În sfârșit, se face ceva în chestiunea Maidanezilor!

Administraţia municipală merită o bilă albă pentru măsurile luate în ultimele săptămâni, măsuri care, o dată aplicate, ar conduce la o schimbare importantă în ceea ce priveşte maidanezii.

Probabil încercând să împace și capra și varza – ”iubitorii de animale” și pe cetățenii speriați de animalele agresive – primăria a decis să modifice metodologia adopțiilor canine, în paralel cu chestionarea cetățenilor cu privire la soarta câinilor fără stăpân. Așadar, dacă până mai ieri, inconștienți botezați ”iubitori de animale” ”adoptau” câini pe care imediat îi eliberau pe străzi, unde deveneau un adevărat pericol public, acum lucrurile s-au schimbat. Cei care adoptă un animal din adăpostul primăriei și îl eliberează pe stradă ar putea fi amendați cu până la 2500 de lei.

Adăpostul pentru câini fără stăpân, de la Aninoasa, a fost dotat cu un dispozitiv pentru implantat microcipuri, așa încât toți câinii care vor ajunge la adăpost vor fi înregistrați. Microcipurile sunt foarte folositoare și în cazul adopțiilor conform noii metodologii, metodologie care pune la punct condițiile pe care un iubitor de animale trebuie să le îndeplinească pentru a putea adopta. Dosarul de adopție a unui câine trebuie să conțină fișa animalului completată de medicul veterinar, formularul de adopție cu seria și numărul microcipului și datele de identitate ale persoanei care adoptă. Un alt element de noutate este acela că persoana care dorește să adopte un câine trebuie să facă dovada că are spațiu pentru a întreține un câine, în acest sens solicitându-se o copie a actului de proprietate al spațiului unde câinele va fi adoptat.

Noua metodologie privind adopțiile canine pare a fi menită să descurajeze inconștienții care sub pretextul adopțiilor eliberau zeci și sute de câini periculoși pe străzile municipiului. Mai mult decât atât, persoana care dorește să adopte un câine trebuie să se angajeze că va respecta normele de hrănire și de îngrijire a câinelui, că se va prezenta periodic la medicul veterinar și că, în cazul în care câinele moare sau este cedat altei persoane, cel ce a adoptat animalul va anunța Serviciul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân.

Cei ce nu vor respecta angajamentele asumate la încheierea actelor de adopție riscă să primească amenzi de până la 2500 de lei! Primarul Târgoviștei, Gabriel Boriga, a declarat că va propune Consiliului Local Municipal adoptarea unei Hotărâri privind sancționarea celor care încalcă regulile privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Dacă va fi aplicată ad-literam, noua metodologie ar putea contribui la reducerea numărului de patrupede periculoase pe străzile municipiului, cel puțin până când o Lege clară ar conferi administrației instrumentele necesare eradicării acestui pericol.

leave a reply