Fieni, cel mai vechi oraș din nordul județului, a împlinit 490 de ani de atestare documentară. Zilele Orașului vor fi sărbătorite pe 23 și 24 iulie.

Orașul Fieni, cea mai veche așezare din nordul județului Dâmbovița, de pe Valea Ialomiței și a Ialomicioarei, împlinește 490 de ani de atestare documentară.

Primul hrisov, socotit anul de naștere al orașului dâmbovițean, este datat 14 iulie 1532. Actul este un hrisov domnesc şi provine din cancelaria domnitorului Vlad Înecatul (1530-1532): „Din milă lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod şi domn a toată ţara Ungravlahii, fiul bunului Vlad Voievod. Dă domnia mea această poruncă a domniei mele, lui Nan cu fratele său, anume Stan, cu fiii lor, că să le fie ocină în Fiiani (…) pentru că le este dreaptă ocină şi dedină. De aceea, am dat domnia mea lui Nan cu fratele său Stan şi cu fiii lor, că să le fie lor de ocină şi de ohabă, lor şi fiilor lor şi nepoţilor şi strănepoţilor lor şi de nimeni neclintit, după spusă domniei mele (…). Am scris eu, Oprea scriitorul, luna iulie, 14 zile, în anul 7040 (1532). Io, Vlad Voevod, din milă lui Dumnezeu, domn.”

Cât despre denumire, ea a luat naștere astfel: „În dreptul drumului spre Runcu și Costeşti, o femeie, pe nume Ena, a pus piatră de început pentru un han, silind ca dejugătoarea Moţăienilor să urce mai sus. Şi femeia a avut trei fii, unul mai puternic decât altul, şi când s-a dus, căci omul nu traieşte cât pământul, cei trei fii ai săi au dus mai departe deprinderile femeii care pierise. Hanul a început să fie din ce în ce mai cunoscut: era el cunoscut și pe vremea Enei, dar uneori nu-i destul o viaţă de om că să se ducă vestea despre un loc, chiar despre o viaţă de om, dacă are ceva să străluceascã… Era cunoscut acum că hanul de la Fiii Enei, până când s-a pierdut amintirea Enei și Fiii Enei, locurilor spunându-li-se simplu FIENI, că astăzi”. – C. Manolescu – ”Cartea pãmântului”,1981

De-a lungul celor aproape 490 de ani de viață, Fieni a trecut de la un sat de moșneni, peste ani și ani de muncă și dezvoltare, la un oraș cochet, un punct important pe harta turistică și economică a țării.

Două fabrici de renume – de ciment și de becuri electrice– au făcut ca Fieniul să fie un oraș aflat pe buzele tuturor.

Manifestările specifice prin care se vor marca cei 490 de ani de la atestarea documentară, organizate de Primăria și Consiliul Local al orașului Fieni, vor avea loc pe 23 și 24 iulie.

„Cu această ocazie, lansăm invitația întregii comunități să ne fie alături la ZILELE ORAȘULUI FIENI, serbate pe 23 și 24 iulie 2022.

Sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 10:30, la Centrul de Cultură “Mihail Lupescu” din Fieni, va avea loc ședința festivă a Consiliului Local Fieni, în care vor fi premiați elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare, vor fi aniversate familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie – «Nunta de Aur»-, vor fi sărbătoriți «Mirii Anului», se va acorda titlul de «Cetățean de Onoare» personalităților locale, vor fi oferite diplome, distincții și plachete celor care au contribuit la promovarea culturii locale și naționale.

Duminică, 24 iulie, între orele 8.00 – 12.00, la Biserica Sf. Nicolae din Fieni, se vor oficia Utrenia, Sf. Liturghie și slujba de Te Deum (slujba de mulțumire adusă de comunitate lui Dumnezeu). După aceea va avea loc un program cultural oferit de Grupul Vocal «Allegrino», condus de părintele profesor Pleșa Octavian.

Serile de sâmbătă și duminică vor fi dedicate spectacolelor oferite de artiști români consacrați, în Parcul Central al orașului.

Vă așteptăm să ne fiți alături și să ne bucurăm împreună de sărbătoarea comunității noastre!

LA MULȚI ANI COMUNITĂȚII DIN FIENI!”, a transmis primarul orașului, Iulian Tătulescu.

leave a reply