Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, la primul Colegiu Prefectural cu tema gestionarea pandemiei de Covid: Nu mai vreau să aud expresia „merge și așa”

Gestionarea pandemiei reprezintă la acest moment o prioritate pentru noul prefect al județului Dâmbovița, Claudia Gilia, în condițiile în care ne aflăm în plin val pandemic, iar implicarea autorităților este esențială pentru ca efectele acestui val de infectări cu noul coronavirus să fie minime și numărul dâmbovițenilor care se îmbolnăvesc să fie cât mai mic.

Astăzi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, prefectul Claudia Gilia le-a transmis șefilor de instituții, atât celor implicate în mod direct în combaterea pandemie, dar și celorlalte, că este nevoie de muncă în echipă pentru că principiul „merge și așa” în nici un caz nu va mai fi tolerat.

După întâlnirea cu șefii de deconcentrate, prefectul Claudia Gilia a prezentat în cadrul unei conferințe de presă care este situația epidemiologică, la zi, în județul Dâmbovița, câte persoane sunt vaccinate, câte centre de vaccinare și evaluare a pacienților infectați sunt în județ, câți medici sunt la dispoziția cetățenilor, atât în ceea ce privește vaccinarea, cât și evaluarea stării de sănătate a cetățenilor, câte paturi sunt în spitale, dar și care este situația în unitățile de învățământ din Dâmbovița.

„Această funcție implică o mare responsabilitate, nu este un privilegiu, este un angajament pe care mi l-am luat în fața dâmbovițenilor. Activitatea pe care o voi desfășura în Instituția Prefectului va avea la bază următorii piloni: respectarea Constituției și a legilor statului român, monitorizarea permanentă a implementării programului de guvernare la nivelul județului Dâmbovița, transparență în luarea deciziilor. Toate instituțiile trebuie să fie deschise spre colaborare și spre binele cetățenilor dâmbovițeni, iar în cadrul acestora să domnească eficiența și corectitudinea. De asemenea este foarte important să redăm încrederea cetățenilor în instituții, în demnitari și în funcționari. De aceea, și astăzi, în Colegiul Prefectural le-am spus membrilor Colegiului că nu mai vreau să aud expresia «merge și așa».

Pentru că suntem în plin val al pandemiei de Covid-19 am solicitat și am purtat discuții și cu directorul DSP, Sorin Stoica, cu privire la situația actuală în ceea ce privește sistemul medical, vaccinare, testare, gradul de ocupare a spitalelor Covid conform Planului de reziliență.

În ceea ce privește centrele de vaccinare, la nivelul județului Dâmbovița există 18 astfel de centre. În ceea ce privește centrele de evaluare ale pacienților confirmați cu Covid, care funcționează în județul Dâmbovița, ele sunt în număr de 4, funcționează în cadrul principalelor spitale din județul nostru. În cele 4 centre de evaluare funcționează 21 de medici: la Spitalul Județean sunt 4 medici care sunt exclusiv destinați pentru această activitate, bineînțeles că mai sunt și alți medici care își mai desfășoară activitatea în aceste centre; la Spitalul Municipal sunt 5 medici, la Spitalul Orășenesc Pucioasa 7 medici, la Spitalul Orășenesc Găești sunt 5 medici. În cadrul acestor centre de evaluare se pot oferi, ca și servicii medicale, analize medicale, dar și servicii de radioimagistică medicală.

În ceea ce privește medicii de familie care pot testa cu teste antigen rapid, sunt 65 de astfel de medici care au încheiat și contracte cu Casa de Asigurări și care pot să ofere aceste servicii de testare.

În ceea ce privește cabinetele medicale unde se poate realiza vaccinare, avem 86 de astfel de cabinete, 86 de medici din cei 200 care pot să realizeze serviciul de vaccinare.

