Astazi va avea loc votul pentru investirea guvernului de tehnocrati condus de Dacian Ciolos. Cu toate ca acest guvern are multe lipsuri, fapt dovedit in ultimile zile, parlamentarii damboviteni se vor supune deciziei de la centru si ii vor acorda votul. Singurii care vor vota impotriva, potrivit Agerpress, sunt parlamentarii formatiunii ALDE condusa de Calin Popescu Tariceanu.
Iulian Vladu, copresedintele PNL Dambovita, a declarat ca: „PNL şi-a luat angajamentul că susţine în Parlament acest Guvern, deci PNL va vota acest Guvern. Este guvernul pe care primul ministru Dacian Cioloş şi l-a ales. Vrem să vedem şi programul de guvernare, acesta ne interesează cel mai mult. Guvernul va lua votul de învestitură, dar aşteptăm şi programul de guvernare… Noi am cerut depolitizarea, dacă va face în primul rând depolitizarea instituţiilor. Rămâne de văzut. Programul de guvernare este lucrul cel mai important. Sper ca programul de guvernare să fie asemănător sau să preia din ideile din programul de guvernare al PNL . Eu cred că va fi nevoie de anumite legi cu consens general şi cred că va obţine acest lucru acest guvern”.
Adrian Tutuianu, presedintele PSD Dambovita: „A avut loc şedinţa Comitetului Executiv Naţional, iar această şedinţă a fost precedată de întâlniri ale liderilor organizaţiilor judeţene cu Biroul Permanent Naţional al partidului, cu miniştrii din Cabinetul demisionar, am discutat ore întregi cu privire la poziţia pe care să o avem faţă de acest Guvern şi am ajuns la nişte concluzii… Mai întâi de toate, România are o creştere economică susţinută şi aceasta nu trebuie sub nicio formă amânată de situaţia politică internă. În al doilea rând, evenimentele din Franţa, situaţia din Republica Moldova, situaţia din fostul spaţiu sovietic, în special Ucraina, precum şi în contextul general european, determină PSD să asigure stabilitatea acestei ţări. În al treilea rând, nevoie de a da un buget pentru anul viitor care să asigure resursele financiare necesare plăţii salariilor aşa cum au fost ele majorate, plăţii pensiilor, dar şi un buget pentru investiţii, ne determină să dăm un vot de învestitură pentru acest Guvern. Nu în ultimul rând, situaţia pe care o avem astăzi pe zona proiectelor europene, respectiv închiderea exerciţiului financiar 2007-2014 şi deschiderea exerciţiului financiar viitor, sunt lucruri care ne pun în situaţia de a da un vot acestui Guvern, precizând de la început că poziţia PSD priveşte doar votul de învestitură al Guvernului, nu facem parte din nicio majoritate guvernamentală, nu am propus şi nu ne-am asumat niciun ministru desemnat pe vreun portofoliu, iar conduita noastră viitoare va fi în raport de propunerile pe care Guvernul le face Parlamentului, propuneri consemnate în actele normative pe care doreşte să le promoveze, de prestaţia miniştrilor şi de modul în care se raportează la un set de 12 propuneri pe care PSD le-a adus în faţa acestui Executiv. Acestea sunt:
● asigurarea funcţionării imediate a instituţiilor publice şi a serviciilor pentru populaţie precum şi a instituţiilor publice care asigură protecţia şi securitatea cetăţeanului;
● continuarea programelor şi angajamentelor sociale, financiare şi fiscale demarate de PSD şi aprobate, referitoare la implementarea noului Cod Fiscal, creşterea salariilor şi indexarea pensiilor; ● susţinerea instituţiilor statului de drept şi angajamentul că va fi menţinută independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei;
● menţinerea ritmului de creştere economică prognozat de instituţiile internaţionale;
● respectarea parteneriatelor strategice euroatlantice;
● respectarea angajamentelor financiare internaţionale ale României;
● continuarea Programului de Dezvoltare Locală – OG 28/2013;
● continuarea şi dezvoltarea programelor de investiţii publice, în special în ceea ce priveşte infrastructura;
● continuarea procesului de reformă a administraţiei, descentralizare;
● asigurarea funcţionării întregului mecanism de accesare a fondurilor europene;
● punerea în aplicare a prevederilor Codului Silvic;
● organizarea corectă a alegerilor din anul 2016, atât a celor locale, cât şi a celor parlamentare.
Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis cu 68 voturi pentru, două abţineri şi un vot împotrivă să recomande grupurilor parlamentare ale PSD din Camera Deputaţilor şi Senat, în condiţiile în care miniştrii desemnaţi vor avea o prestaţie bună în Comisii – deci nu vom trece orice ministru, oricum – să voteze învestirea noului Guvern. De asemenea, în perioada ulterioară învestirii, PSD îşi rezervă dreptul să monitorizeze activitatea fiecărui ministru şi minister în parte, precum şi activitatea Guvernului în ansamblu”.