În An Centenar, Dâmbovița împlinește 650 de ani de la atestarea documentară și 50 de ani de la reînființarea județului. Ședință festivă în Sala Unirii a Consiliului Județean

Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița a găzduit astăzi, 28 noiembrie 2018, un moment festiv prin care s-a dorit marcarea Centenarului Marii Uniri dar și a împlinirii a 650 de ani de la atestarea documentară a județului Dâmbovița și a 50 de ani de la reînființarea județului.

În ședința extraordinară de consiliu județean, a avut loc și decernarea de plachete aniversare foștilor prefecți ai județului (Emil Dima, Alexandru Boriga, Marin Antonescu, Ion Stan, Constantin Iancu, Tiberiu Popa, Victor Sanda, Jean Popescu, Aurelian Popa, Mirel Nicolae Lazăr, Iancu Caracota, Emilian Rusu, Ioan Marinescu) și președinților care au condus Consiliul Județean Dâmbovița (Marius Mihălăchioiu, Romeo Popescu, Aurel Cucu, Traian Novolan, Gheorghe Ana, Florin Aurelian Popescu, Adrian Țuțuianu, Alexandru Oprea), actualului prefect, Antonel Jîjîie, și subprefectului Florina Mureșan, consilierilor județeni din acest mandat dar și actualilor parlamentari de Dâmbovița și Înaltpreasfinției Sale Nifon Mitropolitul și Arhiepiscopul Târgoviștei.

„În anul Centenarului Marii Uniri serbăm și 650 de ani de la atestarea documentară a județului și 50 de ani de la reînființarea județului Dâmbovița. Am să fac o scurtă trecere în revistă a câtorva repere istorice; astfel, judeţul, ca unitate administrativ-teritorială, este de dată foarte veche. Conform documentelor, pe la finele secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea, găsim împărţiri administrative în Moldova, numite ţinuturi, conduse de un pârcălab, iar în Muntenia judeţul, având în frunte un căpitan de judeţ. Constantin Mavrocordat înlocuieşte, în anul 1740, pe căpitanii de judeţ cu ispravnicii, denumire pe care o găsim şi în Moldova.

Despre județul nostru se face prima referire istorică în cronicile lui Küküllö, în anul 1368,  când oastea lui Ludovic I de Anjou a întâmpinat oastea lui Vladislov I (Vlaicu) care a pus pe fugă oastea regelui ungar cu ajutorul vornicului Dragomir, pârcălabul de Dâmbovița, referiri întărite și de către istoricul Nicolae Iorga în lucrarea sa „Studii asupra Evului Mediu românesc”. Judeţele au fost organizate după concepţia actuală modernă prin Legea din 2 aprilie 1864, sub domnia lui Cuza. Această lege a avut ca model departamentul din Franţa, dar și legea belgiană.

Legea din 1864 acordă judeţelor personalitate juridică, înfiinţează comisiile judeţene alese şi aşază pe prefect în fruntea judeţului. Consiliul judeţean alegea un comitet permanent cu atribuţii executive și deliberative, prezidat de prefect. Legea administrativă din 1938 desfiinţează judeţul ca organizaţie administrativă locală şi-l transformă într-o ”circumscripţie administrativă de control”. Ca circumscripţie administrativă descentralizată, Legea din 1938 înfiinţează ţinutul. Acesta cuprindea mai multe judeţe și avea un dublu caracter. El era mai întâi o unitate administrativ-teritorială descentralizată, cu personalitate juridică şi o oarecare autonomie, dar constituia şi o circumscripţie teritorială în care ministerele își aveau serviciile exterioare deconcentrate.

Prin Decretul – Lege din 21 septembrie 1940, s-a desfiinţat ţinutul şi s-a reînfiinţat judeţul ca unitate administrativă descentralizată, aşa cum a fost înainte de anul 1938. Prin Legea nr. 5 din 1950, au fost desfiinţate cele 58 de judeţe, fiind înlocuite cu 28 de regiuni. Noi făceam parte, în perioada 1950-1952, din Regiunea Prahova, apoi din 1952 din Regiunea Ploiești, până în 1968, când prin Legea nr. 2/1968 s-a revenit la denumirea de județ, reînființându-se Județul Dâmbovița, situație pe care o avem și în momentul de față. Ținând cont de aceste considerente, îmi revine deosebita onoare să ofer în acest cadru festiv, foștilor prefecți, precum și foștilor președinți de consiliu județean câte o plachetă care să marcheze aceste aniversări” (Daniel Comănescu, președinte CJD)

Au transmis mesaje de unitate și solidaritate în cadrul acestei festivități vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, care a dat citire cuvântului Înaltpreasfinției Sale Nifon Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, Gabriel Boriga, cel care a primit placheta aniversară în numele tatălui său, fostul prefect – Alexandru Boriga, Ioan Marinescu, fost prefect, și foștii președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița, Gheorghe Ana, Florin Popescu, Adrian Țuțuianu, Alexandru Oprea și deputatul Carmen Holban.

