Președintele CJD, Corneliu Ștefan, reprezentant al Uniunii Consiliilor Județene la plenara Comitetului European al Regiunilor. Intensificarea producției de vaccinuri și elaborarea „pașaportului COVID-19”, subiectele fierbinți ale dezbaterilor

Intensificarea producției de vaccinuri împotriva COVID-19 la nivelul Uniunii Europene și „pașaportul COVID-19” care să ofere libertate de călătorie în spațiul UE, principalele teme dezbătute în ultimele trei zile în cadrul plenarei Comitetului European al Regiunilor, la a cărei ședință online participă și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, după trei zile de dezbateri intense pe aceste subiecte „fierbinți” la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene s-a ajuns la concluzia că este nevoie ca producția de vaccinuri să crească și să se intensifice și eforturile pentru elaborarea adeverinței electronice care să permită începerea relaxării restricțiilor generate de noul coronavirus și să le dea posibilitatea cetățenilor europeni care s-au vaccinat să călătorească.

Reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene la Comitetul European al Regiunilor au propus o serie de amendamente legate de subiectele dezbătute, iar acestea urmează să fie votate la sfârșitul zilei.

„Particip astăzi, pentru a treia zi consecutiv, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor, la ședința on-line a plenarei forului european.

Alături de colegii mei, reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România la CoR, am dezbătut două teme extrem de importante: intensificarea producției de vaccinuri la nivelul UE, dar și viitoarea adeverință electronică, faimosul «pașaport COVID-19».

Principala concluzie a celor trei zile de dezbateri a fost aceea că vom sprijini intensificarea producției de vaccinuri pe teritoriul Uniunii Europene și, în același timp, vom găsi cele mai bune soluții pentru implementarea adeverinței electronice care ne va permite să călătorim fără probleme în condițiile generate de COVID-19.

În ambele cazuri, au fost depuse 10 amendamente, acestea urmând a fi votate la sfârșitul acestei zile”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

***Comitetul European al Regiunilor (COR) a fost înființat în anul 1994 și este un organ consultativ reprezentând autoritățile locale și regionale din Europa. Se compune din 329 de membri – președinții autorităților regionale, primari sau reprezentanții aleși ai regiunilor și orașelor din 27 de state membre ale Uniunii Europene. Membrii sunt reprezentanți aleși democratic și/sau au un mandat politic în propria țară.

Prin intermediul COR autoritățile locale și regionale ale UE pot avea un cuvânt de spus în elaborarea legislației UE referitoare la regiunile și orașele din Europa.

Anual au loc până la 6 ședințe plenare în cadrul cărora se adoptă avize care acoperă între 50 și 80 de proiecte legislative.

Desemnarea reprezentanților în Comitetul Regiunilor se realizează de către cele patru structuri asociative ale autorităților publice locale din România: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) şi Asociația Comunelor din România (ACoR). Fiecare structură asociativă își desemnează candidații în conformitate cu propriile statute de funcționare.

Prin procedura adoptată la nivelul Guvernului României, s-a stabilit repartizarea numărului de 15 membri titulari și 15 membri supleanți astfel: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România desemnează un număr de 6 membri titulari și 6 membri supleanți, iar Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România desemnează, prin consultări separate, câte 3 membri titulari și 3 membri supleanți.

 

leave a reply