„Informare acasă! Siguranță în lume!”, campania de informare pentru românii de peste hotare a ajuns și la Târgoviște

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero promovează în această perioadă în mai multe județe ale țării o campanie menită să informeze românii care au ales să plece peste hotare asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au în țările unde au ales să-și facă un viitor, mai ales că în foarte multe state legislația a suferit o serie de modificări care ar putea să creeze probleme românilor dacă nu sunt la curent cu noutățile legislațive.

Astăzi, 11 septembrie 2018, ministrul Intotero a ajuns și în Dâmbovița, la sediul Consiliului Județean, aici unde, alături de conducerea Consiliului Județean, a participat la o dezbatere organizată în cadrul campaniei naționale ”Informare acasă! Siguranță în lume”, un eveniment pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni îl organizează cu scopul de a promova, în rândul grupurilor de interes, drepturile pe care potențialii migranți români le au în statele membre ale Uniunii Europene. Dezbaterea s-a bucurat de prezența ambasadorul Republicii Italiene în România, Excelența Sa Marco Giungi, a prefectului județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie, a vicarului eparhial Ionuț Ghibanu, dar a multor primari, șefi de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița și nu numai.

De asemenea, la întâlnire au mai participat Luciana Cristea – vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ionuț Săvoiu – administrator public, Cristina Stroe – inspector școlar general adjunct, Cezar Dincă – director executiv adjunct AJOFM Dâmbovița, Gabriela Tănase – inspector de specialitate în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, centrul regional Ploiești.

Principalele subiecte abordate au vizat drepturile de natură socială, educațională, precum și cele care vizează locurile de muncă din spațiul economic european, fiind abordate și aspecte care vizează circulația persoanelor. De asemenea, au fost făcute precizări referitoare și la posibilitățile de integrare în societate și comunitate a românilor care au revenit în țară.

În cadrul discuțiilor purtate, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, a apreciat inițiativa ministerului privind buna informare a românilor de peste granițe și a subliniat buna relație de colaborare pe care Consiliul Județean Dâmbovița a avut-o și o are cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în vederea sprijinirii tuturor românilor: ”Mă bucur că avem din nou ocazia să găzduim o întâlnire pe o temă atât de actuală, cum este aceea a migrației. Din păcate, aceasta este o realitate a zilelor noastre, un fenomen care chiar desparte familii și care, de multe ori, duce la abandon școlar și la probleme de adaptare, atât pentru cei rămași în țară, de cele mai multe ori copii sau tineri, cât și pentru cei care pleacă în străinătate și care, în prea mică măsură, își cunosc drepturile.”

La rândul său, ministrul Românilor de Pretutindeni a mulțumit tuturor pentru sprijin și a precizat că rolul principal al campaniei este unul preventiv, de informare asupra pericolelor la care se expun potențialii migranți români, și nu de încurajare a românilor să plece peste granițe.

Excelența Sa Marco Giungi a precizat că în Italia locuiesc cei mai mulți români pe care statul italian îi consideră o resursă, fapt pentru care este extrem de important și util ca aceștia să fie informați corect asupra drepturilor pe care le au potrivit legislației în vigoare, în contextul în care apreciază că nu se exploatează persoanele, ci ignoranța. De asemenea, a subliniat ca fiind vitală implicarea și sprijinul Bisericii Ortodoxe în acest demers informativ, lucru susținut și de vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

Întâlnirea s-a terminat cu o scurtă prezentare a campaniei lansată de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane,  intitulată ”Cunoaște-ți drepturile / Respectă-ți obligațiile” și cu o sesiune de întrebări și răspunsuri privind problematica abordată.

 

leave a reply