Moțiunea pentru rezoluție, propusă de senatorul Titus Corlățean pentru minoritățile naționale din Ucraina, susținută de Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Timp de patru zile, la Strasbourg, dar și online, a avut loc cea de-a patra parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, țara noastră fiind reprezentată de senatorul PSD Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE.

Intervențiile parlamentarului social democrat în cadrul lucrărilor Sesiunii au fost extrem de apreciate, Biroul Adunării luând chiar decizia de a susține moțiunea pentru rezoluție pe tema „înrăutățirii accesului minorităților naționale din Ucraina la educație în limba maternă: necesitatea implementării Rezoluției APCE 2189 (2017)”, inițiată de senatorul Titus Corlățean. Moțiunea pentru rezoluție a fost repartizată la comisia parlamentară competentă în vederea elaborării unui raport, cu rezoluție și recomandare.

În urma sesizării Biroului, Comisia APCE pentru egalitate și nediscriminare a desemnat deja un raportor pe această temă, care va semnala situațiile de înrăutățire a accesului minorităților naționale, inclusiv a etnicilor români din Ucraina, la educație în limba maternă, precum și modalitățile de acțiune în vederea remedierii acestor încălcări flagrante ale drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale.

Moțiunea pentru rezoluție, inițiată de senatorul Corlățean, a beneficiat de sprijinul unor membri ai Delegației Parlamentului României la APCE, precum și de suportul unor membri ai Adunării din Elveția, Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania, Letonia, Ungaria, Serbia, Albania și San Marino aparținând tuturor celor cinci grupuri politice ale APCE.

 

leave a reply