Premieră în istoria recentă a României, Ziua Națională, sărbătorită în pandemie de COVID-19. Un număr important de dâmbovițeni și târgovișteni au ținut sa fie prezenți alături de autorități la ceremonia de la Târgoviște. Mesajele autorităților locale și județene

Pentru prima oară în istoria recentă a României, Ziua Națională a fost sărbătorită în condiții de pandemie.

Măsurile sanitare necesare în starea de alertă și pandemia de COVID-19 au impus o ceremonie atipică și la Târgoviște.

Cu toate că inițial s-a anunțat că se va permite participarea a maximum 100 de persoane, totuși câteva sute de dâmbovițeni și târgovișteni au ținut să fie prezenți în Piața Tricolorului, în ciuda frigului pătrunzător, pentru a participa la ceremonii. Astăzi, 1 Decembrie 2020, ceremoniile au fost mult mai scurte și, deși este o zi a uniunii naționale, s-au impus distanțarea socială și purtarea măștilor de protecție. Și cum peste câteva zile au loc și alegerile parlamentare, și acestea organizate în condiții speciale, alocuțiunile autorităților locale și județene, ale reprezentanților Bisericii au amintit, pe lângă momentul istoric măreț de la 1 Decembrie 1918, și de nevoile de acum ale țării, într-un an deosebit de greu și marcat de crizele sanitară, economică și educațională fără precedent.

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Sunt onorat să mă aflu alături de dumneavoastră, în această zi specială pentru noi toți. Astăzi ne sărbătorim istoria, independența și mai ales eroii.

Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne o pagină de referinţă în istoria României, iar acum 102 ani, la Alba-Iulia, Unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România a devenit realitate.

Viitorul acestei ţări s-a construit cu puterea ideilor şi a faptelor înaintașilor noștri, care au luptat pentru noi, cei care astăzi suntem aici. Avem obligația ca, în numele lor și cu gândul la viitor, să ne respectăm atât trecutul, cât și prezentul.

Suntem și trebuie să rămânem o națiune demnă, iar echilibrul şi respectul faţă de cetățenii acestei țări, de valorile noastre fundamentale câştigate prin sacrificii, nu trebuie să dispară, indiferent de vremuri și conducători. Sunt mândru că fac parte din această mare familie greu încercată de-a lungul istoriei, care, prin hotărâre și curaj, a pus mai presus de orice iubirea de țară, dându-ne posibilitatea ca, astăzi, să fim o națiune independentă.

Anul 2020 a fost un an al încercărilor, fie că vorbim de sănătate, fie de siguranța zilei de mâine. Sunt convins însă că, în cel mai scurt timp, vom reveni la normalitatea pe care o merită această țară. Vă doresc tuturor putere și curaj și vă asigur că aveți în mine și în instituția pe care o reprezint un partener implicat, care caută soluții și face eforturi pentru dezvoltarea comunității noastre, pentru a depăși aceste momente dificile, așa cum am făcut-o întotdeauna.

Închei prin a vă îndemna pe toți să priviți această zi ca pe un prilej de sărbătoare și vă transmit cu emoţie:

La mulți ani, români! La mulți ani, dâmbovițeni! La mulți ani, România!”

Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Mai puternic ca niciodată, mai apăsător și mai înălțător în același timp, astăzi este vorba de românism. De românism în România, o țară care-și merită trecutul istoric și are nevoie, acum, să se adape din el. Da, România are nevoie, astăzi, să soarbă cu sete din faptele de măreție ale înaintașilor, ale acelor înaintași care au știut să se așeze la aceeași masă, dincolo de orgolii, dincolo de interese diferite. Scopul era comun: o țară, ca entitate sfântă, unică și fără granițe interioare. O țară care nu se negociază nici cu străinii de la est, nici cu străinii de la vest. O țară care aparține poporului ei.

Ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pare astăzi extrem de îndepărtat. Și nu ca durată în timp, ci ca atitudini, comportament al liderilor. Dacă ne uităm la diferite episoade din jurul nostru, avem impresia, uneori, că suntem tratați ca străini în propria țară. Că suntem conduși fără dragoste de țară, suntem certați la tot pasul și acuzați că din cauza noastră lucrurile nu merg bine. În 1918, s-a atins o culme a românismului, care a brăzdat epoca. Astăzi, râvnim după acea atmosferă.

