Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a participat la a 166-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor, ce a avut loc la Bruxelles.
Temele de discuție și analiză au vizat în special viitorul buget al Uniunii Europene, dar s-au dezbătut și provocările și oportunitățile privind forța de muncă din domeniul sănătății și măsuri de sprijinire a fermierilor.
De altfel, Dâmbovița, prin Consiliul Județean, în mandatul actualului președinte Corneliu Ștefan, este un exemplu de dezvoltare, în aproape toate domeniile de interes și datorită atragerii fondurilor europene s-au făcut investiții fără precedent domeniul sănătății ceea ce a dus la atragerea de medici tineri în județ.

„Am participat, la Bruxelles, la cea de-a 166-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor, unde au fost abordate teme de importanță majoră pentru viitorul Uniunii Europene și al regiunilor pe care le reprezentăm.
Am luat parte la dezbateri privind: provocările și oportunitățile referitoare la forța de muncă din domeniul sănătății, sprijinirea fermierilor în lanțul agroalimentar, viitorul buget al Uniunii Europene, prioritățile Comitetului pentru perioada 2025–2030 și procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Pentru ca politicile europene să aibă impact, ele trebuie să ajungă acolo unde contează cel mai mult: în comunități. Dâmbovița face deja pași concreți în această direcție și este hotărâtă să transforme ideile europene în soluții locale, adaptate la nevoile reale ale oamenilor din județul nostru”, a transmis Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
***
Comitetul European al Regiunilor (COR) a fost înființat în anul 1994 și este un organ consultativ reprezentând autoritățile locale și regionale din Europa. Se compune din 329 de membri – președinții autorităților regionale, primari sau reprezentanții aleși ai regiunilor și orașelor din 27 de state membre ale Uniunii Europene. Membrii sunt reprezentanți aleși democratic și/sau au un mandat politic în propria țară.
Prin intermediul COR autoritățile locale și regionale ale UE pot avea un cuvânt de spus în elaborarea legislației UE referitoare la regiunile și orașele din Europa.
Anual au loc până la 6 ședințe plenare în cadrul cărora se adoptă avize care acoperă între 50 și 80 de proiecte legislative.
Desemnarea reprezentanților în Comitetul Regiunilor se realizează de către cele patru structuri asociative ale autorităților publice locale din România: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) şi Asociația Comunelor din România (ACoR). Fiecare structură asociativă își desemnează candidații în conformitate cu propriile statute de funcționare.
Prin procedura adoptată la nivelul Guvernului României, s-a stabilit repartizarea numărului de 15 membri titulari și 15 membri supleanți astfel: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România desemnează un număr de 6 membri titulari și 6 membri supleanți, iar Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România desemnează, prin consultări separate, câte 3 membri titulari și 3 membri supleanți.