Oana Antonescu: La nivel european, se fac pași importanți în direcţia combaterii traficului și consumului de droguri!

Parlamentul European a aprobat ieri, cu o largă majoritate, rezultatele negocierilor cu Consiliul UE referitoare la propunerea de modificare a regulamentului (CE) nr. 273/2004 privind la precursorii drogurilor.

Propunerea Comisiei Europene de modificare a regulamentului privind precursorii drogurilor vizează îmbunătăţirea măsurilor de prevenire a deturnării din comerțul intern al Uniunii Europene a principalului precursor al heroinei. Problema este reprezentată de faptul că deși aceste substanțe chimice sunt folosite într-o serie de ramuri industriale, respectiv în industria farmaceutică, cosmetică, etc., ele pot fi utilizate şi la fabricarea ilicită de stupefiante şi de substanțe psihotrope.

Evoluțiile înregistrate pe piața drogurilor în ultimii ani au impus revizuirea acestui regulament, în special a prevederilor legate de folosirea anhidridei acetice (AA), substanță care pe de o parte este folosită în mod legal la fabricarea de parfumuri, materiale plastice, coloranți, dar care în același timp este şi principalul precursor al heroinei.

“Constat că evoluţia fenomenului drogurilor în ţara noastră este îngrijorătoare! Vânzarea și consumul tuturor tipurilor de droguri, inclusiv cele sintetice, atinge cote alarmante. De aceea, salut acordul la care s-a ajuns în ceea ce privește modificarea regulamentului privind precursorii de droguri, care va contribui la prevenirea deturnării din comerțul intern al Uniunii Europene a principalului precursor al heroinei, anhidrida acetică”, a afirmat Oana Antonescu.

Pentru că nu dispun de infrastructura necesară pentru producerea acestor precursori, infractorii care intenționează să îi utilizeze pentru fabricarea ilegală de droguri se îndreaptă către deturnarea din comerțului legal al acestor substanțe, fie prin furt, fie prin cumpărarea acestora

Măsurile propuse de Comisia Europeana şi sprijinite atât de Parlamentul European cât şi de Consiliul UE au în vedere o mai bună monitorizare a comerțului cu anhidrida acetica (AA) precum şi consolidarea normelor privind înregistrarea acestei substanțe. Totodată se prevede şi creata unei baze de date la nivelul Uniunii care va conține pe lângă informații referitoare la confiscările de precursori şi o listă a tuturor operatorilor şi a utilizatorilor autorizați de precursori ai drogurilor in UE.

leave a reply