Oana Antonescu, europarlamentar: ”Vom avea un card european al calificărilor profesionale”

Parlamentul European a adoptat săptămâna aceasta raportul prin care se urmărește modernizarea Directivei ce va facilita recunoașterea calificărilor profesionale. Noile reguli vor permite profesioniștilor să își practice meseriile în alt stat membru al UE, evitând proceduri administrative anevoioase și costisitoare.
Europarlamentarul PDL Oana Antonescu salută progresul făcut în ceea ce privește sprijinirea mobilității profesionale:
„Consider că revizuirea acestei directive este un pas esențial în direcția creării unei adevărate piețe unice a forței de muncă, fiind totodată esențială şi pentru revigorarea pieței unice a UE. Reglementările adoptate sunt cu atât mai importante cu cât începând cu 1 ianuarie 2014 şi românii vor beneficia de drept de muncă în toate celelalte state ale Uniunii Europene şi vor evita astfel proceduri administrative anevoioase și costisitoare.”
Principala inovație a directivei, votată cu o largă majoritate, este crearea unui card european al calificărilor profesionale care va permite medicilor, farmaciștilor, arhitecților şi altor cetățeni cu pregătire profesională să beneficieze de proceduri mai rapide şi mai simple de recunoaștere a calificărilor deja dobândite în statul de origine.
Noile reglementări au în vedere şi siguranța cetățeanului european. Prin instituirea unui mecanism de alertă proactiv, sancțiunea interdicției exercitării profesiei aplicată unui profesionist din domeniul sănătății sau din domeniul educației minorilor, va fi notificată în mod obligatoriu de către autoritățile competente, în termen de 3 zile autorităţilor din toate celelalte state membre ale UE.
”In acest context doresc să atrag atenția asupra nevoii urgente de a găsi soluții pentru stoparea exodului profesioniștilor din domeniul medical către ţări din Europa în care sunt mai bine plătiți și mai bine valorizați din punct de vedere profesional. În România nu există în acest moment o măsura care să stopeze acest fenomen şi este păcat că după o lunga perioada de instruire, în care statul român investește continuu în pregătirea lor, profesioniștii din domeniul sănătății se îndreaptă către state care le oferă condiții mai bune de muncă şi un nivel de trai decent datorită lipsei unei abordări responsabile din partea Guvernului român” a subliniat eurodeputatul Oana Antonescu.
Background: În UE există aproximativ 800 de profesii reglementate, exercitarea lor într-un alt stat membru UE fiind condiționata de posesia unei calificări specifice sau a unei diplome recunoscute în acel stat membru.

 

leave a reply