Momente înălțătoare și mesaje de unire și solidaritate la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești, de la Târgoviște. VIDEO

Mii de credincioși au venit, la Târgoviște, încă de la primele ore ale dimineții zilei de 11 august 2018, pentru a se închina, cu răbdare, smerenie și fără înghesuială, respectând regulile impuse de pandemie, la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon și pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, la Mănăstirea Stelea.

Ceremoniile au fost deschise, marți, 10 august 2021, ora 17:00, cu Pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, care s-a desfășurat de la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște la Mânăstirea Stelea, prin centrul vechi al orașului, după care a fost săvârșită, de la ora 17:30, slujba Vecerniei Sfântului, în incinta complexului monahal.

Pentru a încuraja performanța educațională, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a premiat astăzi cei 12 elevi care au obținut anul acesta media generală 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, dar și elevului de la Găești care a câștigat medalia de aur la Campionatul Național de Robotică din Statele Unite, iar în seara zilei de 10 august, Comitetul de tineri al Parohiei Sf. Ioan din Găești, care a obținut locul I la etapa eparhială a Concursului național catehetic, organizat de Patriarhia Română.

Cu prilejul sărbătorii, Înaltpreasfinția Sa a lansat și volumele tipărite de către Editura Eparhiei, acesta fiind deja o tradiție la Târgoviște.

Înaltul Ierarh a lansat volumele intitulate: Sfântul Ianache Văcărescu – mărturisitor al credinței străbune dimpreună cu Sfinții Martiri Brâncoveni, Voievodul Radu cel Mare – sprijinitor al Ortodoxiei, promotor al culturii și al tiparului și Voievodul Mihai Viteazul – apărător și mărturisitor al credinței strămoșești, precum și broșurile misionare, intitulate: Sfânta Liturghie – centrul vieții pastoral-misionare ortodoxe și Înaintașii noștri – modele de viață și de credință. Pomenirea celor adormiți – datorie spirituală și familială.

Sfântului Ierarh Nifon este cel dintâi sfânt canonizat la noi, ÎPS Nifon apreciind în cuvântul său de învățătură faptul că este personalitatea marcantă a spiritualității și culturii noastre, care reverberează până astăzi în sufletele credincioșilor. De asemenea în cuvântul său de învățătură, ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, a transmis un apel la înțelegere, unire și solidaritate, acestea fiind valorile fundamentale ale vieții și societății.

La racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon s-au închinat pelerini din tot județul, dar și numeroase oficialități locale, județene, reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, foști și actuali lideri politici, parlamentari, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai partidelor politice din Dâmbovița, ai unităților administrativ teritoriale și ai instituțiilor deconcentrate din județ.

leave a reply