Fără îndoială, apariția Grupurilor de Acțiune Local (GAL) a constituit un adevărat balon de oxigen pentru mediul rural românesc. La finalul exercițiului financiar 2007-2013 al Uniunii Europene, asocierea în GAL-uri și stimularea investițiilor private de la sat a constituit un bun prilej pentru autoritățile locale de a asigura dezvoltarea economică a localităților și creearea de noi locuri de muncă. Cel puțin în teorie, așa stau lucrurile. În practică, diferențele între GAL-uri sunt enorme. Nu doar diferențe de strategie sau abordare, dar și în ceea ce privește managementul acestor asociații.
În județul Dâmbovița au fost constituite nu mai puțin de 12 Grupuri de Acțiune Locală, fiecare cuprinznd 7-10 localități, cu populație de cel puțin 30.000 de oameni pentru fiecare GAL. În medie, Grupurile de Acțiune Locală au accesat finanțări de 4-4,5 milioane de euro, sume departe de a fi suficiente pentru rezolvarea problemelor comunităților rurale.
Din nefericire, nu toți administratorii GAL-urilor au înțeles că trebuie să trateze cu maximum de seriozitate și profesionalism ac astă problemă așa încât multe Asociații riscă să piardă sume consistente din cele pe care ar fi putut să le atragă, pentru dezvoltarea (cu prioritate) a mediului privat din localitățile componente.
Un exemplu fericit – prezentat ca atare și de reprezentanții autorității de management, și de APDRP – este Grupul de Acțiune Locală Valea Ialomiței, Asociație din care fac parte comunele Șotânga, Doicești, Aninoasa, Voinești, Pietrari, Vulcana Băi și Vulcana Pandele.
Conducerea executivă a GAL Valea Ialomiței este asigurată de Gheorghe Ana, fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița (2004-2008) și fost deputat (1996-2000; 2000-2004; 2008-2012). Experiența în administrație, dar și buna cunoaștere a mecanismelor proiectelor europene de către directorul executiv Ana, au făcut ca GAL Valea Ialomiței să se plaseze în topul Asociațiilor, în ceea ce privește proiectele depuse în cele 10 sesiuni deschise până în prezent.
Amănunte despre strategia, obiectivele și situația actuală a GAL Valea Ialomiței, în interviul pe care dl. Gheorghe Ana l-a acordat ziarului nostru. Vă invităm să-l urmăriți.