Geavrelele de la Morteni, obicei unic în România. Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, parlamentari, primari, alături de autoritățile locale și de tinerii care duc tradiția mai departe și păstrează nealterată autenticitatea acestui popor

Tradiție păstrată cu sfințenie la Morteni! În fiecare an, de Bobotează, la Morteni, are loc un obicei unic în România, care reușește să strângă laolaltă tinerii și bătrânii localității, autorități locale, județene, parlamentari dâmbovițeni, oameni politici, dar și numeroși locuitori din comunele și orașele județului, impresionați de această tradiție a locului. Geavrelele, căci despre ele este vorba, sunt păstrate peste ani, transmise cu dragoste și răbdare de vârstnicii localității către cei tineri, din dorința de a păstra nealterată autenticitatea poporului și a tradițiilor.

Geavrelelor, batiste brodate de fetele nemăritate și agățate câte 1000-1500 pe prăjini (steaguri), sunt cusute peste an de tinerele comunei Morteni și, conform obiceiului, cele mai harnice, care au mai multe batiste, au şanse mari să se căsătoreasca în anul ce tocmai a început. După sfinţirea apelor, preotul stropeşte cu agheasmă vârfurile celor patru steaguri, care, imediat după botez, sunt aruncate în sus, apoi lăsate sa cadă şi prinse în zbor pe braţe, după care aruncate din nou.

Pe 8 ianuarie, steagurile se desfac, iar busuiocul din vârf se împarte, urmând să fie păstrat cu sfinţenie la icoane. În zilele următoare, geavrelele sunt înapoiate proprietarelor, trecând astfel din generaţie în generaţie, ca și acest obicei frumos.

Chiar dacă flăcăii din sat sunt tot mai puțini, locuitorii comunei Morteni promit să continue cu sfințenie această sărbătoare inedită, care reprezintă o frumoasă „carte de vizită” a localității.

La fel ca în fiecare an, la acest obicei unic în România, care are loc la Morteni, a luat parte, alături de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, de administratorul public al județului, Cristian Avanu, de deputatul Carmen Holban, de autoritățile locale și primari din zonă, și președintele CJD și PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan: „Obicei unic în România! Felicit tinerii din Morteni care, în fiecare an de Bobotează, ies pe străzile comunei și sărbătoresc Geavrelele.

Astăzi, am fost alături de ei, iar atmosfera care a cuprins cele două sate ale comunei este greu de descris, chiar dacă, din cauza pandemiei, ritualul nu s-a desfășurat așa cum cere tradiția.

Pe lângă evenimentul în sine, stropirea cu agheazmă a steagurilor împodobite cu batiste brodate de fetele din sat, sărbătoarea de astăzi ne arată ce înseamnă o adevărată comunitate.

Tradițiile ne leagă și ne unesc, iar pentru acest lucru, încă o dată, le mulțumesc celor care duc mai departe Geavrelele”

leave a reply