânsă colaborare între primării, Curtea de Conturi, consilii județene, prefecturi și celelalte instituții implicate în activitatea administrativă.

Pe de altă parte, mă bucură faptul că județul Dâmbovița a fost dat exemplu de cei prezenți în sală ca model al colaborării instituționale.

I-am asigurat de întregul meu sprijin și al Consiliului Județean Dâmbovița în toate proiectele viitoare, dezvoltarea județului Dâmbovița fiind un efort de ECHIPĂ.”

La finalul lucrărilor Adunării Generale ACoR Dâmbovița, președintele Corneliu Ștefan i-a înmânat președintelui Curții de Conturi a României „Diploma de excelență” a județului.

leave a reply