Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Rurală 2023

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) anunță în premieră organizarea unei nocturne rurale adresată muzeelor, caselor memoriale și altor entități culturale și religioase din spațiul rural românesc. Prima ediție a Nopții a Muzeelor la Sate va avea loc în anul 2023, cel mai probabil în prima parte a lunii septembrie.

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, membru fondator al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, va participa la acest eveniment, având în vedere că 5 dintre muzeele pe care le are în administrare se află în zona rurală a județului Dâmbovița: Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Casa-Atelier „Gabriel Popescu” din Vulcana-Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale și Muzeul Etnografic „Prof. Dumitru Ulieru” Pietroşiţa.  

Prin acest eveniment de debut, Rețeaua Națională a Muzeelor din România se adresează muzeelor, colecțiilor și caselor memoriale localizate în comune și sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee județene, altele – provenind din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, sunt avute în vedere și – în acest sens – o invitație publică de participare a fost lansată bisericilor cu mare valoare de patrimoniu, celor fortificate, cetăților și palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată și valoroasă colecție de artă religioasă, pensiunilor care doresc să organizeze și să găzduiască activități muzeale sau experimente și proiecte curatoriale, rezidențelor de creație, taberelor de artă contemporană, morilor și fermelor de animale etc.

Ediția va fi derulată în parteneriat cu organizații ce activează în domeniul valorificării patrimoniului cultural rural și care au dezvoltat proiecte în beneficiulmuzeelor de la sate, dar și cu autorități centrale și unități administrativ-teritoriale care doresc să se alăture acestui proiect inedit.

Desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare pe care RNMR o practică cu ocazia Nopții Muzeelor.

Proiectul urmărește să dinamizeze și să valorifice colecțiile muzeelor din mediul rural pentru a le face apoi cunoscute mai bine publicului larg. De asemenea, se urmărește crearea unei obișnuințe culturale care să contribuie la creșterea gradului de atractivitate turistică a mediului rural. În lumea comunelor și satelor din România sunt multe astfel de entități muzeale active care, din păcate, nu sunt cunoscute.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România face apel la toate entitățile culturale, turistice și religioase, care doresc să participe la prima Noapte a Muzeelor la Sate, să trimită un e-mail la adresa noaptea_muzeelor@yahoo.com, în care să se precizeze: numele instituției / organizației / lăcașului de cult, persoana de contact, adresa/adresele e-mail și numărul de telefon – pentru detalii de înscriere (fișa de înscriere). În acest fel, începând cu anul 2023, se va constitui prima bază de date care va fi folosită anual pentru organizarea acestui eveniment.

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița

leave a reply