Eveniment de promovare a satului dâmbovițean, a iei românești și a produselor tradiționale, la Dragomirești. Mesajele organizatorilor și ale autorităților locale, județene și naționale

Asociația Națională a Crescătorilor de Caprine din România, Filiala – Dâmbovița, împreună cu Asociația „Păstorul Crișana” și Primăria Dragomirești au organizat astăzi, 24 iunie, în zi de mare sărbătoare creștină, un eveniment special dedicat iei românești și satului dâmbovițean.

Evenimentul, ce a avut drept scop promovarea satului românesc și a produselor tradiționale, se află la prima ediție și a avut loc în localitatea Dragomirești.

La invitația vicepreședintei Asociației Caprirom, Georgiana Udrescu și a primarului Dragoș Vlădulescu , producători de pe Valea Dâmboviței, crescători de animale, legumicultori și apicultori din toate zonele județului s-au întâlnit la Dragomirești pentru a cinsti ia și satul românesc, dar și pentru a se întâlni cu conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, prefectul județului, parlamentari, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și a discuta despre măsuri de dezvoltare a satului dâmbovițean, de susținere a fermelor mici, dar și despre modul în care autoritățile locale, județene și naționale pot interveni, la nivel legislativ și nu numai, pentru sprijinirea afacerilor de familie, cele mai multe dintre ele fiind în mediul rural. De asemenea, agricultorii și fermierii au profitat de ocazia întâlniri cu autoritățile județului pentru a le prezenta problemele cu care se confruntă în interacțiunea cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale, mai ales în ceea ce privește atribuirea pășunilor.

Georgiana Udrescu, vicepreședinte Asociației Caprirom„Mă bucur că ați venit în ograda fermei românești, a satului românesc. Am vrut să fac acest eveniment împreună cu fermierii, cu Primăria Dragomirești, pentru a aduce în prim plan satul românesc. Cu toții am plecat dintr-un sat, cu toții avem amintiri de acolo de unde am copilărit și vreau să vă întoarceți, oameni mari cum ați ajuns, și să aducem investiții în satul românesc. Satele românești se modernizează, avem asfaltări, autoritățile județului muncesc pentru proiecte de dezvoltare și le mulțumim pentru acest lucru. Vreau însă să se poată face mai mult pentru agricultură… Suntem supărați pentru că tocmai ce a plecat un ministru cu care aveam multe proiecte. Dar trebuie să mergem mai departe, satul românesc este prezent de mii de ani și cu siguranță ne vom continua activitatea. Vă rog însă pe toți să dați o mână de ajutor fermierilor de la ferma de familie. Avem probleme cu atribuirea pășunii, vreau să transmiteți domnilor primari să fie deschiși, pentru că subvenția pentru pășune și pășunile trebuie să meargă la cei care au animale. Vreau să milităm și să promovăm produsele fermierilor pentru că au nevoie se sprijin. Eu tot bat satele din România și le-am găsit, din păcate, foarte sărace. Vreau să ducem acolo bani europeni și să facem tot ceea ce putem pentru a dezvolta aceste sate”

„Problemele ridicate de fermierii și legumicultorii dâmbovițeni vor fi aduse în atenția ministerului de resort de către parlamentarii de Dâmbovița, iar eu voi lua toate măsurile necesare pentru ca acestea să fie soluționate.

Administrația dâmbovițeană, fără să folosesc cuvinte mari, este într-un moment istoric al județului nostru pentru că absolut toate localitățile sunt într-un program de dezvoltare a comunităților locale. Dar indiferent de ceea ce facem noi, apă, drumuri, școli, spitale, avem nevoie de dumneavoastră, de fermieri. Întotdeauna am fost un susținător al producătorilor locali. Suntem într-un moment greu pentru agricultură, Adi Chesnoiu este prietenul meu și, după Petre Daea, a fost cel mai bun ministru al Agriculturii. Iar Adi Chesnoi nu merită ceea ce i se întâmplă astăzi. Avea un plan bine făcut pentru fermieri, un plan fără eroare.

Mă bucur că văd foarte mulți copii care au venit împreună cu părinții la acest eveniment pentru a susține activitatea pe care o desfășoară în gospodărie. Acest lucru este pentru mine o garanție pentru viitor și nu vom renunța la tradițiile noastre, nu vom renunța la ceea ce facem din moși strămoși în fiecare casă. Acest lucru este unul fenomenal în zilele noastre”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița: „Este un eveniment care promovează frumusețea satului și munca agricultorilor români. Suntem aici pentru că ne pasă, ne pasă de ceea ce se întâmplă cu agricultorii din România, ne pasă ce se întâmplă cu fermierii din România. Guvernul României a susținut și susține cu tărie acest domeniu pentru că este unul foarte important pentru țara noastră și care aduce dezvoltare, aduce prosperitate. Noi, prin producția internă, din agricultura românească, putem să trăim foarte bine, putem să hrănim întreaga țară și nu numai și de aceea Guvernul, prin programele sale, prin mărirea salariului pentru agricultori, pentru că lipsa forței de muncă rămâne o problemă din acest domeniu, sprijină acest domeniu. (…) Sunt o susținătoare a produselor românești. Vreau să vă mulțumesc, aveți în mine un susținător fervent. Ușa mea vă este totdeauna deschisă. Mă bucur că cei mici continuă tradiția…”

Antal Szabolcs Barabási, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „Adi Chesnoiu este șef, prieten, coleg… Eu nu înțeleg ce se întâmplă în țara asta, eu nu am înțeles de ce nu se vrea să fie bine în țara asta. Am pornit pe un drum, părerea mea, aproape de perfect, împreună, am elaborat niște proiecte, în momentul de față, cum nu se putea mai bine… Dar, indiferent de această problemă, eu vreau să asigur că echipa noastră de secretari de stat continuăm împreună și vă asigur că, cel puțin pe partea de zootehnie, unde sunt eu conducător, o să fac tot posibilul ca să continuăm împreună și să fie bine. Vom crea oportunități să creștem împreună producătorii locali, să nu mai lăsăm să ne spună alții ce avem noi de făcut. Să fim patrioți, să consumăm produse românești, locale, și să căutăm o cale de a procesa produsele”

leave a reply