„Justiția privată în contextul Marii Uniri”, conferință găzduită de fosta Cetate de Scaun a Țării Românești

Conferința „Justiția privată în contextul Marii Uniri” a reunit la Târgoviște, în Sala Auditorium a Muzeului de Istorie, arbitri, judecători, avocați, practicieni în insolovență, experți contabili, exponenți ai patronatelor și sindicatelor.

Printre invitații de onoare s-au numărat: Gheorghe Naghiu – președintele Confederației Patronatul Român,  Florentin Scalețchi – președintele Organizației pentru Apărarea  Drepturilor Omului, Gabriela Anghel – președintele CECCAR filiala Dâmbovița, Mihail Tăpârlea – vicepreședintele Asociației Europene „Dimitrie Cantemir”, Cornel Nițu – președintele CECCAR filiala Prahova, George Tambozi – președintele Consiliului Directorilor din Serviciile Funerare, Dan Grecu – secretarul general al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România și Simona Marinoiu – reprezentantul Federației Organizațiilor Românești din Italia.

Lucrările Conferinței au fost deschise de către arbitru Rodica Vlaicu, președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, care a transmis salutul organizatorilor pentru cei prezenți la eveniment și un mesaj de susținere a justiției private ca alternativă la instanța statală de judecată.

Evenimentul s-a bucurat de prezența istoricului prof. honor. univ. dr. George Coandă, care într-o expunere magistrală privitoare la “Contextul istoric şi socio-politic al înfăptuirii Marii Uniri” a arătat că „ideea Unirii este mult mai veche, aceasta datând de pe timpul marelui domnitor Mircea cel Mare cunoscut și sub denumirea de Mircea cel Bătrân”.

A urmat un moment de ”istorie vie” prezentat de membrii Asociației Tradiții Ostășești, care a cuprins: prezentarea uniformelor militare purtate în anul 1918, ceremonialul depunerii jurământului de către militari, mânuirea armelor și prezentarea onorului.

În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări de un real interes pentru auditoriu, din s-au desprins următoarele concluzii: justiția privată s-a practicat din cele mai vechi timpuri pe spațiul locuit de români, fiind precursoarea justiției statale; reglementarea justiției private (a arbitrajului) s-a făcut odată cu primul Cod de procedură civilă, însă au existat forme de prereglementare încă din 1812; dreptul justițiabilului de a-și alege calea prin care să-și soluționeze disputele face parte din categoria drepturilor omului; profesiile din domeniul justiției private au viitor în România.

Activitatea s-a încheiat cu decernarea diplomelor de excelență pentru partenerii Asociației de Arbitraj Instituționalizat și pentru arbitri Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat (entitate jurisdicțională care funcționează pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat) care s-au remarcat în ultimul an de activitate.

În cadrul evenimentului,  prof. univ. dr. Florentin Scalețchi a decorat pe arbitru Rodica Vlaicu (președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat) și pe arbitru Iulică Burticioiu (vicepreședintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat) și le-a acordat „Diploma de onoare în semn de recunoaștere pentru promovarea, aplicarea și respectarea drepturilor omului”.

 

leave a reply