Început de an școlar cu emoții pentru elevi, profesori, părinți, dar și pentru autorități

A început un nou an școlar și o dată cu el o poveste plină de emoții, de speranță, de incertitudini, în care personajele principale sunt elevii, dar deopotrivă și cadrele didactice, părinții și bunicii. Astăzi, toate instituțiile de învățământ din județul Dâmbovița și-au deschis larg porțile pentru ca elevii să pășească din nou, după o pauză de trei luni, în universul cunoașterii și al pregătirii pentru viitor.

Alături de zecile de mii de elevi din județ au fost astăzi nu numai părinții, învățătorii și profesorii, ci și autoritățile locale, județene, parlamentari, conducerea Inspectoratului Școlar, reprezentanți ai Bisericii, precum și reprezentanți ai unor instituții publice deconcentrate de la nivelul județului, care au dorit să retrăiască emoția începutului de an școlar și care au transmis mesaje de încurajare, de felicitare, și au lansat provocări școlarilor, indiferent de vârstă.

 

„Încrezători în Tatăl ceresc, Cel de la care vine tot binele, cu bucurie și speranță reînnoită, deschidem acest an școlar care inaugurează un timp de aprofundare a valorilor universale, creștine și românești, atât de necesare dezvoltării spirituale a copiilor noștri. Biserica Ortodoxă consideră că educația, știința, cunoașterea și înțelepciunea sunt absolut necesare existenței și mântuirii omului, căci noi credem că Dumnezeu este Atotînțelept, Atotștiutor și Atotcunoscător, fiind izvorul adevărat al cunoașterii. Alături de Biserică și cultură, educația reprezintă unul din fundamentele importante ale lumii noastre, care oferă sens căutărilor existențiale umane, precum și posibilitatea de înțelegere și de trăire autentică a vieții. Cu grijă, interes și delicatețe, cu toții trebuie să ne aplecăm asupra nevoilor variate ale copiilor noștri și să le oferim ajutor în înțelegerea și aprofundarea educațională. De asemenea, în centrul educației trebuie să așezăm iubirea față de fiii și fiicele noastre, căci ei reprezintă prioritatea absolută a societății. Înaintea profitului economic, al ideologiilor și al principiilor materialiste, trebuie să punem omul, cu fragilitatea, nevoile, lipsurile, drepturile sale dumnezeiești și, mai ales, aspirațiile sale. Pentru aceasta, solidaritatea umană este esențială, iar Biserica încurajează și invită la filantropie, iubire și colaborare, ca principii fundamentale ale civilizației creștine. În acest sens, Arhiepiscopia Târgoviștei a desfășurat numeroase proiecte de reducere a sărăciei și limitare a lipsurilor unor elevi defavorizați, de remediere a abandonului școlar, de creștere a nivelului de receptare a cunoștințelor, precum și de sprijinire a elevilor cu părinți aflați departe, în afara granițelor țării. Dorindu-vă un nou an școlar rodnic și plin de satisfacții spirituale, vă urez tuturor, profesori, elevi și părinți, sănătate, pace și bucurie, împărtășindu-vă arhierești binecuvântări!” (ÎPS Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei)

„Accesul la educație de calitate” nu este un slogan pe care să-l folosim când și când, la ocazii festive. Pentru mine, înseamnă temelia devenirii și evoluției noastre, sensul însuși al unei comunități. Educația bună, școala, în ansamblul ei, reprezintă o șansă pe care ne-o acordăm nouă înșine, ca societate. Suntem mai buni după cât investim în educație. Am fost astăzi în mijlocul multor copii, profesori și părinți și le-am vorbit despre aceleași valori fundamentale. Le-am spus de asemenea că rămân același om care, indiferent de funcțiile prin care a trecut, susține cu putere orice proiect pe zona de educație și luptă în continuare pentru șansa de care vorbeam anterior. Sunt devotat acestui angajament și niciodată nu-l voi abandona. Succes tuturor în noul an școlar!” (senator Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al Senatului României)

