„Gheorghe TOMOZEI (1936 – 1997) – UN POET SUAV ANAPODA”, expoziție vernisată la Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, la inițiativa deputatului Ionuț Vulpescu și a Cleopatrei Lorințiu, cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița. Gheorghe Tomozei are rădăcini în comuna dâmbovițeană Pucheni și a urmat studiile și la Liceul „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște.

Eveniment special astăzi, în cadrul „Zilelor Județului Dâmbovița”, la Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, acolo unde a avut loc vernisajului expoziției „Gheorghe TOMOZEI (1936 – 1997) – UN POET SUAV ANAPODA”.

Inițiativa acestei expoziții a aparținut deputatului Ionuț Vulpescu și Cleopatrei Lorințiu (ultima soție a lui Gheorghe Tomozei), iar conducerea Consiliului Județean Dâmbovița fără să stea pe gânduri a introdus evenimentul în suita de manifestări dedicate sărbătorii județului.

Ionuț Vulpescu și Cleopatra Lorințiu au adus la Târgoviște o mică parte din ceea ce a însemnat Gheorghe Tomozei, lucruri personale, documente literare, imagini video/documentare în care este prezentat eseistului și traducătorului roman, care a fost strâns legat de județul Dâmbovița și municipiul Târgoviște.

Puțini cunosc faptul că Gheorghe Tomozei, cel care a lăsat o moștenire importantă literaturii naționale, are rădăcini în comuna dâmbovițeană Pucheni și a urmat studiile și la Liceul „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște.

Evenimentul, organizat cu ocazia „Zilelor Județului Dâmbovița”, a fost un omagiu adus eseistului și traducătorului român, opera sa poetică însumând peste 40 de volume de poezie, printre care și cărți de versuri pentru copii.

Gazdă a evenimentului, deputatul Ionuț Vulpescu, a mulțumit conducerii Consiliului Județean Dâmbovița și a Muzeului pentru efortul depus în organizarea acestei expoziții speciale și pentru faptul că din evenimentele dedicate Zilelor Județului nu lipsesc manifestările culturale.

,,Anul trecut se redeschidea Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni. Atunci am vorbit cu președintele CJD, Corneliu Ștefan ca și în acest an în cadrul Zilelor Județului Dâmbovița să celebrăm cetatea de scaun a poeziei românești. Sunt trei momente de vârf și aș începe cu I.H. Rădulescu, Zburătorul, primul președinte al Academiei Române, primul ziar românesc, cel care a citit Proclamația de la Izlaz, 11 iunie 1848. Apoi este Vasile Cârlova care moare la 21 de ani în 1831 și este interesantă această cifră, 21 de ani, pentru că tot la 21 -22 de ani moare unul dintre cei mai buni prieteni al celui pe care îl omagiem astăzi, este vorba de Nicolae Labiș. L-aș aduce în discuție pe Grigore Alexandrescu ale cărui fabule sunt atât de actuale. De această dată celebrăm figura unui poet important din secolul XX. E vorba de Gheorghe Tomozei care se naște în 1936. Prima mea întâlnire cu el este când am citit Miradoniz, cartea copilăriei lui Eminescu, care l-a făcut pe Eminescu nu doar un mare poet, ci un om în carne și oase care avea geniu. Apoi l-am văzut la o celebră seară muzicală TV, îl citeam în „Literatorul”, unde era în redacție cu Marin Sorescu, Fănuș Neagu și Eugen Simion. L-am văzut la Școala Normală, cred că eram în clasa a X sau a XI- a când a venit și s-a întâlnit cu tinerii de la un cenaclu literar. Deja semna așa, așa cum o făcea Tolstoi, DMT (dacă mai trăiesc). Simțea că moare, a murit în 1997. Figura lui Gheorghe Tomozei este cea care este astăzi omagiată. O vreme a petrecut-o aici, la Târgoviște, a făcut câțiva ani la Liceul Ienăchiță Văcărescu, care se chema Nicolae Bălcescu atunci. Îmi amintesc în acei ani, de după dispariția lui Gheorghe Tomozei, că ceva din stilul lui, din caracterul lui estet a dispărut  până astăzi, un anumit tip de eleganță care pare că a dispărut din spațiul public…. Între 1950-1955 Gheorghe Tomozei este împreună cu Fănuș Neagu, Nicolae Labiș, cu Radu Cosașu face Școala de Literatură și Critică Literară Mihai Eminescu  unde este sediul actual al Partidului Social Democrat. Kiseleff 10 a fost școala de literatură pe care a absolvit-o Gheorghe Tomozei. De asemenea Uniunea Scriitorilor a avut sediul acolo și de aceea a rămas bustul lui Eminescu în fața sediului Partidului Social Democrat, Kiseleff 10. E o anecdotă și o realitate în același timp. Acest vernisaj este în bună măsură datorat soției poetului Gheorghe Tomozei, cunoscută jurnalistă, a lucrat multă vreme în Televiziunea Română, scriitoare ea însăși, a făcut diplomație culturală la Paris, la Tel Aviv, scriitoarea Cleopatra Lorințiu”, a transmis deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.

