Pompierii se pregătesc de sărbătoare

De ziua lor, pe 13 Septembrie, pompierii dâmboviţeni sărbătoresc aniversarea a 165 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a Zilei Pompierilor din România.

Cu această ocazie, 13 septembrie 2013, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmboviţa organizează activităţi dedicate acestei zile, după următorul program:

ora 10:00 – 11:00 – Moment festiv (ceremonial militar – serviciu religios, alocuţiuni ale inspectorului şef şi ale invitaţilor, defilarea trupelor) dedicat sărbătoririi a 165 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a Zilei Pompierilor din România (Locul de desfăşurare: Piaţa Tricolorului Târgovişte);

ora 10:00 – 14:00 – Organizarea unei expoziţii cu tehnică de intervenţie (Locul de desfăşurare: Piaţa Tricolorului Târgovişte);

ora 11:15 – 11:45 – Desfăşurarea unui exerciţiu demonstrativ de intervenţie pentru salvare de persoane (Locul de desfăşurare: Complex Mondial);

Tot cu ocazia zilei de armă, pe data de 13 septembrie 2013, între orele 10:00 – 14:00, în toate subunităţile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmboviţa, se va desfăşura „Ziua Porţilor Deschise”, prilej cu care, îi invităm pe cetăţenii dâmboviţeni să viziteze aceste subunităţi de intervenţie, unde vor vedea tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie, exerciţii demonstrative din programul de pregătire al pompierilor militari, dar şi modul de alertare şi ieşire la intervenţie.

Scopul tuturor acestor manifestări este ca populaţia, în a cărei slujbă suntem 24 de ore din 24, să fie mai aproape de noi, cunoscându-ne condiţiile în care lucrăm,   activităţile pe care le desfăşurăm în folosul comunităţii pentru apărarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor şi a mediului şi să conştientizeze faptul că este mult mai uşor să prevină unele evenimente, decât să acţioneze pentru înlăturarea lor.

MESAJUL INSPECTORULUI ŞEF al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

“Basarab I” Dâmboviţa cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor din România

 În fiecare an, pe 13 Septembrie aniversăm Ziua Pompierilor din România, rememorând sacrificiul ostaşilor pompieri care, în urmă cu 165 de ani, pe 13 septembrie 1848, au scris o pagina de devotament şi eroism în istoria neamului.Atunci, în Bătălia din Dealul Spirii, Compania de Pompieri din Bucureşti condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu a înfruntat cu eroism numeroasa oaste otomană venită să înăbuşe revoluţia paşoptistă şi aspiraţiile de emancipare socială şi naţională ale românilor.

De-a lungul timpului pompierii militari au participat activ, atât ca apărători ai vieţii semenilor şi bunurilor acestora, dar şi ca apărători ai patriei, remarcându-se prin curaj, devotament, spirit de sacrificiu şi profesionalism şi cu ocazia altor evenimente din istoria României –Războiului de Independenţă şi cele două conflagraţii mondiale, implicându-se ori de câte ori a fost nevoie împotriva efectelor distrugătoare ale incendiilor, calamităţilor naturale şi altor situaţii de risc.

Nobleţea misiunilor umanitare, cu care au fost investiţi pompierii, a fost pusă în evidenţă şi pe timp de pace. Aceasta a presupus asumarea unui risc permanent şi, nu de puţine ori, acesta a fost cel al sacrificiului suprem, îmbogăţind “galeria eroilor” care s-au jertfit pe altarul datoriei pentru salvarea şi ajutorarea semenilor.

Astăzi, pompierii români constituiţi în servicii profesioniste, voluntare sau private pentru situaţii de urgenţă, intervin la o gamă variată de evenimente, de la stingerea incendiilor, descarcerare şi ajutor medical de urgenţă la asanarea terenului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celor două războaie mondiale, precum şi alte acţiuni de protecţie civilă, la inundaţii, avarii ori alte catastrofe naturale.

La ceas aniversar, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” Dâmboviţa se prezintă ca o structură modernă, flexibilă şi eficientă în gestionarea situaţiilor de urgenţă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, încadrată cu profesionişti ale căror priorităţi sunt salvarea și protejarea vieții oamenilor, a bunurilor materiale şi a mediului.

Cu acest prilej aniversar aduc mulţumiri Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Dâmboviţa, structurilor M.A.I. şi M.Ap.N. din judeţ, tuturor membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, consiliilor locale şi primăriilor judeţului Dâmboviţa, Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa şi O.N.G.-urilor pentru sprijinul acordat şi implicarea pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.

Aduc, de asemenea, mulţumiri reprezentanţilor din mass-media pentru sprijinul acordat în popularizarea măsurilor de prevenire şi comportare a populaţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, în efortul comun de formare a unui comportament preventiv al cetăţenilor, precum şi pentru modul obiectiv de realizare a transmisiunilor şi relatărilor de la locul evenimentelor.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, adresez cele mai calde felicitări tuturor colegilor mei, precum şi pompierilor din serviciile voluntare şi private, urându-le tuturor multă sănătate, putere de muncă şi împliniri alături de familii şi cei dragi şi succes în nobila misiune pe care o desfăşurăm.

 

„LA MULŢI ANI !”

INSPECTOR ŞEF

colonel Mirel PIETREANU

leave a reply