În premieră națională la Babel 2023, după 8 ani de la producere, filmul „Vama Veche veche”. Regizorul Tudor Chirilă, despre lupta în instanță cu mamutul TVR și cum a devenit “„campionul filmului interzis”

Filmat în anul 2013, finalizat în 2015, nedifuzat niciodată la Televiziunea Română, deși era o producție a acesteia, dar prezentat la Târgoviște, la Festivalul Artelor Spectacolului –BABEL, în premieră națională, cu 8 ani de întârziere.

„Vama Veche veche” este primul lung-metraj documentar despre legendarul pol al contraculturii din România, binecunoscut în întreaga lume. Prezintă în paralel începuturile locului din Anii ´60 , în plină dictatură comunistă, și ziua de azi- un contrast total. Așadar, filmat în august 2013, a fost finalizat în mai 2015. Pentru că a deranjat o conducere TVR extrem de obedientă, aceasta a inventat pretexte ridicole pentru a opri documentarul de la difuzare. Autorul, regizorul Tudor Chirilă, a desființat cesiunea patrimonială a TVR, conform legislației privind drepturile de autor, filmul devenind din acel moment doar al lui… A fost prezentat în plan internațional, aseară a rulat în premieră națională la Cinematograful Independența din Târgoviște, în cadrul Festivalului BABEL, dar niciodată nu a putut fi urmărit la televizor pe frecvența Televiziunii Naționale.

Mihai Constantin Ranin, managerul Teatrului „Tony Bulandra”, președintele Festivalului BABEL: „Tudor Chirilă este unul dintre cei mai talentați regizori din generația sa, am avut privilegiul să-l cunosc încă de când era mic… Pe lângă spectacolele pe care le-a făcut de-a lungul timpului, în calitate de regizor de teatru, el a fost și unul din profesorii de regie la Universitatea unde predam până ieri, la Babeș- Bolyai și a format generații de regizori. Fiind un tânăr neliniștit și revoltat de tot ce nu este drept pe această planetă, el s-a reinventat și a devenit regizor de film în cadrul Televiziunii Române, fiind un regizor de avangardă, nu în sensul avangardei clasice și în sensul acțiunilor, intervențiilor artistico-sentimentale în documentarele pe care le-a făcut. Ceea ce reușește prin filmele lui este să afirme condiția autorului în societatea contemporană, fie ea și capitalistă, nu comunistă și să-și ceară dreptul la libertatea de expresie și la libertatea de imaginație, dar libertatea de a fi ireverențios față de putere”

Sanda Vișan, director artistic Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște: „În 2013 s-a filmat pelicula prezentată în Festival, este o perioadă când eu însămi eram revoluționară și neangajată a Televiziunii Române, dar luptându-mă cu TVR la momentul respectiv… Am văzut filmul lui Tudor aseară și mă întrebat de ce Televiziunea nu l-a difuzat. Filmul a fost difuzat aici, la Târgoviște, în premieră națională. Deci a fost produs de Televiziunea Română, dar nu a fost difuzat chiar de producători… M-am întrebat de ce?! Oare pentru că autorul a filmat la Vama Veche și la plaja nudiștilor? Nu cred. Cred că mai curând spiritul de insurecție față de autoritate, acest spirit care a ghidat realizarea acestui film, acesta că ar fi fost motivul. Pentru că filmul face, într-o manieră inteligentă și percutantă cinematografic, o paralelă între cea fost Vama Veche, un topos al intelectualității românești insurgente, și ce a devenit ea astăzi. (…) Tudor Chirilă încearcă să facă o paralelă, nu trage nici un fel de concluzii, el doar constată și e foarte atent la  aspectele comice ale realității de astăzi”

Tudor Chirilă, regizor: „Am avut această ocazie unică, probabil, să fac primul lungmetraj documentar despre Vama Veche. L-am filmat în august 2013, timp de două săptămâni, a fost finalizat abia în 2015, pentru că a trebuit să înlocuiesc unele muzici, din rațiuni de drepturi de autor… În 2016 TVR l-a oprit definitiv de la difuzare. Am desființat cesiunea patrimonială a TVR pentru acest film cu niște articole din Legea dreptului de autor, au rămas muți de stupefacție… A fost pentru prima dată în România când cineva a invocat acele articole din lege, așa că filmul este acum al meu. Am devenit „oaia neagră” a televiziunii, mi-au interzis alte câteva filme la rând, și pentru alea le-am desființat cesiunea patrimonială, așa că aveți în față pe campionul național al filmului interzis. Asta m-a amuzat… Nu mai am nici un proiect aprobat din 2018, dar eu mă simt bine… Continui să fiu angajatul Televiziunii Române și să iau bani fără să fac nimic”

leave a reply