În Dâmbovița, patru unități de învățământ vor continua cursurile online. Totul despre redeschiderea școlilor în județ, explicat liberalul Dănuț Tică, inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean

De luni, 8 februarie, se redeschide cea mai mare parte a unităților de învățământ, cu respectarea unor reguli sanitare stricte, stabilite prin ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, dar și a trei scenarii de funcționare, în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate.

Astfel, la nivel local, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița informează Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, după care IȘJ Dâmbovița transmite unităților școlare informarea Direcției de Sănătate Publică și, pe baza acestei informări, Consiliul de Administrație al unității de învățământ propune IȘJ aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității.

Tică Dan Alexandru, inspector școlar și vicepreședinte PNL Târgoviște, a explicat: „Avem trei scenarii, primul este cel în care rata de incidență este mai mică sau egală cu 1 / 1000 de locuitori, acesta fiind denumit și scenariul verde în care toți elevii vor veni fizic la școală; scenariul 2 în care rata de incidență este între 1- 3 / 1000 de locuitori și asta înseamnă că vin la școală elevii din învățământul preșcolar, elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale, respectiv clasa a VIII-a, clasa a-XII-a și clasa a XIII-a; scenariul 3 în care rata de incidență este între 3-6/1000 de locuitori, caz în care vin la școală doar elevii din învățământul preșcolar și din învățământul primar.

La nivelul județului Dâmbovița am făcut o analiză a capacității unităților școlare pentru reluarea procesului de învățământ începând cu data de 8 februarie și situația este următoarea… Sunt 152 de unități de învățământ cu personalitate juridică, ce școlarizează un număr de 11.390 de preșcolari, 20.503 elevi din învățământul primar, 3.449 de elevii de clasa a VIII-a, 3.799 de elevii în clasa a XII-a și a XIII-a și 10.491 de elevi aflați în clasele a V-a , VI-a, VII-a, respectiv clasele a IX-a, a X-a, a XI-a. Avem și 4.464 de cadre didactice care predau în acest moment în județul Dâmbovița.

În acest moment avem și o estimare pe scenarii, conform ratei de incidență, respectiv 70 de unități de învățământ în momentul de față se află în scenariul 1 în care copiii vin fizic toți la școală, 78 de unități se află în scenariul 2 și 4 unități de învățământ se află în scenariul 3. Este vorba de școlile din localitățile Râul Alb, Văleni Dâmbovița, Bărbulețu și Crevedia”, a precizat inspectorul școlar.

Legat de gradul de asigurare cu echipamente medicale și dezinfectanți, la nivelul județului Dâmbovița, situația este următoarea: „În momentul de față există un stoc de 2.348.610 bucăți de măști de protecție și 66.273 de litri de dezinfectanți. Acest  stoc se află în acest moment și este pregătit pentru toate școlile din județ. Prin OUG 144/2020, IȘJ Dâmbovița a depus proiectul POIM și au fost achiziționate peste 2,5 milioane de măști, peste 53.000 de litri de dezinfectanți și circa 800 de aparate care asigură igienizarea spațiilor școlare. Tot prin această ordonanță de guvern a fost depusă cererea de finanțare prin POC și au fost achiziționate 4836 de tablete, 893 de laptopuri și multe alte echipamente electronice cum ar fi videoproiectoare, tablete, grafice sau camere web…

Prin HG 370/2020, tot IȘJ Dâmbovița a primit un număr de 5.143 de tablete care bineînțeles că au fost distribuite către elevii din județ. Mai avem încă un proiect, Roze, al Ministerului Educației prin care Inspectoratul Școlar va primi 1354 de laptopuri’’, a declarat Dan Alexandru Tică.

leave a reply