A început și campania de vaccinare a copiilor între 5 și 11 ani, astfel de centre de vaccinare pediatrică se găsesc la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Municipal Moreni, Spitalul Orășenesc Găești, Centrul de Vaccinare 2 Pucioasa și la Centrul „Împreună vom reuși” Târgoviște care funcționează în incinta Colegiului Ienăchiță Văcărescu.

În ceea ce presupune vaccinarea la nivelul județului nostru, în perioada 4 ianuarie-27 ianuarie 2022, avem 356.888 de vaccinați, dintre care cu doza I 190.564 (53,39%), persoane care sunt vaccinați cu ambele doze 130.161 (35,47%) și persoane care sunt vaccinate și cu doza booster  43.526 (12,19%). În ceea ce privește departajarea pe mediul urban și rural media generală pe județ este de 38,20%, pe mediu urban 47,3%, pe mediul rural 32%. Am discutat cu directorul DSP pentru o mobilizare pe ceea ce înseamnă acest proces de vaccinare, reluare a caravanelor medicale, o promovarea mai amplă a ceea ce înseamnă vaccinarea, dar și o colaborare mai strânsă cu autoritățile locale, cu primarii, cu medicii de familie, dar și cu ceea ce înseamnă școală.

Cât privește paturile destinate pacienților infectați cu SARS Cov-2 în județul Dâmbovița, situația la data de 31 ianuarie 2022 este următoarea: avem 567 de paturi, dintre care funcționale, adică paturi active la acest moment, sunt 364, iar gradul de ocupare este de 41,75%.

Având în vedere creșterea numărului de solicitări prin Sistemul Național Unic pentru apeluri de urgență 112. Serviciul Județean de Ambulanță a făcut o solicitare în ceea ce privește testarea pacienților cu simptome de SARS Cov-2 astfel că vineri, prin Hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, am aprobat suplimentarea echipajelor de testare pentru mărirea acestei capacități de testare a pacienților cu două mijloace auto, unul din cadrul ISU și unul din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean. Fac apel către cetățenii județului nostru să utilizeze și instrumentele care sunt puse la dispoziție prin aceste centre, dar și prin medicii de familie. Gestionarea corectă și eficientă a valului 5 al pandemiei este, așa cum am spus încă de la începutul mandatului, o prioritate, este un efort comun pe care trebuie să-l facem împreună, atât autorități, cât și cetățeni, pentru a reveni cât mai repede la normalitatea pe care cu toții ne-o dorim.

Fac un apel la cetățenii județului nostru să respect normele legale care vizează reglementarea în domeniul al stopării răspândirii virusului SARS Cov-2, avem cu toții obligația să fim solidari, să avem grijă unul de celălalt și mai ales să-i protejăm pe cei vulnerabili.

Și pentru că acest fenomen afectează și sistemul educațional, am purtat o discuție și cu doamna inspector general în ceea ce privește funcționarea unităților de învățământ de pe raza județului nostru. Din totalul celor 503 unități de învățământ de pe raza județului nostru, la acest moment sunt 3 unități care funcționează în sistemul online. În ceea ce privește numărul de elevi și de preșcolari care sunt infectați, la acest moment sunt 360 infectați cu Covid 19, avem 113 cadre didactice infectate și 93 persoane care fac parte din personalul nedidactic. În ceea ce privește clasele unde prezența fizică este suspendată din cauza apariției celor 3 cazuri, la momentul aceste avem 21 de astfel de clase, dar în fiecare zi se face o ierarhizare.

Vaccinarea în rândul cadrelor didactice la acest moment este de aproximativ 73%. Importantă este și testarea, Inspectoratul Școlar a primit, în data de 28 ianuarie 2022, 54.000 de teste rapide, urmând ca în cursul zile de mâine să mai primească 133.000 de teste din depozitul central.

Acestea sunt doar câteva date pentru a vă ține la curent cu ceea ce se întâmplă legat de pandemie”, a transmis prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia.

leave a reply