„Fonduri europene pentru viitor”, dezbatere cu primarii dâmbovițeni pe tema accesări de bani europeni, organizată de președintele CJD, Corneliu Ștefan, cu sprijinul europarlamentarului Victor Negrescu și a specialiștilor din Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și Ministerul Afacerilor Externe.

Accesarea de fonduri europene reprezintă o oportunitate uriașă de dezvoltare a comunităților locale, iar administrația locală și județeană din Dâmbovița a înțeles de multă vreme acest lucru, dovadă fiind locul fruntaș pe care îl ocupă județul la întocmirea de proiecte eligibile pentru atragerea de fonduri externe.

De „apetitul” de dezvoltare și de dorința unităților administrativ teritoriale de a aduce în județ cât mai mulți bani europeni s-a convins astăzi și europarlamentarul Victor Negrescu, dar și secretarul de stat din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Roxana Mînzatu, secretarului de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Janina Sitaru, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat,  care l-a invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, au venit la Târgoviște, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității „Valahia”,  pentru a sta de vorbă cu edilii dâmbovițeni, cu reprezentanții forului administrativ județean și a le prezenta viitoarele oportunități de finanțare europeană pentru perioada de programare 2021-2027 și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dezbaterea, extrem de bine pusă la punct din punct de vedere al informațiilor legate de axele și ghidurile de finanțare, eligibilități și neeligibilități la accesarea de fonduri, domenii de dezvoltare prioritare în cadrul axelor, a reușit să răspundă tuturor întrebărilor și neclarităților celor prezenți la discuții. Primarii au căpătat deja foarte multă experiență în ultimii ani, când s-au lovit de tot felul de probleme, iar acum, cu sprijinul specialiștilor, al conducerii Consiliului Județean, sunt convinși că vor reuși să atragă și mai multe fonduri pentru a aduce localitățile pe care le conduc mai aproape de standardele europene.

Corneliu Ștefan, președinte CJD: „O întâlnire importantă pentru județul Dâmbovița și pentru viitorul județului nostru privind accesarea de fonduri europene și strategia de dezvoltare a județului. Vreau să mulțumesc tuturor pentru că au conștientizat importanța acestei întâlniri și îi mulțumesc europarlamentarului Victor Negrescu pentru că a inițiat această întâlnire. Mulțumesc ministrului secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care a avut o expunere privind axele de finanțare și poziția ministerului față de autoritățile locale și nu numai.

Suntem un județ în plină dezvoltare, anul trecut am semnat studii de prefezabilitate, fezabilitate, proiecte tehnice și contracte de execuție de peste 1 miliard de euro. Sunt proiecte semnate, am spus foarte clar că ne interesează dezvoltarea județului Dâmbovița de la cea mai mică localitate până la municipiul reședință de județ, municipiul Târgoviște. Vreau, împreună cu toți primarii, cu toți șefii structurilor prin care atragem fonduri europene, să atragem sute de milioane de euro în județul nostru. Acesta este apelul pe care vreau să-l lansez și europarlamentarului Victor Negrescu, și ministrului secretar de stat Roxana Mînzatu și ministrului secretar de stat Janina Sitaru, pentru a pune umărul alături de echipa județului Dâmbovița să atragem toți banii care pot fi accesați de județul nostru. Este foarte important să jucăm în echipă, este foarte important să ne dorim dezvoltarea județului Dâmbovița pentru că, și o spun fără să folosesc cuvinte mari, cred că de o perioadă bună de timp am început să contăm la nivel național și județul a început să devină unul atractiv și pentru administrațiile locale, dar și pentru mediul de afaceri”

În ceea ce privește PNRR, scopul Mecanismului de Redresare și Reziliență este de a oferi sprijin pentru investiții și reforme esențiale în vederea redresării sustenabile și pentru ameliorarea rezilienței economice și sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investiții, economiile și societățile europene vor fi mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile tranzițiilor verzi și digitale.

Până la acest moment, România a primit 3,79 miliarde Euro, de la momentul aprobării și demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021. Pentru anul 2022, țara noastră are alocată o finanțare de 6,171 miliarde Euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program.

