Președintele Consiliului Județean, Corneliu Stefan, invitat la Adunarea Generala a Asociației comunelor din România. Dâmbovița, printre cele mai bune exemple din țară la colaborarea autorități județene – autorități locale

În perioada 5-8 februarie 2023, la București, se desfășoară lucrările celei de 26-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România precum și Consiliul director în ședință ordinară pe semestrul I/2023.

Ediția din acest an a Adunării Generale a ACoR reunește un număr impresionant de participanți. Peste 350 de primari și reprezentanți ai comunelor din toate județele României, câteva zeci de edili și din județul Dâmbovița, precum și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), împreună cu invitați de rang înalt de la nivelul autorităților centrale care s-au arătat interesați să identifice cauzele ce determină decalajele dintre mediul rural și cel urban și stabilirea măsurilor ce se impun pentru diminuarea acestor discrepanțe.

Printre temele importante supuse dezbaterii în cursul zilei de astăzi, se numără: dezvoltarea rurală în cadrul Comitetului European al Regiunilor, parteneriatul estic, salariul primarilor pe categorii de unități administrativ-teritoriale și diferențele dintre ele, numărul de consilieri locali în raport cu numărul populației, comuna cu cel mai mic număr de locuitori și altele.

Un subiect de real interes, și anume, analiza problemelor cu care se confruntă comunele din România și, implicit, autoritățile administrației publice locale ale acestora, ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum și a unei accentuate diminuări a capacității administrative a autorităților administrației publice locale, a fost dezbătută cu reprezentanții administrației publice centrale:

La Adunarea Generală a ACoR a participat și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a subliniat faptul că județul nostru este unul dintre cele mai bune exemple din țară în ceea ce privește colaborarea forului administrativ județean cu primăriile de comune, Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), unic în România, inițiat de președintele CJD, fiind cel mai important exemplu de sprijin și colaborare între administrația județeană și unitățile administrativ teritoriale dâmbovițene, indiferent de culoarea lor politică.

„Astăzi, la invitația președintelui Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, alături de mai mulți primari dâmbovițeni și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu, am participat la Adunarea Generală a ACoR.

Este un eveniment deosebit de important pentru toate comunele din județul Dâmbovița și din țară prin prisma subiectelor și a temelor dezbătute în prezența miniștrilor, președinților de consilii județene și a primarilor care fac parte din această asociație.

Dezvoltarea comunităților locale este o muncă de echipă. Diminuarea decalajelor între mediul urban și cel rural nu este doar responsabilitatea primarilor de comună, este un proces în care trebuie să se implice toate autoritățile și instituțiile statului.

Pot spune că Dâmbovița este unul dintre cele mai bune exemple din țară în ceea ce privește colaborarea Consiliului Județean cu primăriile de comune.

Programul Județean de Dezvoltare Locală,  instrument unic în țară prin care administrațiile locale dâmbovițene beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Dâmbovița pentru implementarea unor proiecte pe care singure nu le-ar fi putut susține, va intra în al treilea an de funcționare. Sumele au fost prevăzute în bugetul județului pe 2023 și sunt convins că vom realiza multe lucruri bune pentru comunitățile locale dâmbovițene.

În ultimii doi ani, prin PJDL, Consiliul Județean Dâmbovița a încheiat 107 parteneriate cu 60 de primării, care au o valoare totală de peste 230.000.000 de lei. Din această sumă, 97.000.000 de lei sunt asigurați de Consiliul Județean Dâmbovița”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

 

leave a reply