Pădure nouă, de 32,60 hectare, la Șotânga. Plantația are rol antieroziune și de ameliorare a condițiilor pedoclimatice și a fost realizată de Garda Forestieră Ploiești.

Astăzi, 8 iulie 2024, a avut loc recepția lucrărilor privind împădurirea suprafeței de teren degradat, constituită în Perimetrul de ameliorare Șotânga. Evenimentul a fost organizat de Garda Forestieră Ploiești și s-a bucurat de prezența prefectului județului Dâmbovița, Claudia Gilia, președintelui Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, deputatului Carmen Holban, a subprefectului Marian Tănase, a primarului comunei Șotânga, Constantin Stroe, precum și a reprezentanților Direcției Silvice Dâmbovița.  

Perimetrul de ameliorare are o suprafață de 32,60 ha și a făcut parte din categoria terenurilor degradate improprii exploatării agricole. Actuala plantație are rol antieroziune și de ameliorare a condițiilor pedoclimatice și a fost realizată în baza planului de investiții al Gărzii Forestiere Ploiești pentru anul 2020.

„Pădurile noastre, viitorul nostru! Facem un apel, către toate autoritățile locale să acceseze programul de împădurire!

Doar în Valea Popii, de pe raza comunei Șotânga, județul Dâmbovița, avem o nouă pădure cu o suprafață de 32,6 hectare! Este un pas important pentru întreaga zonă. Valoarea totală a investiției este de 1,4 milioane lei, bani proveniți din bugetul Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică.

În județul Dâmbovița se mai derulează următoarele proiecte de împădurire:

I. Perimetrul de ameliorare Miercanu, comuna Vărfuri, în suprafață de 18,61 ha, faza studiu de fezabilitate;

II. Perdele forestiere de protecție în suprafață totală de 104,43 ha.

Doar prin programul de împăduriri, pentru anul 2024, pentru fondul forestier al județului Dâmbovița, s-a programat a fi împădurită o suprafață totală de 85,5 ha (realizat în primăvară 77,00 ha), reprezentând împăduriri integrale pe 73,20 ha (realizat în primăvară 68,00 ha) și  completări în regenerări naturale și în plantațiile din anii anteriori pe 12,3 ha.

Ne aflăm la o răscruce de drumuri. Contextul climatic actual, cu temperaturi tot mai ridicate, secetă prelungită și fenomene meteo extreme, ne pune în fața unei realități dure: pădurile noastre sunt în pericol.

Pădurile sunt esențiale pentru viața noastră, fiind plămânii planetei. Ele ne oferă aer curat, reglează clima, previn inundațiile și eroziunea solului, adăpostesc o biodiversitate bogată și ne oferă resurse naturale prețioase.

Din păcate, defrișările au afectat grav ecosistemele și au pus în pericol echilibrul fragil al naturii. Impactul negativ se resimte deja în județul nostru: secetă, inundații, pierderea biodiversității, degradarea solului și poluarea aerului.

Nu ne mai putem permite să ignorăm această problemă. Este timpul să acționăm!

Fiecare localitate are un rol important în programul de împădurire național. Prin implicarea activă a cetățenilor, autorităților locale și a mediului de afaceri, putem transforma România într-o țară mai verde, mai curată și mai prosperă. Acolo unde există terenuri degradate care pot fi transformate în păduri – statul oferă tot sprijinul necesar.

Împreună, putem face diferența! Pădurile noastre sunt viitorul nostru. Haideți să le protejăm pentru generațiile viitoare!

Să fim o țară verde, o țară prosperă, o țară cu un viitor mai bun!”, a declarat Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița.

„I-am felicitat astăzi pe membrii Gărzii Forestiere Ploiești pentru finalizarea împăduririi a peste 22,5 ha de teren în comuna Șotânga!

Proiectul lor, prin care au redat naturii ceea ce noi i-am luat de-a lungul timpului, a vizat plantarea a zeci de mii de puieți de salcâm, plop alb și plop negru, precum și reconstrucția unor terenuri degradate din zona Valea Popii, la doar câțiva kilometri de Târgoviște.

Temperaturile tot mai ridicate, lipsa precipitațiilor, alunecările de teren și inundațiile provocate de ploile torențiale și cantitățile de precipitații anormal de mari într-o perioadă foarte scurtă de timp sunt cele mai puternice argumente pentru a proteja și a extinde pădurile din județul Dâmbovița.

Încă o dată, felicitări!”, a declarat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

leave a reply