Instituții deconcentrate, moment de bilanț în ultima ședință de Colegiu Prefectural din acest an. Acțiunile și programele desfășurate de Direcția Agricolă Dâmbovița în 2023.

Ultima ședință a Colegiului Prefectural din acest an reprezentat un bun prilej pentru mai multe instituții deconcentrate ale județului Dâmbovița de a prezenta scurte bilanțuri a activităților desfășurate pe parcursul anului care se apropie de final.

Așadar, pe un fundal de sărbătoare asigurat de grupurile de colindători care au luat cu asalt Instituția Prefectului și Consiliul Județean Dâmbovița, reprezentanții Direcției Agricole Dâmbovița, CJAS Dâmbovița, Gărzii Forestiere, AFIR, Direcției Județene pentru Cultură Dâmbovița, Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița, Inspectoratului Județean de Poliție, au dat citire realizărilor din anul 2023, planului de acțiune din următoarea perioadă, dar și a unei părți a problemelor cu care se confruntă instituțiile.

Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, i-a ascultat cu mare atenție pe toți șefii de deconcentrate și le-a transmis fiecăruia în parte că indiferent de volumul de muncă, de provocările cu care se confruntă, să manifeste corectitudine față de cetățeni, să respecte normele legale, dar să nu uite de umanitate în relația cu dâmbovițenii și, mai ales, să nu scadă ritmul controalelor și al muncii nici pe finalul acestui an și nici în lunile care urmează.

„Direcția Agricolă Dâmbovița este angajată în promovarea și susținerea agricultorilor noștri, oferindu-le sprijin tehnic, consultanță și informații actualizate despre cele mai bune practici agricole. DAJ Dâmbovița reprezintă o sursă de expertiză, punând la dispoziția fermierilor cele mai recente tehnologii și inovații din domeniu.

Una dintre principalele preocupări este creșterea productivității și eficienței fermelor din județul nostru. Prin intermediul programelor de asistență, se oferă consiliere fermierilor în ceea ce privește tehnici de cultură, utilizarea eficientă a resurselor și managementul integrat al plagilor și al bolilor.

Acest sprijin direct contribuie la creșterea calității produselor agricole și la creșterea agricultorilor noștri pe piață. De asemenea, Direcția Agricolă Dâmbovița joacă un rol important în promovarea și implementarea măsurilor de protecție a mediului înconjurător în activitățile agricole.

Ministerul Agriculturii împreună cu Guvernul României au venit în sprijinul fermierilor cu aplicarea formelor de sprijin din bugetul național- ajutoare de minimis, care se prezintă astfel:

FORME DE SPRIJIN PLĂTITE:

– scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor şi grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă

             – 4 beneficiari cu o valoare de 2.691.907,46 lei

– Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol

              – 1 beneficiar cu o valoare de 711.873,93 lei

–  Programului de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru anul 2023

              – 360 beneficiari ( aici este o crestere semnificativa fata de anul 2022, datorita unei campanii door to door organizata de DAJ dambovita in bazinul legumicol Baleni)  cu o suprafata de 36 HA cu o valoare 14.847lei/beneficiar, valoarea totala a sprijinului este de 5.344.920 lei

–  Schema de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022

              – 428 beneficiari cu o valoare de 439.189,84 lei

DE PLATĂ PÂNA LA 31.12.2023

– schema “Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum”, în anul 2023

              -204 beneficiari cu o suprafata de 801,62 ha cu o valoare de 793.443,38

– schema “Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de usturoi”,

              -24 beneficiari cu o suprafata de 27,55 ha cu o valoare de 409.034,85 lei

– Programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru anul 2023

              -1 beneficiar cu o valoare de 39.600 lei

Cum spuneam DAJ Dâmbovița promovează practici agricole durabile și respectuoase cu mediul, cum ar fi utilizarea eficientă a resurselor de apă și energie si protejarea solurilor.

Prin intermediul acestor eforturi, se contribuie la menținerea echilibrului ecologic și la păstrarea sănătății mediului nostru rural.

În plus, Direcția Agricolă Dâmbovița are o funcție importantă în informarea și educarea agricultorilor noștri cu privire la noile reglementări și politici Agricole, astfel, s-au organizat cursuri de instruire

  • Lucrător în cultura plantelor  -5 cursuri  -90 înscriși
  • Lucrător în creșterea animalelor -1 curs -15 înscriși
  • Pomicultor 1 curs -15 înscriși

Agromediu și climă-Agricultură ecologică)

DAJ Dâmbovița organizează sesiuni de workshop-uri pentru ai ține la curent pe fermieri cu ultimele modificări legislative și cu oportunitățile de finanțare disponibile.

Această abordare proactivă asigură că fermierii noștri au acces la toate resursele necesare pentru a-și dezvolta afacerile agricole în mod sustenabil și profitabil.

S-au organizat târguri  periodice. Aceste târguri sunt mai mult decât simple evenimente comerciale. Ele reprezintă o oportunitate de a evidenția diversitatea și calitatea produselor agricole și alimentare locale. De asemenea, ele facilitează interacțiunea directă între producători și comunitatea locală, construind legături solide și promovând susținerea reciprocă.

În încheiere, implicarea Direcției Agricole Dâmbovița în agricultura dâmbovițeană este mare, este partenerul de încredere al fermierilor noștri și contribuie la dezvoltarea unei agriculturi moderne, competitive și sustenabile în județul Dâmbovița”, a transmis Vlad Pătrașcu, directorul Direcției Agricole Dâmbovița.

leave a reply