„Ziua de astăzi este despre elevi. Începând din acest moment, prioritățile se schimbă, iar viitorul urmează să se contureze în alegerile pe care le veți face în scurt timp pentru că, într-adevăr, fiecare început de an școlar este o provocare. Vă înțeleg emoția, și mă refer la toții elevii prezenți alături de noi. Sunt convins că și părinții dumneavoastră o înțeleg pentru că și noi am trecut prin ceea ce treceți dumneavoastră acum. Sunt convins că nu vă este ușor să vă reîntoarceți în clasele de studiu după o vacanță îndelungată – de care sper că v-ați bucurat, dar am încredere că lucrurile își vor relua cursul firesc foarte repede. Faptul că văd acum entuziasm printre dumneavoastră înseamnă că vă veți relua activitatea mult mai repede decât ne așteptam, ceea ce nu poate decât să mă încânte. Însă, mai mult decât mine, cred că cei încântați vor fi dascălii dumneavoastră. Știu că s-au spus foarte multe despre importanța educației în viața fiecăruia dintre noi și că probabil ați auzit nenumărate sfaturi cu privire la ceea ce trebuie să faceți în viitor. S-au spus foarte multe și despre responsabilitatea pe care o aveți față de școală, față de părinți și față de profesorii dumneavoastră. Probabil știți foarte bine ceea ce aveți de făcut și, tocmai din acest motiv, nu vreau să vă rețin foarte mult atenția. Vreau, totuși, să vă spun doar câteva cuvinte despre obligațiile pe care le aveți față de voi. Nu sunt sfaturi, sunt doar 3 lucruri pe care noi toți le-am trăit, din care am învățat și care ne-au ajutat în viață. Eu sper să le țineți minte și să vă ajute peste ani, de fiecare dată când veți suferi dezamăgiri, când veți avea dubii că nu sunteți suficient de buni sau când viața vă va pune la încercare. Pentru că vor exista și asemenea momente.

1.Mergi la școală, descoperă-ți visul, învață și luptă pentru a fi bun în ceea ce îți place, chiar dacă ai impresia că îți irosești timpul. Mai târziu, îți vei mulțumi singur.

2.Nu renunța să crezi în tine doar pentru că alții îți spun că nu ești suficient de bun. Cu toții suntem la fel și avem șansa de a face lucrurile pe care ni le propunem. Trebuie doar să continui să crezi în forțele tale!

Și 3, și poate cel mai important dintre toate,

Niciun profesor și niciun părinte nu vă vrea răul. Nu vă luptați cu ei, ci ajutați-i să vă ajute să fiți mai buni. Tot ceea ce își doresc este ca voi să reușiți. Vă doresc un an școlar care să vă împlinească așteptările” (Daniel Comănescu, președinte CJD)

„Suntem la început de nou an şcolar, la începutul unei noi etape, a unui nou ciclu din viaţa copiilor noştri, din pregătirea lor pentru viitorul care le va scrie destinul, care le va contura menirea, cariera profesională. Ne aflăm în An Centenar şi ce bucurie mai mare să avem, acum, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire înfăptuită în 1918, decât să vezi copii zâmbitori, îmbujoraţi, îmbrăcaţi în uniforme şcolare, pregătiţi să intre în rostul firii, acela de a studia, de a se face utili ţării. Familia, educaţia şi credinţa străbună sunt cei trei stâlpi ai naţiunii noastre, fără de care nu putem convieţui curat, uniţi, nu putem crea, nu putem deveni utili societăţii, nu putem aduce plus valoare. Şcoala este instituţia primordială a deschiderii noastre către lume. Şcoala ne relevă trecutul, rădăcinile, ne aduce în prim-plan faptele de vitejie ale eroilor noştri, lupta lor pentru pământul străbun, pentru unitate. Şcoala ne obişnuieşte cu prezentul, ne învaţă care sunt regulile sale, normele existenţiale. Şcoala ne formează pentru viitor. În funcţie de aptitudinile noastre, ne canalizează spre o profesiune sau alta, ne pregăteşte pentru a fi şi noi, la rândul nostru, cetăţeni de bază ai ţării. La început de an şcolar, le doresc elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice succes şi multe realizări pe acest drum al împlinirii care este educația!” (Corneliu Ștefan, deputat PSD de Dâmbovița)

„Suntem la startul unei noi provocări, debutul fiecărui an școlar fiind o bornă aparte în calendarul evenimentelor importante din viața noastră. Se regăsesc laolaltă emoții dintre cele mai puternice i variate, încredere și entuziasm, dorință și angajament.