Eu vreau să mă bucur în continuare de România așa cum o cunosc, așa cum am învățat-o din cărți, așa cum am iubit-o de copil. Vreau să-mi fie țară în continuare și nu un loc oarecare, pustiit de orice sentiment autentic. Eu sunt un român care-și iubește țara și aș vrea să fiu înconjurat numai de oameni asemenea. Aici și pretutindeni, din orice clasă socială am face parte, din brazda pământului până la cel mai înalt birou.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne strigăm iubirea de țară!

La mulți ani, România! La mulți ani, Români!

La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, Târgovișteni!”

ÎPS Nifon, arhiepiscop și mitropolit (mesaj citit de vicarul eparhial Ionuț Ghibanu): „Ziua Națională a României reprezintă unul din cele mai importante simboluri naționale, care alături de imn și de tricolor, exprimă identitatea și unitatea noastră românească.

Cu bucurie și speranță, în pofida tuturor încercărilor prin care trecem, mai cu seamă, de cea reprezentată de pandemia cu noul coronavirus și a restricțiilor și limitărilor ce decurg de aici, sărbătorim Ziua Națională cu gândul la viitor, la datoria pe care fiecare generație o avem și anume aceea de a transmite mai departe idealurile și valorile înaintașilor noștri și a lupta pentru țara, neamul și credința noastră.

Pentru noi, la Târgoviște, aceste cuvinte sunt sfinte și au o rezonanță deosebită, pentru că aici este istorica Cetate de Scaun munteană, capitala lui Mihai Voievod Viteazul, primul mare unificator al nostru.
Ortodoxia românească a fost alături de neamul nostru, la toate marile lui momente, sprijinind efortul de eliberare de sub orice dominație străină și contribuind la toate importantele sale realizări, pe plan cultural, educațional și filantropic.

Aducându-ne aminte, cu deosebită evlavie și recunoștință, de toți eroii noștri, căzuți la datorie, acolo unde patria i-a chemat, le suntem recunoscători, căci prin jertfa lor, cei de după ei și noi ne bucurăm de țara noastră, de valorile și credința pe care ei le-au apărat.

Am avut bucuria ca ieri, 30 noiembrie, ziua Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, în prezența autorităților de stat centrale, să sfințesc Crucea de pe Caraiman, după lucrări de consolidare și de renovare, care reprezintă un omagiu adus eroilor neamului nostru românesc.

România Mare, pacea, unitatea, solidaritatea și credința străbună, precum și Europa creștină unită trebuie să fie și pe mai departe obiectivele noastre, comoara cea mai de preț pe care avem obligația de a o încredința urmașilor noștri, ca luptă și testament al generației noastre.
Tututor vă împărtăşesc arhiereşti binecuvântări, dorindu-vă sănătate, prosperitate, unitate şi bucurie! LA MULŢI ANI!

La manifestările dedicate Zilei Naționale a României au participat: vicepreședintele Senatului României, Titus Corlățean, vicepreședinții Consiliului Județean Dâmbovița Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, administratorul public al județului, Cristian Avanu, prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa, secretarul județului, Ivan Vasile Ivanoff, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, parlamentarii Carmen Holban, Claudia Gilia, Ionuț Vulpescu, Oana Vladucă, Adrian Țuțuianu, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, consilieri județeni, șefi de instituții deconcentrate, reprezentanți ai partidelor politice, reprezentanți ai Garnizoanei Târgoviște, ai Inspectoratului Județean de Poliție, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi și, așa cum spuneam, numeroși dâmbovițeni.

În amintirea Eroilor neamului, care au luptat pe front sau în cancelariile diplomatice, care și-au dat viața pentru patrie în momente de istorie mult mai cumplite, au fost depuse jerbe și coroane de flori la Monumentul Eroilor.

Unul dintre cele mai înălțătoare momente, așteptat cu nerăbdare și deopotrivă mândrie de dâmbovițenii prezenți la ceremonii, a fost parada militară. Defilarea impresionantă a soldaților de la mai multe arme a încheiat evenimentul dedicat anul acesta Zilei Naționale.

 

leave a reply