Mesajul deputatului Radu Popa de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: „Astăzi și întotdeauna suntem datori să ne amintim cu respect si compasiune de suferințele inimaginabile provocate de un genocid cumplit, dar mai presus de toate îi apărăm pe cei vii de orice eventualitate ca asemenea orori să se mai repete vreodată!”

În fiecare an, pe 27 ianuarie, are loc comemorarea universală a victimelor Holocaustului, comemorare decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite nr. 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

Șase milioane de evrei de toate vârstele, dar și milioane de persoane de alte naționalități ,au fost persecutați și asasinați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma programul de exterminare plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.

27 ianuarie este data la care, în anul 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.

„Ziua Memoriei amintește lumii libere de groaza lagărelor de exterminare descoperite cu exact 77 de ani în urmă.

Naziștii au ucis atunci 6 milioane de evrei, dintre care 1 milion și jumătate erau copii, 500 de mii de romi, 250 de mii de persoane cu dizabilități, 3 milioane de prizonieri de război și adversari ai dictaturii.

Amintirea acelei infamii este un memento care ne vorbește despre suferința fără de timp dar și despre conștiința comunității europene. Să nu uităm că toate acele orori au fost posibile sub ochii timizi ai liderilor politici europeni care au tăcut convenabil atunci când lumea galopa spre un apus. Pentru că istoria ne învață că cei care, în trecut, și-au întors privirea în alte orizonturi, inclusiv ei au contribuit la împlinirea barbarismului.

De aceea, astăzi și întotdeauna suntem datori să ne amintim cu respect si compasiune de suferințele inimaginabile provocate de un genocid cumplit, dar mai presus de toate îi apărăm pe cei vii de orice eventualitate ca asemenea orori să se mai repete vreodată!

Rugăciunea e o formă de solidaritate pentru că în rugăciune spiritul omului se întâlnește cu gândul semenilor săi”, a transmis deputatul PSD Radu Popa.

 

leave a reply