Pentru prima dată în ultimul an şi jumătate, inflaţia este de o cifră. Deputatul Radu Popa: „Chiar dacă scăderea nu se simte în buzunarele cetățenilor, e important că s-a oprit creșterea galopantă care i-a afectat până acum”

Pentru prima dată în ultimul an şi jumătate, România are din nou o inflaţie de o cifră. 9,4 % este valoarea anunţată de Institutul Naţional de Statistică pentru luna iulie, cu aproape un punct procentual mai mică decât în iunie 2023.

Evoluția inflației în acest an este: Iulie: 9,4%, Iunie: 10,3%, Mai: 10,6%, Aprilie: 11,23%, Martie: 14,53%, Februarie: 15,5%, Ianuarie: 15,1%.

Reducerea inflației și protejarea puterii de cumpărare a românilor a fost unul dintre principalele obiective pentru care PSD și-a asumat guvernarea într-un moment dificil pentru țară.

Cele două măsuri promovate de PSD, cea de reglementare a pieței de energie și cea de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază au oprit principalele surse care au alimentat inflația până acum, transmite deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa.

Potrivit parlamentarului, trecerea la o inflație cu o singură cifră (9,4%) – așa cum a anunțat Institutul de Statistică – marchează intrarea într-o fază de stabilizare a prețurilor.

„Chiar dacă această scădere nu se simte efectiv în buzunarele cetățenilor, e important că s-a oprit creșterea galopantă care i-a afectat puternic până acum”, a declarat Radu Popa.

Institutul Național de Statistică a anunțat că inflația a scăzut cu 1 punct procentual, de la 10,4 în iunie la 9,4 în iulie.

„Este vorba de comparația cu același interval din anul precedent. De la începutul anului (iulie 2023 vs. decembrie 2022) prețurile au mai crescut cu doar 4,4%, iar în ultima lună (iulie 2023 vs iunie 2023, prețurile au crescut cu 1,5%”.

Scăderea și plafonarea adaosurilor comerciale la alimente contribuie decisiv la oprirea inflației. Multe dintre alimentele de bază la care s-a plafonat adaosul comercial se regăsesc în lista produselor care au contribuit la scăderea inflației, deși în luna iulie, doar o mică parte dintre comercianți au aplicat măsura PSD de plafonare a adaosurilor comerciale.

Termenul de revizuire a contractelor pentru trecerea la adaosuri limitate a fost până la finalul lunii iulie – o parte dintre comercianți a aplicat măsura înainte de expirarea termenului. Față de iulie 2022, sunt mai multe prețuri la alimente care au scăzut în luna iulie 2023: Făină, Mălai, Legume, Cartofi, Fructe, Ulei, Lapte, Ouă, Unt, Zahăr, Miere.

Cu excepția untului și mierii, toate celelalte alimente cu prețuri mai mici se regăsesc în lista celor 14 alimente de bază pentru care se aplică limitarea adaosului comercial”, a mai adăugat deputatul social democrat Radu Popa.

Ambiţia executivului este ca România să încheie acest an cu o inflaţie de 8%, în condițiile în care, pentru finalul anului 2023, Banca Naţională a României estimează o inflaţie de 7,5 % şi de 4,4 % pentru sfârşitul lui 2024.

leave a reply