În Dâmbovița, „MOBEX DB-21” – exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare. ”Sunt sigur că exercițiul se va desfășura în cele mai bune condiții” (Corneliu Ștefan, președinte CJD)

În Dâmbovița a început exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare „MOBEX DB-21”.

La prima zi a exercițiului, la întâlnirea de la sediul Consiliului Județean, alături de prefectul județului, Aurelian Popa, au participat și președintele CJD, Corneliu Ștefan, și vicepreședintele CJD, Luciana Cristea.

Timp de patru zile, în perioada 11-14 mai, în Dâmbovița se desfășoară, sub formă de aplicație metodică, pe baza unui scenariu semi-fictiv, adecvat îndeplinirii obiectivelor planificate, etapa propriu-zisă a Exercițiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare, denumit în continuare “MOBEX DB – 21”.

Potrivit Instituției Prefectului, activitatea este una de maximă importanță, ea fiind aprobată prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în baza căreia, periodic, Guvernul, prin structurile abilitate, evaluează stadiul pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare, în conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 45/1994 privind apărarea națională a României, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 17 din Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, republicată.

Exercițiul este condus de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, structura de specialitate a Guvernului României în domeniul de referință, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și ai ministerelor/autorităților de resort cu atribuții pe linia pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Pe timpul exercițiului va fi evaluat potențialul economic și uman al autorităților administrației publice locale, instituțiilor și operatorilor economici, la nivelul județului Dâmbovița, în vederea identificării resurselor materiale, financiare și a forței de muncă necesare susținerii efortului de apărare și asigurării continuității activităților economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război, potrivit legii, urmând ca principalele concluzii, propuneri, eventualele dificultăți, constrângeri și limitări constatate să fie analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării în vederea dispunerii măsurilor care se impun.

În prima zi a exercițiului, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a dat asigurări tuturor autorităților și structurilor de specialitate că instituția pe care o conduce va asigura organizarea și susținerea tuturor activităților de pregătire a populației, a economiei și a teritoriului pentru apărare.

„Sunt sigur că exercițiul se va desfășura în cele mai bune condiții, iar instituțiile publice, autoritățile administrației publice locale, operatorii economici, dar și Structura Teritorială pentru Probleme Speciale vor demonstra că avem capacitatea de a soluționa orice situație care va apărea în cadrul acestui exercițiu. Am convingerea că aceste zile de lucru vor fi de un real folos în activitatea pe care o desfășurăm, iar organizarea acestui exercițiu în județul Dâmbovița va duce la perfecționarea activității în domeniul pregătirii populației, a economiei și a teritoriului pentru apărare”, a precizat șeful administrației județene.

 

 

leave a reply