Ministrul Justiției, grijă pentru ca inventatorilor să le fie protejate brevetele și invențiile în țările europene. Anunțul făcut la Târgoviște.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat astăzi la Târgoviște, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PNL Dâmbovița, că în curând va promova în Guvern o inițiativă legislativă destinată „oamenilor creativi, inovativi și deștepți din România”. Potrivit acesteia este vorba de o lege prin care se va elibera un brevet european cu efect unitar care va asigura tuturor „inventatorilor”, care vor dori acest lucru, protecție pentru brevetele și invențiile lor în toate țările europene.

„Vreau să dau de aici de la Dâmbovița o veste bună, nu am spus-o până acum la nivel național… Un proiect revoluționar de factură liberală, care sprijină mediul de afaceri, va intra curând în ședință de Guvern. Este vorba despre o lege prin care se va elibera un brevet european cu efect unitar care va asigura doritorilor protecție în toate țările Uniunii Europene. Practic, această inițiativă legislativă cu care voi veni în Guvernul României este un sprijin pentru toți oamenii creativi, inovativi, deștepți, din România. Pentru cercetarea românească ca fi un sprijin extraordinar, pentru întreprinderile mici și mijlocii din România va fi un sprijin absolut deosebit și pentru comerțul firmelor din România. Gândiți-vă că proprietarul de invenții, de la momentul la care va fi adoptată această lege, va face solicitare pentru protecția brevetului său, pentru protecția invenției sale, o singură dată la nivel european, acum trebuie să facă această solicitare în fiecare stat european pentru a putea să-i fie protejată invenția, pentru a putea să țină acel brevet. Acest sistem de brevetare, prin legislația pe care o modificăm, implică și o reducere semnificativă a taxelor de brevetare la nivel european. Până acum, dacă doreai să-ți înregistrezi un brevet, taxele erau prohibitive, extrem de mari. Deci încurajăm prin această inițiativă mediul de afaceri din România, institutele de cercetare, întreprinderile mici și mijloci și, practic, mediul de afaceri are următoarele avantaje:

-se promovează inovația națională special de către universități, întreprinderi mici și mijlocii, institute de cercetare,

-asigurăm o protecție sporită prin brevetul european, cu efect unitar, pentru toți investitorii români care doresc aceste protecție pentru brevetele lor;

-asigurăm condiții normale, la standarde europene, pentru dezvoltarea cadrului inovării în România și facilităm comerțul.

Pe scurt, este vorba despre ratificarea unui Tratat, a unui acord privind Curtea unică în materie de brevete, deschis spre semnare în data de 19 februarie 2013, proiect blocat în România de foarte mulți ani și astăzi am marea încântare să vă spun că reușim să-l deblocăm”, a declarat Alina Gorghiu.

leave a reply