Locul execuției ceaușeștilor, transformat în muzeu

Fosta unitate militara din Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu va fi punct muzeal al Complexului Muzeal Curtea Domnească, iar vizitatorii vor vedea zidul unde a fost împuşcat cuplul dictatorial. Potrivit  directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca, Ovidiu Cârstina, punctul muzeal a fost amenajat în clădirea fostei unități militare de lângă Gara Târgoviște, în care, în perioada 1893-1914, a funcționat Şcoala de Cavalerie. Clădirea va funcționa ca expoziţie a Muzeului de Istorie și va fi deschisă pentru vizitatori în luna septembrie.

 ,,Au fost revopsite interioarele clădirii, cu aceleaşi culori care erau în 1989, va fi adus mobilierul din acea perioadă, deja există paturile unde au dormit soţii Ceauşescu înainte de execuţie. Sunt nişte paturi simple, de cazarmă. Clădirea, aflată în curtea în care este Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a rămas conservată, nu a fost nevoie decât de vopsire şi de înlocuirea geamurilor. La ferestrele camerei unde au stat peste noapte soţii Ceauşescu înainte de execuţie, sunt gratii. În cameră sunt trei paturi, unul dintre ele pentru soldatul care îi păzea. Clădirea a stat nefolosită timp de aproximativ 15 ani. Am amenajat ca atare holurile, spaţiul comandantului, acolo unde li s-a luat tensiunea înainte de a se pune în practică sentinţa. De asemenea, amenajăm camera în care a funcţionat acel tribunal şi, nu în ultimul rând, dormitorul în care soţii Ceauşescu au petrecut ultima noapte.Vizitatorii vor vedea zidul unde au fost împuşcati soții Ceaușescu. Punctul muzeal va funcţiona ca expoziţie a Muzeului de Istorie. Ne-am gândit ca pe lângă aceste spaţii pe care le-am amenajat să avem în holul central o expoziţie legată de şcoala de cavalerie, pentru că nu trebuie uitat faptul că această clădire este un monument istoric. Aici,în perioada 1893-1914, a existat Şcoala de Cavalerie. Va functiona ca expoziţie a Muzeului de Istorie si va fi deschis pentru vizitatori în luna septembrie”,  a declarat Ovidiu Cârstina intr o conferință de presă.

Autorităţile judeţene confirmă că au solicitări din străinătate, de la grupuri de turişti care vor să viziteze locul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.

Reprezentanții Consiliului Judeţean Dâmboviţa au mai precizat că s-au făcut demersuri la Ministerul Apărării pentru a fi expus TAB-ul cu care au fost transportati soţii Ceauşescu la unitatea militară de la Târgovişte – sau un alt vehicul de acelaşi tip.

Prețul pe care vizitatori îl vor plăti va fi de 7 lei de persoană.

leave a reply