În Dâmbovița, legume și fructe sunt, de un depozit cu atmosferă controlată este nevoie

Dacă zilele trecute am vorbit despre Programul de tomate – în cadrul căruia producătorii înscriși primesc subvenții pentru roșiile produse în solarii, în extrasezon, este bine de menționat că poate exista și varianta ca legumele să fie produse în cantități excedentare. Cu un astfel de caz s-a confruntat anul trecut regiunea Olteniei, unde oamenii, după ce au depus muncă de Sisif, au fost nevoiți să arunce tomatele la gunoi sau la animale, întrucât nu au avut unde să le vândă.

Nu a fost, din fericire, cazul în Dâmbovița, însă în județ în ideea valorificării şi a procesării există mai multe idei, dar momentan nu sunt mijloacele necesare.

În județ specialiștii agricoli au identificat trei locuri unde s-ar putea construi un depozit cu atmosferă controlată, atât de necesar fermierilor din județ: la Negraşi lângă Bucşani, unde are Agenţia Domeniilor Statului (ADS) o suprafaţă de 50 ha, la Potlogi, unde autoritatea locală poate și vrea să pună la dispoziție o suprafaţă de peste 30 ha, și Corbii Mari, unde tot ADS deţine suprafeţe care s-ar preta la astfel de investiţii şi care sunt apropiate de autostradă, dar şi de infrastructura necesară (apă, gaze, canalizare).

Singurul impediment: ”Momentan lipsesc banii de investiţii, dar pe viitor s-ar putea să se contureze un asemenea obiectiv care ar fi foarte folositor pentru producători, dar şi pentru a putea pătrunde în sistemul acesta de supermarketuri, fiindcă de unul singur, cu o producţie mică şi nesigură, nu prea te bagă nimeni în seamă. Pe când cu un grup de producători, cu o producţie care asigură continuitate, ar fi altă treabă”, a completat directorul adjunct al Direcţiei Agricole Dâmboviţa.

leave a reply