Președintele CJD și PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, mesaj de Ziua Națională a Ambulanței: „Le mulțumesc ambulanțierilor pentru că sunt alături de noi atunci când avem nevoie, iar în numele tuturor dâmbovițenilor le urez multă sănătate și putere de muncă! La Mulți Ani!”

Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată anual la 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima „Salvare” din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici.

Numită „Societatea de Salvare din București” și având deviza „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”, ceea ce părea atunci un vis este astăzi realitate. Serviciul lucra acum 111 ani sub directa îndrumare a profesorului dr. Nicolae Minovici.

Primul echipaj a fost format din vizitiu și sergent de oraș, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviței.

marele doctor Minovici a început un an mai târziul, în 1907, pregătirea practică în salvare a studenților din anii terminali ai Facultății de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanței era format din medici interni și sanitari. Din același an, România a devenit al treilea stat din Europa, după Olanda și Austria, care dispunea de un asemenea serviciu.

În anul 1943, în localul salvării din București, a fost înființat Spitalul de Urgență, moment ce a marcat apariția primului sistem integrat de asistență medicală de urgență: Salvarea și Spitalul de Urgență.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 276 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 4 abțineri, iar la 6 martie 2015, președintele României a semnat decretul pentru promulgarea legii în privința instituirii acestei zile.

Astăzi, președintele CJD și PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan a mulțumit tuturor celor care își petrec viața salvându-i pe ceilalți, gonind pe drumuri zi și noapte și care, de multe ori, prin intervențiile lor reușesc să facă diferența dintre viață și moarte.

„Cu respect și prețuire, urez un sincer „La Mulți Ani” ambulanțierilor români!

Astăzi, se împlinesc 115 ani de când, pe străzile Bucureștiului, își făcea apariția prima «Salvare» de pe teritoriul țării noastre.

De atunci, ambulanța le-a sărit în ajutor celor aflați în suferință, iar cei care lucrează în acest serviciu au dovedit că sunt fideli crezului «Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor».

Le mulțumesc ambulanțierilor pentru că sunt alături de noi atunci când avem nevoie, iar în numele tuturor dâmbovițenilor le urez multă sănătate și putere de muncă! La Mulți Ani!”, a transmis președintele CJD și PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Astăzi, în Dâmbovița, funcționează Stația Târgoviște și substațiile Răcari, Titu, Găești, Voinești, Fieni, Moreni, Bilciurești.

leave a reply