Deși ai crede că sunt la priveghi (partidul lor fiind în moarte clinică), PDL-iștii dâmbovițeni sunt veseli și gureși de-ai zice că a murit unchiul din America și dintr-o clipă în alta trebuie să se abată asupra capetelor (și portofelelor lor) o ploaie de bănet și/sau contracte grase. Cum mă pretind a fi un tip bine informat, n-o să îmbrățișez părerea generală cum că ”bieții” s-au țicnit de of-ul puterii pierdute, ci o să vă spun ce am aflat și eu. În tabăra democrat-liberală, mai ales în ”aripioarele” ce-l susțin pe Blaga (plăcut uscat…), reprezentate în Dâmbovița de ex-prefecții Caracota și Popa, de deputatul Vladu și de eternul ”călugăr Vasile” Marin Antonescu, umblă un zvon care aduce culoarea în obrăjorii palizi ai celor care se resimt după marea decuplare de la butoane. Deși e cât se poate de gogonat, zvonul a fost însușit de unii capi PDL, care își freacă deja mâinile, amușinând o posibilă revenire la guvernare, fie și ca rudă săracă a PSD. Pe scurt, zvonul spune că Ponta și Blaga ar fi bătut palma pentru scoaterea ACD de la guvernare, situație în care PSD, alături de PDL, UDMR și minorități ar forma o nouă majoritate parlamentară și un nou guvern.
Optimismul talibanilor din PDL, care au deja fantezii care implică ”coabitarea” model 2009, poate fi explicată de o serie de evenimente, unele aproape neobservate de publicul larg, dar care pot – la limită – constitui argumente valabile într-o anumită logică politică. Tot mai desele conflicte din sânul USL, ca și nemulțumirea surdă ce se acumulează în structurile teritoriale ale PSD, față de colaborarea cu ”partenerii” de la PNL-PC, refuzul baronilor PSD de a accepta să cedeze candidatura la președinția țării liberalilor, dublate de vizibila pasivitate a PD(L) față de PSD a determinat o renaștere a speranțelor pentru democrat-liberali.
Dar și contraargumente sunt destule. După ce PDL s-a coalizat cu PNL și cu PP-DD în Consiliul Local, punând PSD la colț, o eventuală coaliție PSD-PDL în Dâmbovița pare puțin probabilă, cu atât mai mult cu cât liderul social-democraților este recunoscut ca fiind un tip ranchiunos. Și pentru ca tabloul să fie complet, nici liderul liberalilor dâmbovițeni nu este fitecine. Mihai Volintiru este unul dintre apropiații lui Crin Antonescu și, în ultimul an, a dovedit un pragmatism politic ieșit din comun, reușind ”transferuri” de senzație în echipa liberală, punând la grea încercare nervii ”colegilor” social-democrați.
Deși PD(L) Dâmbovița, prin ex-prefectul Caracota, a inițiat o apropiere de PSD, (fiind de notorietate întâlnirea pe care a avut-o cu Țuțuianu, la firma sa din Ulmi), mi-e greu să cred că se va materializa într-o alianță care ar readuce PD(L) la guvernare, atât timp cât pentru mulți democrat-libearli PNL rămâne o alternativă viabilă. Nicio surpriză că, spun surse bine informate, nume grele din partidul condus de Crin Antonescu au cerut liderilor PNL din teritoriu să-i menajeze pe răzvrătiții din PDL, mai ales pe aleșii locali și pe parlamentarii acestui partid, care s-ar putea dovedi extrem de utili în eventualitatea ruperii USL.
Așadar, ”zestrea” pe care vechiul PD vrea s-o aducă în caz de nuntă cu PSD nu este nici pe departe așa bogată cum o văd unii. Reluând o glumă (nu știu cât de reușită!) de pe vremuri, aș spune că PD(L) se dă cocoș deși e doar un pui de Gostat. Dar cum nimic nu mai poate fi cu adevărat surprinzător în politică, nu mă hazardez să resping a priori aceast scenariu al revenirii PD(L) la guvernare. După cum nici varianta (mai puțin probabilă, totuși) realizării unei coaliții PNL-PDL-UDMR-PPDD-Minorități, nu poate fi cu totul exclusă. Dar, pe datele la care avem acces acum, se impune constatarea din titlu.