Festivalul artelor spectacolului Babel a mai încheiat o ediție de succes. 9 zile de evenimente cu artiști din 32 de țări, o mobilizare și organizare de excepție au pus Târgoviștea în rândul orașelor culturale ale lumii

Ludmila Kolosovici, directoarea Teatrul Regional Academic Donețk- Mariupol din Ucraina, prezentă la ultima conferință de presă din cadrul Festivalului BABEL 2023. Acest teatru nu mai există fizic, pentru că a fost bombardat și distrus de ruși, dar el „trăiește” în continuare prin actorii care au reușit să se salveze de sub dărâmături și care își continuă meseria fiecare pe unde poate, dar mereu cu gândul că se vor întoarce la Mariupol într-o zi și își vor reconstrui teatrul distrus.

,,Suntem onorați să fim aici, la Festivalul BABEL. Am mai fost invitați în Germania, în Polonia, în Moldova, dar aici ne simțim un numai bineveniți, ci și iubiți. Teatrul trebuie să meargă mai departe, chiar dacă rușii ne-au distrus clădirea. Vom merge mai departe și vom învinge”, a declarat Ludmila Kolosovici, directoarea Teatrului din Mariupol refugiată în prezent înoraşul Ujgorod, din vestul Ucrainei.

De la ultimele „Întâlniri Babel” nu a lipsit duminică, 11 iunie, nici contratenorul Xiao Ma, artistul chinez care cu o seară înainte, acompaniat la pian de Dongfang Zhang,a susținut un recital de excepție pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște.

,,Ceea ce am ascultat aseară, o parte din concertul de aseară, este în premieră mondială, a fost o suită de poeme tradiționale chinezești ilustrate contemporan și mi s-a părut că este o idee bună să introducem poezia antică chinezească publicului occidental prin intermediul bel- canto-ului, prin intermediul acestei arte”, a declarat Xiao Ma.

Concluziile ultimei Întâlniri Babel au fost trase de Scott Johnston, regizor, director, profesor la Edinburgh College din Scoția, un bun prieten al Târgoviștei și al Teatrului Tony Bulandra, acesta făcând parte și din boardul Festivalului BABEL, festival la care participă neîntrerupt de ani de zile.

„,Fiecare an e diferit la Festivalul Babel, fiecare ediție e diferită și s-a dezvoltat atât din punct de vedere al teatrelor invitate cât și din punct de vedere a  calității spectacolelor. La început Babel era un festival european, acum este un festival internațional, global. Ce face Babel inedit este că dezvoltă, creează o rețea, din Babel se nasc proiecte noi, inițiative internaționale și asta face din Babel un festival internațional în adevăratul înțeles al cuvântului… Când ajungi la Târgoviște te simți ca acasă. Secretul acestui festival este că folosește această componentă, a voluntarilor. Babel folosește tinerii și această energie a voluntarilor este fantastică. Acești tineri au grijă de noi și ne fac să ne simțim fantastic la Târgoviște. Vreau să le mulțumesc voluntarilor, echipei Teatrului, publicului târgoviștean care a venit să vadă spectacolul nostru care a fost creat special pentru acest festival”, a declarat Scott Johnston.

„Împărăteasa Chinei” în regia lui Alexander Hausvater și filmul documentar „Festivalul Babel 2” în regia lui Tudor Chirilă, sunt manifestările care au încheiat cea de-a XI-a ediție a Festivalului Artelor Spectacolului.

Așadar, după nouă zile de întâlniri culturale, workshop-uri, reprezentații stradale, proiecții cinematografice, teatru, spectacole inedite de teatru-dans și muzică, Târgoviștea și-a luat La revedere de la Festivalul artelor spectacolului și a tras cortina peste cea de-a XI-a ediție Babel.

Înainte de tragerea cortinei, „board-ul” festivalului a mulțumit tuturor celor care au făcut parte din magia Babel X, tuturor celor care au stat în culise și s-au asigurat că „motorul” festivalului va funcționa la turație maximă pe tot parcursul festivalului: sponsorilor, invitaților, zecilor de voluntari, salariaților Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște și Cinematografului „Independența”.

leave a reply