Cleopatra Lorințiu s-a declarat cucerită de-a dreptul de Muzeul Scriitorilor, dar și impresionată de faptul că județul Dâmbovița este printre puținele județe care își onorează oamenii de cultură și scriitorii.

,,Mulțumesc Târgoviște, mulțumesc Dâmbovița, mulțumesc d-le președinte al CJD, Corneliu Ștefan, Ionuț Vulpescu și mulțumesc colectivului excepțional de aici de la Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni. Sunt multe județe dar puține știu să-și onoreze cu adevărat oamenii de cultură și scriitorii, iar Dâmbovița este pe locul I. Sunt fermecată de spațiul acesta care este dedicat literaturii. Gheorghe Tomozei a ajuns la Târgoviște după ce s-a terminat bombardamentul de la București și familia lui s-a refugiat aici. Deci apucase să facă doar clasa a 1-a la București. Toată școlaritatea lui, tot ce l-a format pe el este legat de acest oraș. Există în expoziție elemente care demonstrează acest lucru, există foile matricole ale Liceului Ienăchiță Văcărescu, care mai întâi a fost o școală primară, după aceea a fost Liceul Nicolae Bălcescu și după aceea Liceul Ienăchiță Văcărescu, unde ia concurs după concurs de literatură pentru că îi este insuflată această dragoste de literatură și îi este cultivat un talent de geniu. Ajunge să câștige olimpiada pe județ, la 16 ani, după aceea este recrutat pentru Școala de literatură Mihai Eminescu  unde avea să-I  aibă ca și colegi pe Nicolae Labiș, pe Lucian Raicu, pe Alexandru Andrițoiu, pe Florin Mugur și pe mulți alții… Generația lor, care a fost după aceea criticată, a ținut aproape,  ei au fost solidari unii cu alții. Solidaritatea lui Tomozei cu prietenul lui Labiș s-a văzut în multele cărți pe care el le-a publicat ulterior, a scris cărți despre Labiș, a scris ,,Moartea unui poet’’, a scris ,,Pe urmele poetului Labiș’’, a făcut totul pentru prietenul lui. Acesta este un lucru minunat pentru că îi caracterizează generozitatea… Pe Nichita Stănescu l-a cunoscut imediat ce murise Labiș, când  a devenit marele lui prieten. Au fost cu adevărat prieteni, veți vedea semene din această amiciție a lor, fotografii, manuscrise, manuscrise ale lui Nichita pentru Tom pe care îl numea prințul. Ei erau prieteni pe tot felul de coordonate, inclusiv  pe cel al numismaticii… Au făcut o celebră călătorie la Histria, ilustrată în expoziție, erau colecționari de monede, medalii, de semene vechi, erau iubitori de istorie și de țară românească și bineînțeles de țară muntenească. Gheorghe Tomozei a fost un scriitor muntean până în străfundurile sale, iubea toată Țara Românească, iubea limba română, îi iubea pe basarabeni, iubea pe toți cei care vorbeau românește și credeau în România, dar el și-a păstrat caracterul lui de scriitor muntean. În cartea pe care a scris-o și care se numește Târgoviște, una dintre primele lui cărți accentuează lucrul acesta…  El își aduce aminte în culegerile lui, în cărțile lui de proză își amintește tot felul de amănunte interesante despre școală despre cum arăta orașul, despre cum erau oamenii, despre profesorii lui… El a fost un creator de limbă și un inovator în materie de lingvistică poetică și în poeziile lui….”, a transmis Cleopatra Lorințiu.