„Aniversarea celor 50 de ani de la reînființarea județului Dâmbovița, ca și a celor 650 de ani de la prima sa atestare documentară, reprezintă un eveniment important pentru noi toți, locuitorii acestui binecuvântat pământ, căci ne oferă posibilitatea de a aprecia oameni, instituții, evenimente și momente legate de comunitatea noastră locală.

Județul Dâmbovița este o parte a țării noastre unde spiritualitatea și cultura au rodit cu generozitate, numeroase personalități ale istoriei noastre naționale s-au străduit pentru binele neamului nostru, și importante instituții au luat ființă și au contribuit la aprofundarea identității și a unității noastre românești.
Ierarhi înțelepți, responsabili și demni, ori voievozi, plini de credință și eroism, au trăit și au contribuit, de aici, la mai binele neamului, credinței și al țării noastre. La baza aprofundării unității noastre de credință și a celei naționale stă generoasa strădanie a Bisericii de a tipări multă și folositoare carte, ce a circulat în toate provinciile locuite de români și a ctitorit ideea unității de neam, credință și limbă.
De la Sf. Voievod Neagoe Basarab, Mircea cel Bătrân, Matei Basarab și Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, până la Ieromonahul Macarie, Diaconul Coresi, Sf. Martir Ianache Văcărescu, ori Grigore Alexandrescu, Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, I.L. Caragiale, Vasile Cârlova și Ienăchiță Văcărescu, spiritualitatea și cultura de aici s-a manifestat cu o deosebită strălucire, făcând larg cunoscută gloria acestor locuri.

În ultimele decenii s-au realizat numeroase, ample, frumoase și minunate proiecte în Arhiepiscopia Târgoviștei, cu sprijinul disponibil și generos al Consiliului Județean, fiindcă, toți președinții acestui înalt for administrativ au înțeles că orice colaborare cu Biserica noastră străbună este un prilej de afirmare, de promovare a educației, culturii și spiritualității, în cel mai eficace mod posibil.
Astăzi, mai mult decât oricând, județul nostru are nevoie de o dezvoltare rapidă, amplă, constantă și consistentă, pentru a fi cu toții vrednici urmași ai înaintașilor noștri și a cinsti prin fapte concrete gloria de odionioară a acestui spațiu voievodal.
De aceea, binecuvântăm, încurajăm și apreciem pe toți aceia care, cu bună credință, entuziasm și nobilă disponibilitate doresc să se implice spre mai binele județului nostru!
Cine vede aceste locuri, nu poate să nu mai revină și să povestească și altora despre frumusețea și istoria lor, de aceea promovarea județului nostru constituie pentru noi toți o datorie patriotică și sufletească.
Suntem foarte aproape de sărbătorirea Zilei Naționale a României, la un veac de la înfăptuirea Marii Uniri și, cu tristețe și mâhnire, observăm că și în județul nostru există încă dezbinare și neunire, pentru aceasta, ne dorim, din tot sufletul pace, armonie și intensă dezvoltare a acestui binecuvântat spațiu, spre mai binele nostru, al tuturor!

Cu părintească apreciere, binecuvântăm pe toți aceia care înțeleg aceste lucruri și fac eforturi pentru a sprijini aspirațiile, nevoile și dorința noastră de dezvoltare prin cooperare si buna înțelegere” (Ionuț Ghibanu,vicar eparhial, a transmis mesajul ÎPS Nifon)

,,Este o onoare, o mândrie și o mare emoție să vorbesc despre tatăl meu. A fost un om incredibil de bun, așa cum îl știți cu toții, care prin bunătatea lui a însemnat mult pentru județul Dâmbovița. Primesc cu onoare, mândrie și demnitate acest simbol, cred că sentimentele mele și ale dumneavoastră or să ajungă la el…” (Gabriel Boriga, fost primar al municipiului Târgoviște, fiul fostului prefect al județului, Alexandru Boriga)

