„Împărăteasa Chinei”, premieră națională și europeană de excepție la Teatrul Tony Bulandra. Sfârșitul Chinei Imperiale, magistral pus în scenă de echipa condusă de regizorul Alexander Hausvater

Seara de 11 februarie, seară cu dublu eveniment la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște! Redeschiderea Sălii Mari, după renovare, cu o premieră națională și europeană au atras un numeros public.

„Au trecut 21 de ani de când vă vorbesc despre nevoia de artă, te teatru, de cultură, de educație, de bun simț. Este un loc magic pentru că este casa mea și casa fiecăruia e magică pentru că în casa fiecăruia fiecare se simte ca la el acasă. Spunem ACASĂ și nu CASĂ, acasă este una singură. De câte ori vin la Târgoviște am emoții pentru că nu știu ce o să mai fac. Și mi-am propus să nu mai fac mare lucru pentru că asta este ultima renovare, este a treia. Am plecat dintr-o casă de cultură imondă și am ajuns într-un loc, zic eu, normal, unde teatrul e la el acasă, cu oameni sensibili, pentru că u am fost și prin alte teatre și am lucrat și într-unele am stat chiar mai mult prin cabine, dar nu era publicul cald de aici, publicul rafinat, publicul care aspiră la o altă formă de relief, care vrea să evadeze din cotidian. Vă mulțumesc pentru asta, pentru că fără acest public acest teatru nu ar fi putut să existe. El nu ar fi putut să existe nici fără susținere politică, fără bani, dar în primul rând publicul ne determină să mergem mai departe. În programul nostru am încercat să aducem regizori importanți, care modifică conștiințe, care provoacă… De data aceasta revine pentru a treia oară Alexander Hausvater, un regizor important și mare, pentru că știe să se ridice cu curaj acolo unde alții nici nu îndrăznesc să spere că vor ajunge. Puteți să spuneți că este un regizor excesiv și provocator, dar cred că avem nevoie de excese și provocări, iar artiștii, din când în când, trebuie să fie ireverențioși, ca să amintească faptul că viața este un lucru foarte complex și noi trebuie să ne ocupăm cu lucrurile mari, nu cu lucrurile mici, nu ne mai amărâm cu lucruri mici pentru că viața este scurtă. După acest spectacol să vă gândiți că fiecare dintre dumneavoastră aspiră uneori la un lucru, la fericire și fericirea nu se produce în singurătate. Deci, să fim fericiți și să fim în același timp într-o comuniune spirituală”, a transmis managerului Teatrului Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște, Mihai Constantin Ranin.

Spectacolul „Împărăteasa Chinei”, în regia lui Alexander Hausvater, cea mai recentă premieră marca Teatrul Tony Bulandra, este unul fascinant, încărcat de simbolistică.

Două oră de spectacol au reușit să cuprindă excepțional sfârșitul Chinei imperiale și cea mai importantă parte din viața Împărătesei văduve Tz’u-hsi, ajunsă de la concubina împăratului, la regentă și ulterior la domnie.

Regizorul Alexander Hausvater a reușit, printr-un decor minimalist, mobil, cu lumini, muzică de fundal, costume, coregrafie și jocul excepțional al actorilor, să transmită zbuciumul, tarele, secretele, metodele de ”lucru” și de conducere, și, nu în ultimul rând, frica sau neputința, ale celei ce a fost cea mai influentă personalitate de la sfârșitul Chinei imperiale. „Împărăteasa Chinei” este un spectacol despre o femeie excepțională, despre seducția și consecințele nefaste ale puterii.

Muzica, compusă de maestrul Nicu Alifantis special pentru piesă, este extrem de sugestivă și sugerează perfect zbuciumul personajelor, în funcție de aspirațiile, dorințele, gândurile și obiceiurile lor ascunse sau afișate.

Cu toate că Tz’u-his a rămas în istorie ca o persoană crudă, ambițioasă și brutală, a fost totuși foarte iscusită în lupta pentru putere și lipsită de scrupule când era vorba de propriile interese. A dat dovadă de mult curaj, deși, pe parcursul spectacolului, recunoaște că „i-a fost frică” în fiecare zi și că „pe tronul puterii ești mai neputincios decât oricând”.

În distribuție: Ada Navrot, Tache Florescu, Emanuel Bighe, Alex Iezdimir, Sebastian Bălășoiu, Iulia Verdeș, Oana Marcu, Liviu Cheloiu, Delia Lazăr, Cristina Dumitra, Antonia Ionescu, Andrada Fuscaș, Cristian Olaru, Florin Georgescu și Andrei Mărcuță.

Decorurile: Alin Gavrilă, Costumele: Mc Ranin,

Muzica: Nicu Alifantis,

Coregrafia: Galea Bobeicu,

Video design: Ionuț Gavrilă,

Light-design: Lucian Moga

Asistent regie: Maria Nicola.

 

leave a reply