Legea bugetului, pusă la zid de deputatul PSD Radu Popa. Despre „șmecheriile” contabililor PNL și Anexa 7.03 – „o mită nesimțită, plătită de guvernanți către aleșii locali ai celor trei partide”. Din Dâmbovița, doar comuna Brănești a primit bani, iar ministrul Voiculescu știe de ce…

„Bugetul nu este al PNL și USR, ci este al României!” – acesta este mesajul transmis pentru actuala coaliție de guvernare de deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, care a susținut o declarație politică legată de efectele inconștientei întârzieri a Legii Bugetului și impactul acesteia asupra administrațiilor locale. Astfel, ritmul inconștient de melc în care Guvernul Cîțu a reușit să încropească un proiect de buget nu numai discriminator, ci și întârziat „va face ca acesta să ajungă în teritoriu doar pe la mijlocul lui aprilie sau începutul lui mai, iar licitațiile durează, apar contestațiile «specialiștilor» de serviciu și proiectele întârzie. Cum să mai cheltuie Consiliile Județene și Primăriile banii până în decembrie? Apoi vor apărea reproșuri ca nu e suficient de bun managementul administrativ”, se întreabă retoric parlamentarul dâmbovițean.

„Tare curios sunt cum explicăm autorităților locale faptul că suntem în 3 martie 2021 și abia acum a ieșit Legea bugetului, pentru că actualul prim-ministru a fost ministrul Finanțelor în celălalt Guvern și știm cu toții că președintele dumneavoastră ne-a anunțat pe toți că nu contează cine votează, contează cine numără voturile, PNL-ul va fi va fi la guvernare și va da primul-ministru… Pe cale de consecință, domnul Cîțu știa că va fi în actualul Guvern. Ei bine, cu toate astea, bugetul a întârziat cu totul și cu totul nepermis. Întârzierea Legii bugetului va face ca acesta să ajungă în teritoriu undeva pe la începutul lunii mai, angajarea cheltuielilor e anevoioasă, știm cu toții dificultățile cu care se confruntă autoritățile publice locale și, iată că suntem într-o situație cu totul și cu totul nefericită, abia undeva prin august, septembrie, cred eu, banii vor rula în proiecte. Va veni apoi, în mod impardonabil, după părerea mea, reproșul că administrațiile publice locale nu știu să cheltuiască banii… Păi, când le dăm un buget pe 3 martie, ce putem să mai așteptăm de la ei?! Această șmecherie a contabililor din PNL întârzie proiectele locale, întârzie toate lucrările pe care oamenii le așteaptă de la președinții consiliilor județene, de la primari. Apoi am mai constatat că bugetul conține o celebră Anexă 7.03 prin care Guvernul alocă cu totul și cu totul discreționar fonduri bugetare. Nu se mai ascund banii pentru clientela politică prin conturi, așa cum s-a făcut anul trecut, acum se dau direct pe Anexă. Este vorba despre legalizarea mitei electorale cu banii din bugetul de stat. Este o mită nesimțită, plătită de guvernanți către aleșii locali ai celor trei partide pentru a le cumpăra votul în Congresele care vor avea loc în aceste partide. Nu sunt bani pentru copii, ne spune domnul Cîțu, nu sunt bani pentru Sănătate, nu sunt bani pentru Educație, nu sunt bani pentru minori, nu sunt bani pentru profesori, dar sunt bani pentru găștile politice din partidele de la guvernare. Și aș fi foarte curios, dacă mi-ar spune cineva, care au fost criteriile care au fundamentat aceste alocări de fonduri?! Cu cine s-a consultat premierul când a făcut această împărțire?! Pentru că la Dâmbovița au ajuns 600.000 lei, iar la Covasna 21 milioane lei… În opinia mea, această abandonare a județului Dâmbovița de către PNL și USR este nepermisă și va fi sancționată corespunzător. O iresponsabilitate consistentă a USR-ului și a PNL-ului care merită să fie sancționată”, a declarat deputatul PSD Radu Popa de la tribuna Parlamentului.

În județul Dâmbovița, singura localitate care a primit bani de la Guvern este comuna Brănești, pentru modernizare drumuri locale. Se pare că ministrul Vlad Voiculescu este cel care a „pledat” pentru comuna Brănești, pentru că drumul ce urmează a fi reabilitat și modernizat s-ar afla în „aria de interese” a demnitarului dâmbovițean.

leave a reply