Oameni de cultură și autorități, într-un efort extraordinar pentru un teatru de excepție la Târgoviște. Spectacol în premieră absolută în România și Europa: „Împărăteasa Chinei”, evenimentul care redeschide Sala Mare la „Tony Bulandra”

Inaugurarea Sălii Mari a Teatrului Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște va fi marcată prin punerea în scenă a unui spectacol „premieră absolută în România și în Europa”! Este vorba de „Împărăteasa Chinei”, povestea unei femei puternice, care a dovedit că poate fi și o femeie excepțională, dar și în același timp poate fi „forte” ca un bărbat, o poveste din care nu lipsește seducția, dar nici urmările nefaste ale puterii absolute.

Piesa a fost pusă special în scenă de regizorul Alexander Hausvater, deja „prieten” al teatrului târgoviștean și un admirator al actului artistic pe care, cu resurse puține, dar cu foarte multă pasiune, implicare și „nebunie frumoasă”, managerul MC Ranin reușește să-l mențină la un nivel foarte ridicat, într-un orășel modest, dar cu o mare bogăție culturală, cu foarte mulți iubitori de artă, frumos și cultură.

Biletele la premiera spectacolului „Împărăteasa Chinei” de Ruth Wolff, în regia lui Alexander Hausvater, au fost deja vândute în totalitate.

Regizorul Alexander Hausvater a dat asigurări astăzi că spectacolul va fi unul total, va o fi o explozie vizuală, muzicală, iar actorii selectați pentru această piesă special sunt valoroși din toate punctele de vedere.

Decorurile sunt realizate de Alin Gavrilă, costumele de Mc Ranin, muzica aparține lui Nicu Alifantis, iar coregrafia este semnată de Galea Bobeicu.

Din distribuție fac parte: Ada Navrot, Tache Florescu, Emanuel Bighe, Alex lezdemir, Sebastian Bălăşoiu, Iulia Verdes, Oana Marcu, Liviu Cheloiu şi Vestitorii: Delia Lazăr, Cristina Dumitra, Antonia Ionescu, Andrada Fuscas, Florin Georgescu, Andrei Mărcuță.

Mihai Constantin Ranin, managerul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște: ,,Avem conducerea orașului Târgoviște alături de noi în acest demers estetic și artistic pentru că aveți o ambianță barocă aici deși cultura română nu a avut niciodată acest curent artistic… Este bine, din când în când, să ne mai uităm și la ce se întâmplă prin lume ca să putem aspira să avem atitudine.  Întotdeauna am spus că noi nu suntem un teatru de provincie și am dovedit în cei 20 de ani acest lucru pentru că una este să ai atitudine provincială și alta este să trăiești în provincie și să ai o atitudine de om de cultură de respirație mult mai largă… Se spune că teatrul este pentru elite… Vă amintesc că Nicolae Iorga spunea că teatrul este biserica poporului. Teatrul se adresează unei comunități, teatrul are obligația de a educa și atunci dacă are obligația de a educa în momentul când intri într-un teatru trebuie să fie curat, trebuie să miroasă frumos și trebuie să fie exemplar. Asta îmi doresc și asta mi-am dorit tot timpul de la Teatrul ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște… Teatrul Tony Bulandra nu este numai un loc unde se fac spectacole, unde se face divertisment este un loc un se creează atitudini, unde se schimbă mentalități…

Pentru această deschidere nu puteam decât să aduc decât un invitat important, o mare personalitate a culturii mondiale, Alexander Hausvater care vine pentru a treia oară la Târgoviște. Spectacolele lui au fost întotdeauna percutante… Propunerea a venit exact înainte de Covid, când s-a zvonit că acest virus a plecat de la un laborator din China și s-a potrivit exact pe istorie, ceea ce înseamnă că artistul are un soi  de premoniție asupra evenimentelor și el le interpretează în formă artistică. Rolul nostru nu este de a reda lucruri din realitate, ci de a interpreta realitatea. A nu se confunda realitatea cu arta sau cu teatru, teatrul este o impresie și aceste impresii produse de Alexandru Hausvater sunt percutante, sunt puternice, el vorbește despre dragoste, despre ură, despre boală, despre război. Dar în același timp forma în care spune acest lucru îi este specifică. De obicei numim lucrul acesta stil, stilul Hausvater, poate să-ți placă, poate să nu-ți placă, poți să-l înjuri sau poți să-l iubești. În orice caz nu poți să nu-i recunoști acest merit de a provoca o explozie prin ceea ce propune el, o explozie vizuală, muzicală. Să nu uităm că muzica este făcută de Nicu Alifantis, deci am încercat să aducem actori valoroși la Târgoviște.”

Alexander Hausvater, regizor: ,,Vreau să insist asupra faptului că astăzi teatrul este în mare pericol dar dacă el supraviețuiește este datorită existenței lui nu în capitale, nu în orașe mari ci în orașe ca Târgoviște, unde se găsește un nebun ca Ranin care creează acest teatru… Felicit pe toată lumea pentru existența teatrului. Vreau să spun că este obligația fiecărui om, a fiecărui părinte să-și aducă copilul, măcar o dată, la teatru. Teatrul trebuie să fie un țipăt de puritate spirituală la care fiecare se adresează… Vă rog foarte mult să spuneți oamenilor în oraș că trebuie să vadă acest spectacol, voi fi foarte mâhnit dacă voi afla că există locuri libere, pentru că este ceva adresat vouă. Spectacolul se numește ,,Împărăteasa Chinei’’ și este vorba de ultima împărăteasă a Chinei, care moare în 1908, care este un exemplu unic de femeie care poate să fie și Hitler și Musolini dar și GF Kenedy dar și cea mai mare iubitoare a culturii chinezești.. Noi vorbim de China de mult timp dar habar nu avem ce înseamnă China? Spectacolul este bazat pe un text care urmărește ultimii ani ai acestei împărătese din punct de vedere al feminității, al femeii. Nu este vorba de feminism, este vorba de a descoperii posibilitățile oricărui om, fie el femeie, negru, alb, creștin, evreu, de a oscila de la bine la rău, pentru că omul poate să le practice pe amândouă. Nu am fost născuți buni sau răi, am fost născuți cu personalități diferite. Este un spectacol total…”

Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: ,,E onorant pentru noi și avem un sentiment de mândrie când discutăm de Teatrul Tony Bulandra Târgoviște. Într-adevăr teatrul educă și avem nevoie de un asemenea tip de educație, pentru că într-o comunitate locală este nevoie de teatru mai ales acum când scara de valori este puțin confuză. Teatrul ,,Tony Bulandra” este o emblemă a municipiului Târgoviște”

 

leave a reply