La deschiderea vernisajului a luat parte și prof. Dana Pârvulescu, directorul Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu, cea care a făcut „săpături” în arhiva unității de învățământ și a descoperit foile matricole ale lui Gheorghe Tomozei. Directorul Colegiului Național nu a venit singură la deschiderea vernisajului, ci însoțită de una dintre elevele sale, Alexia, o tânără foarte talentată, olimpică la limba română, dar și la matematică și informatică.

,,Sunt actualul manager al Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” și la rugămintea lui Ionuț Vulpescu am căutat în arhivele liceului. Într-adevăr am găsit acele foi matricole. Surprinzător pentru mine a fost faptul că la limba și literatura română Gheorghe Tomozei a avut 10 pe linie întotdeauna. Surprinzător pentru mine este că acest talent se transmite pentru că nu am venit singură, am venit împreună cu eleva mea Alexia Albu care și anul trecut și anul acesta  a obținut la olimpiada națională de limba și literatură română, anul trecut – premiul special, iar anul acesta – mențiune. Pe de altă parte vreau să vă spun și să vă invit pentru  că pe 3 octombrie 1874 se înființa Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu. Deci, anul acesta, în octombrie, noi vom împlini 150 de ani. Vă rog frumos pe toți să ne onorați cu prezența. Poate nu este întâmplător că vernisajul acesta s-a întâmplat astăzi după ce Alexia a obținut aceste premii și să știți că ea este olimpică nu numai la limba și literatura română, ci și la matematică și la informatică”, a transmis prof. Dana Pârvulescu.

Alexia a mărturisit că este onorată că a luat parte la acest vernisaj, ,,un loc unde creativitatea și sufletele se întâlnesc”. 

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a dat asigurări că în fiecare an cultura va ocupa un loc important în cadrul suitei de manifestări dedicate Zilelor Județului și nu numai.

,,Este o deosebită plăcere pentru mine, în calitate de președinte al CJD, cât și pentru colegii mei, această zi, o zi frumoasă, 2 iunie, de Zilele Județului Dâmbovița, să organizăm o astfel de expoziție deosebit de importantă pentru tot județul Dâmbovița. Am trei mesaje. În primul rând aș avea un mesaj pentru trecut și acesta este un eveniment prin care ne manifestăm recunoștința față de cei care au fost aici la noi la Târgoviște și vreau să-i mulțumesc domnului deputat Ionuț Vulpescu și d-nei Cleopatra Lorințiu pentru prezență și pentru ce a expus aici la Muzeul Scriitorilor. Mesajul pentru prezent este că, știți bine, în fiecare an de Zilele Județului am vrut să promovăm cultura dâmbovițeană. Mulțumesc domnului Ionuț Vulpescu, domnului George Coandă, pentru ceea ce fac pentru cultura dâmbovițeană. Pe 3 iunie vom avea o Gală de Excelență unde vom premia valorile culturii dâmbovițene. În ultimul rând , mă gândesc la viitor și vreau să-i mulțumesc Alexiei pentru prezență, dar și pentru premiile pe care le-a avut și pe care le va avea în continuare. Este o dovadă clară că aici cultura dâmbovițeană va avea viitor. Felicitări domnului deputat Ionuț Vulpescu care a avut idea acestui vernisaj! Cu siguranță și anul viitor vom organiza și alte evenimente în cadrul Zilelor Județului Dâmbovița. La mulți ani tuturor dâmbovițenilor!”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.         

  

leave a reply