Le-a ajuns cuțitul la os: muncitorii de la Mechel au protestat în fața prefecturii


Aproximativ 300 de de actuali şi foşti salariaţi ai Mechel Târgoviște (fostul Combinat de Oţeluri Speciale COS) au protestat în faţa Prefecturii Dâmboviţa. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că, în ciuda promisiunilor actualilor guvernanți, le merge din ce în ce mai rău, iar soarta combinatului pare a fi pecetluită.  Punctual, una dintre nemulțumirile manifestanților pornește de la faptul că nu au fost acordate sumele compensatorii celor care au fost disponibilizaţi în lunile martie şi aprilie. Nici intenția patronilor de a tăia o parte din drepturile salariale ale angajaţilor, nu s-a bucurat de simpatia sindicaliștilor.

”În funcţie de solicitările membrilor noştri de sindicat, vom continua. Suntem dispuşi să mergem şi la Bucureşti pentru a face mişcări de protest în faţa firmei de insolvenţă”, a precizat liderului sindicatului Metalurgistul de la COS Târgovişte, Gabriel Banu.

Reprezentanții protestatarilor s-au întâlnit cu prefectul Victor Sanda, care le-a declarat sindicaliștilor că sprijină orice formulă care ar prezerva locurile de muncă: “Eu ştiu un lucru, dacă aveau de gând să facă ceva trebuia să spună: ca să ţin 1.500 de muncitori la lucru ajutaţi-mă şi făceam lobby toţi, că e interesul nostru să ţinem oamenii la muncă. Nu am avut niciun fel de rezultat din discuţiile cu patronatul. Acolo când te duci te dă pe mâna unei femei care se ocupă de personal. Nu poţi să ai niciun fel de dialog. Eu am puterile limitate” (Victor Sanda).

Protestatarii au strigat lozinci critice la adresa guvernanților și au purtat pancarte pe care scria ”Vrem banii cuveniţi, nu vrem să fim umiliţi”, ”Aţi promis investitori, aţi adus lichidatori”, ”Cu un stat care ne minte şi la offshor-uri ne vinde, n-avem şansă de salvare fără naţionalizare”, ”Ne-aţi promis locuri de muncă, nu şomaj şi-o viaţă crudă”.

Evoluția numărului de angajați ai Mechel a fost aproape exclusiv descendentă. Doar anul acesta au fost dați afară aproximativ 550 de salariaţi. Mai mult decât atât, activitatea combinatului este oprită din luna decembrie 2012 şi mai mult de jumătate dintre salariaţi sunt în şomaj tehnic.

leave a reply