Help Autism și Help Home, două centre deschise la Târgoviște menite să pregătească pentru viață copii și adolescenți diagnosticați cu autism.

Un eveniment extrem de important pentru viitorul copiilor și adolescenților cu autism a avut loc astăzi la Târgoviște, unde a fost deschise primele centre Help Autism și Help Home. În sfârșit, tinerii cu autism din municipiul Târgoviște, dar și din județul Dâmbovița au acum șansa să participe la un program dedicat și special și să fie sprijiniți zi de zi de către specialiști în domeniu.

Deschiderea acum a acestor centre nu este una întâmplătoare, evenimentul fiind un „cadou” făcut acestor copii speciali cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, care se celebrează, la nivel mondial, în data de 2 aprilie.

Reprezentanții Asociației Help Autism, organizație non-profit care la acest moment, în proporție de 90%, funcționează doar din donații, au explicat astăzi la Târgoviște că Help Home nu este altceva decât un program individualizat de terapie pentru adolescenții cu autism care urmărește dezvoltarea abilităților de viață independentă și autonomie, un program prin intermediul căruia specialiștii încearcă să-i pregătească pentru viață pe tinerii cu autism.

Programul se desfășoară într-un spațiu ce imită o locuință în care se exersează activitățile primare, extrem de necesare oricărui tânăr. Adolescenții cu autism sunt învățați să își pregătească singuri mâncarea, să își împacheteze singuri hainele și să le așeze în șifonier, să-și facă patul, să execute diverse activități de curățenie în casă, să încuie ușa de la intrare. Acestea sunt poate activități banale pentru un tânăr sănătos, însă pentru adolescenții cu autism reprezintă un efort pe care doar cu sprijinul terapeuților îl pot îndeplini.

Scopul acestui program este ca adolescenții cu autism să devină cât mai independenți de adulții din jurul lor, să capete încredere că se pot descurca și singuri și, mai ales, că pot avea propriul rol în familie și comunitate.

Asociația Help Autism a deschis, până în prezent, două centre Help Home în București, iar succesul dobândit de echipa de specialiști și de organizație a dus la crearea celui de-al treilea centru la Târgoviște, pe strada Traian Vuia, nr. 25 (în Cartierul CFR).

În prezent, la Târgoviște sunt înscriși la centru 19 copii, dar capacitatea maximă este de 25, în funcție de pachetul de terapie pe care îl are fiecare copil.

Pentru a putea funcționa însă la capacitate maximă centrul are nevoie de specialiști, nevoia în permanență de personal fiind una dintre problemele cu care se confruntă Asociația.

„Am avut acum 2 săptămâni o ședință de plen în Consiliul Economic și Socială unde s-a votat proiectul Programului Național de Sănătate și acolo am primit promisiunea ministrului Sănătății cum că în maximum 0 de zile va amenda și va completa HG pentru Sănătate pentru programele acestea. O să mai dureze probabil vreo 90 de zile ca să ne licențiem, pentru că ne vom licenția pe servicii medicale și licențierea va fi mai anevoioasă, că depindem de DSP, sunt mai multe norme, este un proces mai complicat, dar important este că s-a modificat legea și asta este ceea ce ne-am dorit astfel încât să putem să venim cu decontarea serviciului de bază, să ne putem în sfârșit dezvolta, pentru că nevoia este foarte mare și terapia de bază este precum pentru copiii cu cancer este chimioterapia.

În acest moment fondurile noastre vin din fundraising, bugetul nostru lunar de cheltuieli este de 350.000 de euro, bani proveniți în procent de 90% din fundraising. Așa funcționăm de 12 ani, în 2010 am înființat Asociația. Am început cu zero lei în cont… Nu știam ce înseamnă  o organizație non-profit, lucrat într-o multinațională și știam doar că am un băiat care este diagnosticat de puțin timp cu autism și trebuie să găsesc o soluție pentru a acoperii costurile terapiile de recuperare, care depășeau cu mult veniturile pe care eu le aveam… Băiatul mea va face în curând 15 ani, se pregătește pentru liceu și în continuare lucrăm cu un psiholog, în continuare facem psiho-terapie, în continuare este nevoie de sprijin pentru că o dată cu creșterea apar situații noi, provocări noi, pe care este necesar să le integreze, să învețe să funcționeze la fel ca și ceilalți copii.

Ce am încercat să facem din Help Autism este o mare familie, unde sunt mulți părinți și avem 700 de copii. Mie mi-a plăcut de la început să fac din părinți mesageri ai cauzei și nu beneficiari.

Cu Târgoviște este o poveste mai lungă și este cumva o poveste de suflet. Am ajuns aici tot prin intermediul oamenilor și datorită oamenilor… Noi am lucrat cu DGASPC-ul și DAS-ul, am fost și premiați acum câțiva ani și a fost un moment extraordinar și cumva era clar că este necesar să facem mai mult… Sperăm să putem face și mai mult, adică să mergem și mai departe de orașul Târgoviște.