Cu acest prilej, au fost aduși în atenție cei 6 piloni principali ce stau la baza PNRR, respectiv: tranziția spre o economie verde; transformarea digitală; creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; coeziunea socială și teritorială; sănătatea și reziliența instituțională; copiii și tinerii – educație și competențe.

De asemenea, europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat cele mai importante investiții finanțate prin PNRR, investiții ce vor fi demarate în prima parte a acestui an, din componenta de grant acordată României.

Victor Negrescu, europarlamentar: „Viitorul este legat de modul în care reușim să atragem bani europeni și faptul că la dumneavoastră s-a reușit această performanță de a avea un grad de absorbție ridicat reprezintă rezultatul eforturilor pe care ați reușit să le faceți, demersurilor pe care le-ați făcut și mai ales încrederii că resursele europene pot reprezenta o soluție pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Motivul pentru care organiză, aceste sesiuni de informare sunt tocmai pentru a dinamiza modul în care ne referim la bani europeni, să înțelegem mai bine toate criteriile, să înțelegem mai bine cum să folosim banii europeni, folosind, de ce nu, și exemple concrete. M-am ocupat într-o manieră detaliată de Planul de Redresare și Reziliență, fiind membru în Comisia pentru buget a Parlamentului European, pe care o să vi-l prezint, o să ating și câteva subiecte referitoare la banii disponibili direct la Bruxelles, vom vorbi despre cadrul financiar multianual și programele operaționale, despre zonele de dezvoltare rurală, despre fondurile disponibile pentru Grupurile de Acțiune Locală.

Suntem activi la Bruxelles, căutăm să promovăm interesele României și venim cu inițiative profesioniste care ulterior pot să beneficieze de sprijinul Comisiei Europene”

Roxana Mînzatu, secretar de stat: „Vorbesc în calitate de practician în domeniul fondurilor europene, din 2004 cam asta am lucrat, am avut și funcții publice, dar am lucrat și în ONG-uri, firme de consultanță, încerc să mă pun în locul fiecărui primar, fiecărui antreprenor sau consultant și să ofer informații practice, atât cât putem genera la momentul de față. Astăzi face o „traducere” a unor ghiduri care deja s-au publicat, care pot fi găsite pe site-urile ministerelor, dar și ceea ce înseamnă programe operaționale 2021-2027. În măsura în care pot dau și ceva noutăți, vreau să fiu și un vector de consultare, cei care doresc pot să-mi lase întrebări, propuneri, iar eu o să vorbesc cu colegii din celelalte ministere și încercăm să răspundem la nelămuriri sau chiar să mai îmbunătățim câte ceva”

Doi dintre primarii care au întocmit zeci de proiecte și au accesat fonduri europene pe toate axele disponibile, edilii de la Târgoviște și Pucioasa, au vorbit despre necesitate atragerii banilor externi pentru dezvoltarea comunităților, dar și despre problemele întâmpinate de administrațiile locale în implementarea programelor europene, de birocrația din domeniu și de termenele mult prea scurte pe care le au la dispoziție de la apariția ghidurilor până la depunerea solicitărilor de finanțare.

Cuvântul de final a aparținut președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a solicitat specialiștilor prezenți astăzi la Târgoviște sprijin pentru toate proiectele pe care le are atât Consiliul Județean, cât și administrațiile locale dâmbovițene. „Dâmbovița a început să intre într-o logică normală de dezvoltare și avem ambiția cu toții de a dezvolta comunitățile locale”, a transmis președintele CJD. Corneliu Ștefan a avut un mesaj și pentru Guvernul României, acela să nu aplice proverbul românesc „când un lucru merge bine, să îl omorâm”; făcând referire la necesitatea menținerii Agențiilor de Dezvoltare Regională, singurele care comunică la acest moment corect, coerent, cu unitățile administrativ teritoriale.

La conferința „Fonduri europene pentru viitor” au fost prezenți și prefectul județului, Claudia Gilia, administratorul public al județului, Cristian Avanu, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, deputatul Carmen Holban, rectorul Universității „Valahia”, Laura Monica Gorghiu, primari dâmbovițeni.

leave a reply