,,În primul rând vreau să mulțumesc conducerii CJD pentru acest moment creat și consilierilor județeni, este un moment aniversar deosebit din care ar fi trebuit să reamintim conjudețenilor noștri, și să rămână vie în memoria lor, ce a însemnat  începerea începutului, ca să fac un joc de cuvinte, ce a însemnat, acum 50 de ani, anul 1968 pentru județul Dâmbovița. Pot să-mi amintesc care erau diferențele între județul actual Prahova și județul Dâmbovița. Spun acest lucru pentru că este necesar să dezvoltăm un pic spiritul de patriotism local, să cunoască generația de astăzi și generația viitoare de unde s-a început, ce program au avut autoritățile locale acum 50 de ani și cele ce au urmat de-a lungul anilor, și… unde am ajuns. Cred că ar trebui să fie un moment de reflecție pentru actuala conducere a CJD” (Gheorghe Ana, fost președinte al CJD)

,,M-aș referi puțin la cuvântul Mitropolitului transmis de părintele vicar… acela referitor la unitate. După cum observați, eu cu Adrian Țuțuianu stăm unul lângă altul, deci „Marea Unire” s-a produs.  La fel Marin Antonescu cu Gabriel Borga și exemplele ar putea continua. Lăsând gluma la o parte, vreau să mulțumesc fostului președinte Gheorghe Ana, pentru că mi-a lăsat niște proiecte, pe care le-am continuat, dar și următorilor președinți care au fost după mine Adrian Țuțuianu, Alexandru Oprea, Daniel Comănescu, care le-au continuat și sunt convins că în continuare vor fi și mai multe proiecte… La mulți ani!” (Florin Popescu, fost președinte al CJD)

,,Suntem într-un moment emoționant. Vreau să mulțumesc și eu conducerii CJD pentru că s-a gândit să marcheze astăzi aniversarea a 50 deani… Iată că județul Dâmbovița are jumătate din vârsta României Mari, pe care o sărbătorim chiar și astăzi, pentru că pe 28 noiembrie marcăm Unirea Bucovinei cu Patria Mamă și peste câteva zile, pe 1 decembrie, vom marca unirea Transilvaniei cu Patria Mamă. Cred că este cazul, chiar dacă CJD s-a gândit doar la cei de după 1990, să aducem un pios de recunoștință și celor care au lucrat pentru acest județ din 1968 până când CJD s-a reînființat ca instituție. Sunt oameni care au muncit, au clădit, au construit ceea ce noi am dus mai departe și cred că lucrul acesta nu mai trebuie să-l oprim doar din considerente de natură politică. Poate că facem o îndreptare a acestei chestiuni și la o viitoare manifestare îi aducem în prim plan pe toți, pentru că sunt unii dintre ei oameni care au marcat în mod determinant aceste locuri” (Adrian Țuțuianu, senator, fost președinte al CJD)

„Sunt emoționat gândidu-mă la faptul că am onoarea și privilegiul să mă alătur unei echipe care într-un fel sau altul au răspuns de destinele acestui județ. Așa cum am mai spus, cred că este important să înțelegem cu toții că oamenii vin și pleacă, sunt trecători prin funcții, important este ce rămâne după noi și important și importante sunt instituțiile pe care le reprezentăm. Mi-aș fi dorit, în calitatea mea de președinte vremelnic al Consiliului Județean Dâmbovița, să lăsăm de multe ori deoparte interesele de natură politică sau de natură personală și să facem cu toții mai mult pentru binele și pentru destinele acestui județ. (…) Pentru județul Dâmbovița este mai important ca orice să stabilim niște direcții de dezvoltare și să urmărim etapă cu etapă modul de implementare a acestora. Din păcate, multe din proiectele noastre au rămas și rămân încă și zac în sertarele unor instituții, acest lucru având mai multe sorginți… Cred că suntem datori cu toții, cei care trecem printr-o instituție să depunem toate diligențele, așa cum am jurat la investitură, să punem toată priceperea și puterea noastră și să folosim aceste calități pentru binele locuitorilor acestui județ” (Alexandru Oprea, fost președinte al CJD)

„Sunt extrem de emoționată că în an centenar mă aflu în fața plenului Consiliului Județean, dar nu am să rateaz această ocazie și am să mulțumesc tuturor, să le mulțumesc celor care au luat decizii înțelepte pentru județ… Poate uneori au fost scăpări, din erori politice, din diverse motive, care nu trebuie amintite astăzi, însă bilanțul faptelor bune există. Astăzi ar fi bine să vorbim pozitiv, să ne gândim la aceste fapte bune… De asemenea mă înclin în fața tuturor celor care au fost președinți de Consiliu, pentru că și-au dedicat ani din viață pentru binele județului Dâmbovița, iar atunci când vor sta în momentele de singurătate ale dânșilor își vor aduce aminte de toate aceste evenimente bune, în speranța că locuitorii acestui județ vor aprecia ceea ce au făcut” (Carmen Holban, deputat)

 

leave a reply