Aici, la centrele de la Târgoviște, vom ajuta tinerii să își dezvolte abilități de autonomie și de viață independentă, în primul rând să învețe cum să funcționeze acasă, părinții să poată să stea liniștiți că își lasă adolescentul acasă și nu pățește nimic și, sperăm, după un timp cât mai scurt, să putem dezvolta servicii socio-profesionale pentru tinerii de astăzi care vor fi adulții de mâine, să poată să locuiască singuri într-un apartament, sau cu alți tineri adulți, să știe cum să se organizeze, să se ajute și în funcție de abilitățile fiecăruia să se completeze. De asemenea, aproape de casă, să poată să beneficieze de un loc de muncă și să poată, măcar într-un procent destul de mare, să se autosusțină singuri, evident că va mai fi nevoie de sprijin și din partea Statului și din partea noastră, ca și ONG, dar este important să vadă că pot și singuri. Mi-ar plăcea să ne concentrăm pe abilitățile lor, pentru că fiecare dintre noi avem dizabilități din anumite puncte de vedere… Cred foarte tare în abilitățile fiecăruia dintre noi. Practic acesta este rolul nostru, să identificăm abilitățile lor și să-i ajutăm să ajungă la potențialul maxim acolo unde ei pot și unde nu pot să-i ajutăm măcar la un nivel de funcționalitate”, a declarat Daniela Bololoi, președinte Help Autism.

La deschiderea centrelor Help Autism și Help Home de la Târgoviște au fost alături de copii și adolescenți, de părinții acestora, de terapeuți și de reprezentanții Help Autism, viceprimarul municipiului Târgoviște, Monica Ilie, subprefectul județului Dâmbovița, Corneliu Sălișteanu, directorul DGASPC Dâmbovița, Ionela Sandu, directorul DAS Târgoviște, Marcela Iordache.

Monica Ilie, viceprimarul Târgoviștei: „Mulțumesc Asociației Help Autism că a deschis și la Târgoviște un centru, mulțumesc și pentru colaborarea pe care am avut-o până acum și mai ales pentru faptul s-au gândit să facă ceva și pentru adolescenți și pentru tineri, pentru că în centrele noastre sunt doar copii până la 18 ani, la momentul acesta 58 de copii frecventează centrul de la Târgoviște și, evident, că terapia pe care o dezvoltă acolo nu este niciodată suficientă… Atunci, cu cât mai multe organizații care se implică nu poate să fie decât mai bine pentru acești copii. Noi am încercat, la Târgoviște, să le oferim cam tot ce au nevoie, însă această terapie trebuie să continue foarte mult. După ce va fi gata și noul centru sperăm că vom avea spațiu mai mult și atunci vom diversifica și terapiile pentru copii. Dar colaborând cred că este un pas înainte, iar acești copii vor putea să fie integrați și acceptați de societate, pentru că eu întotdeauna am spus că AUTISMUL NU ESTE O BOALĂ, ci este un alt mod de A FI. Acești copii au foarte multe talente, au foarte multe abilități, dar au și foarte multă nevoie de noi, de îngrijirea specialiștilor, de terapii asumate pentru problemele pe care le au. Trebuie să facem tot posibilul ca ei să-și găsească locul în această societate. Nu pot decât să le doresc sănătate copiilor, părinților și încredere în Dumnezeu și că totul va fi bine până la urmă”

Corneliu Sălișteanu, subprefectul județului: „Cunosc o familie care are un copil diagnosticat cu autism și de-a lungul timpului am văzut că au trecut printr-o suită de sentimente, de emoții. Dacă la început a fost îngrijorare și descurajare, mai târziu, cu bucurie, am văzut că au trecut la speranță și încredere, iar lucrul acesta se datorează în primul rând inițiativelor ca și cea de astăzi. Este un lucru important, iar aceste inițiative trebuie să beneficieze de tot sprijinul atât au autorităților locale, cât și centrale. Inițiativa aceasta are două componente, prima ar fi aceasta de Help Home, unde într-adevăr sunt încurajate independența, abilitățile personale, care sunt foarte importante pentru acești copii, iar a doua componentă este aceea de a trezi în alte persoane același spirit de inițiativă și puterea exemplului până la urmă să fie una puternică astfel încât să se mai întâmple lucruri ca cele de astăzi de la Târgoviște. Le urez succes și îi asigur de faptul că vor beneficia de întreaga susținere pe care Instituția Prefectului o poate oferi demersurilor pe care le întreprind.”

Ionela Sandu, director DGASPC Dâmbovița: „Am lucrat întotdeauna bine cu Asociația Help Autism, ne-au supervizat uneori și ne-au învățat din ceea ce au știut dumnealor mai mult pentru terapia pe autism, le mulțumim pentru asta și sperăm să colaborăm în continuare la fel de bine. Asociația trebuie să știe că se poate baza pe sprijinul nostru, așa cum și noi ne bazăm pe sprijinul asociației și împreună sperăm să facem cât mai multe lucruri bune împreună pentru acești copii, care din păcate sunt din ce în ce mai mulți. La centrul nostru, al DGASPC, lucrăm cu 25 de copii și dorim să creștem capacitatea pe viitor, numai că lipsa de specialiști își spune cuvântul și din cauza acesteia nu putem crește capacitatea centrului, dar vom reuși, sunt convinsă…”

„Târgoviștea a fost primul oraș care a dezvoltat, din propria inițiativă, servicii pentru copiii cu autism, nu un centru, ci două, iar autoritățile ne-au solicitat să colaborăm împreună, ceea ce a fost un lucru extraordinar. Sunt puține astfel de exemple… Mă bucur că putem continua”, a conchis președintele Help Autism, Daniela Bololoi.

leave a reply