Mesajul meu se adresează în 3 direcții:

Profesorilor, dragilor dascăli, de a căror pricepe depinde parcursul fiecărei generații. Responsabilitatea pe care o purtați este egală cu măsura în care conștientizați acest fapt, iar când vă văd motivați, pozitivi, am încredere că
lucrurile sunt în așezarea lor firească. Părinților, nu le pot spune decât că mă regăsesc în emoția lor. În sfârșit, elevilor le transmit cel mai simplu și cel mai dificil, în acela in timp mesaj: ÎNVĂȚAȚI! Școala înseamnă piatra de temelie nu doar pentru parcursul vostru individual în viață, ci, la scară largă, al societății întregi. Învățați, fiți dedicați școlii, iar școala vă va recompensa infinit” (Oana Vlăducă, deputat PSD de Dâmbovița)

„În luna septembrie, pentru elevi, profesori și părinți, ia naștere un nou univers. În fiecare an, o nouă generație își întâlnește prima învățătoare, intră pentru prima dată în curtea unei școli și pentru prima dată se așează în bancă. Este luna în care profesorii preiau o mare responsabilitate – își asumă rolul de ”părinte spiritual” pentru fiecare copil în parte. Nu este un lucru ușor și la îndemâna oricui. Școala este locul în care copiii noștri își descoperă talentele, înțeleg mai bine lumea în care trăim și se dezvoltă ca cetățeni responsabili. De aceea, școala trebuie să rămână în centrul comunității, iar noi suntem datori să o sprijinim la nevoie. În epoca noilor tehnologii, școala rămâne cel mai bun instrument de șlefuire a talentelor cu mare grijă și răbdare de către fiecare profesor în parte. Unii vor îndrăgi matematica, alții biologia sau muzica. Însă, cu toții vor îndrăgi școala dacă acolo vor găsi un profesor bun care poate inspira și da încredere fiecărui elev din clasă. De aceea, vă rog să aveți încredere în profesori și să transmiteți această încredere și copiilor dumneavoastră.
Peste ani și ani, își vor aminti cu mare drag de prima învățătoare și de prima lor zi de școală. Vă îndemn să fiți alături de copiii dumneavoastră și de profesorii lor în această minunată zi. Mult succes tuturor în noul an școlar!” (Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița)

„Familia naște copii, însă școala îi face OAMENI! Urez mult succes tuturor elevilor care astăzi pășesc într-un nou an școlar! Urez de asemenea succes și cadrelor didactice!” (Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița)

„Cred că, la nivel emoțional, puține lucruri se pot compara cu simțământul începerii anului școlar. E acea energie vulcanică prin care se filtrează vise, ambiții, dorințe. Școala e temelia a tot ceea ce suntem și ne dorim să fim. Dacă o prețuim ca atare, nu vom avea decât de câștigat: elevi, părinți și profesori deopotrivă. Ca administrator al urbei, nu pot decât să spun că am fost și rămân unul dintre cei mai puternici susținători ai investițiilor în infrastructura educațională. Și, dincolo de ceea ce s-a făcut până acum, reafirm că, în portofoliul nostru de proiecte, vom avea cea mai spectaculoasă perioadă de investiții în creșe, grădinițe, școli și licee din istoria municipiului. E datoria unui administrator de urbe să asigure, înainte de toate, condiții foarte bune pentru derularea actului de educație. Urez tuturor succes, cu aceeași emoție cu care privesc și eu, ca părinte, noul început de an școlar. Să dea Dumnezeu să fie unul plin de satisfacții!” (Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște)

„Dragi colegi, noul an școlar să fie cu foloase pe măsura trudei dumneavoastră!
Dragi elevi, nu uitați că doar cartea te face cu adevărat liber.
Stimați părinți, fiți permanent conștienți că educația este mai mult decât ce se întâmplă dincolo de zidurile școlii. Fiți alături de noi și vom reuși împreună.
Un an excelent vă doresc!” (prof. Sorin Ion, inspector scolar general al ISJ Dâmbovița)

 

leave a reply